Híreink

Radikálisan emelné a Jobbik a gyermeknevelési támogatás mértékét

2019-02-06 11:03
-A +A
 
Határozati javaslatban kezdeményezi a Jobbik a főállású anyaság feltételrendszerének újraszabályozását, hogy szülőnek lenni egyfajta életpályamodell lehessen. Ha a kormánypártok rábólintanak, az egygyermekes szülő a bruttó átlagbér 60, a kétgyermekes a 80, míg a háromgyermekes a 100 százalékát kapná.
 
A Jobbik határozati javaslatban kezdeményezi a főállású anyaság feltételrendszerének újraszabályozását – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Hegedűs Lorántné, a Jobbik alelnöke. Az ellenzéki párt politikusa szerint a magyarság egyik legsúlyosabb problémája a népességfogyás, és a kormányzat eddigi intézkedései sem voltak képesek ezt a folyamatot megállítani. Úgy véli, ezért megegyezésre kell jutni a különböző politikai erőknek, ennek érdekében terjesztik elő ezt az indítványt, melyet egyfajta „életpályamodellnek” nevezett.
 
Az indítvány szerint a főállású szülő a jelenlegi havi 22 800 forintos gyermeknevelési támogatás helyett jóval magasabb összegű járandóságra lenne jogosult, melynek mértékét a havi bruttó átlagkereset százalékában határoznák meg:
 
- egy gyermek nevelése esetén 60 százalék,
- két gyermek esetén 80 százalék,
- három gyermek esetén 100 százalék.
 
Hegedűsné azt is közölte, a szülő a támogatás egészére lenne jogosult a legkisebb gyermek 14 éves kora után is, ha legfeljebb napi 4 órában vállal munkát, míg ha teljes munkaidőben dolgozna, úgy a gyermeknevelési támogatás 50 százaléka járna neki.
 
A határozati javaslat szerint egyedi méltányosság alapján állami támogatások járnának egyes egészségügyi beavatkozásokra, továbbá elsőbbséget élveznének az önkormányzati bérlakások odaítélésénél is. Az indítványban felkérnék a kormányzatot, hogy ösztöndíjrendszer keretében sarkallják szakképesítés megszerzésére a támogatás potenciális alanyait, sikeres vizsga után pedig a képzési díj részben vagy egészben visszajárna.
 
Főállású szülő a határozati javaslat szerint az a házasságban élő vagy özvegy, továbbá a gyámhatóság mérlegelése alapján egyedülálló szülő és gyám lenne támogatható, aki
 
- saját háztartásában nevel gyermeket,
- az első gyermek születésekor a 21. életévét betöltötte,
- legalább szakképesítéssel rendelkezik,
- büntetlen előéletű.
 
Emellett a gyermeknevelési támogatásra jogosult személy vagy az ő házastársa legalább  évnyi munkaviszonyt fel tud mutatni, továbbá az első gyermek vállalásakor az adott munkaviszonya legalább egy éve fennáll. Ezen túlmenően a gyermeknevelési támogatásban részesülő személy tényleges tartózkodási helyén a gyámhatóságnak havonta környezettanulmányt kellene készítenie.
 
Hegedűs Lorántné kérdésre közölte, az indítvány aláírására felkérte Z. Kárpát Dánielt és Ander Balázst is. Ezt követően kerül sor majd a határozati javaslat benyújtására.
 
alfahir.hu - jobbik.hu

Ajánlott cikkek

Nem támogattam Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnöki székébe.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 július