Rétvári éleslátásával komoly gondok vannak

2019-12-28 07:55

„Az Eurostat mint az Európai Unió statisztikai hivatala 2010-ben a Magyarországon mélyszegénységben élők számát 407 ezer főben állapította meg, mára kimutatásuk szerint ez a szám 100 ezerre csökkent" - közölte az államtitkár.

A valóság ezzel szemben az, hogy a varázslótanonc arról elfelejt beszámolni, hogy a boszorkánykonyhában egyszerűen kiokoskodott szemfényvesztő mutatványról van szó, egyszerűen szólva, hazugságról. Hiszen azzal, hogy a közfoglalkoztatást bevezették, máris kikerültek családok ebből a kategóriából, noha anyagi helyzetük nem változott. Arról is elfelejt minden esetben említést tenni az „álomtitkár”, hogy Magyarországon 4,6 millió ember él szegénységben, az ország végzetesen kettészakadni látszik, hiszen a legjobb helyzetben levő egymillió ember több pénzből él, mint az alsó négy jövedelmi tizedben lévő négymillió ember összesen. Azt sem látja Rétvári, hogy az egész unió viszonylatában Magyarországon nőtt legjobban a dolgozói szegénység 2010 és 2017 között. 2017-ben a 18 éven felüli foglalkoztatottaknak ugyanis 10,3 százaléka számított a rendszeres munkavégzés ellenére is szegénynek, vagyis 442 ezer magyar. Elfelejti megemlíteni azt is, hogy a dolgozói szegénység drasztikus növekedése a narancséra alatt következett be Magyarországon, és az egész uniót tekintve nálunk a legnagyobb mértékű romlás. Arról is elfelejt beszélni az éleslátásáról híres és cinikus varázslótanonc, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke mélyen a béka sejhaja alatt van, és a nyugdíjasok, akik nyugdíjuk mellett dolgoznak, legtöbben azért teszik, mert a nyugdíjuk nem elég az életben maradáshoz.

Tisztelt Csiribá Államtitkár úr! Tájékoztatom, a magyar lakosság éleslátása, szemben az önökével, rendben van. A szegénységet, a mindennapi megélhetés gondjait saját bőrükön tapasztalják, így az ön kijelentése értelmezhetetlen és felháborító. Javaslom, ahelyett, hogy butaságokat beszél, menjen ki bátran az emberek közé, és kérdezze meg tőlük, lesz-e ajándék a fa alatt, lesz-e hús az ünnepi asztalon, lesz-e meleg karácsonykor az otthonukban… Már persze, ha meri!Sneider Tamás Facebook-bejegyzése: Rétvári éleslátásával komoly gondok vannak

Sneider Tamás

2020 február