A sajtószabadság pártján állunk

2020-04-23 10:13
Az Európai Unióban már csak Bulgáriában áll rosszabbul a független média helyzete, mint hazánkban – ez derült ki a Riporterek Határok Nélkül friss jelentéséből. Magyarország idén a 89. helyet szerezte meg az összesen 180 országot értékelő listán. Nincs min csodálkozni, hiszen a kilenc évre megválasztott Médiatanácsba egyetlen ellenzéki szakembert sem engedett be a Fidesz, pedig - a tagokat választó bizottság ellenzéki alelnökeként - sikerült megegyezni a delegált tagok személyében.

Polgári és konzervatív pártként kiállunk a sajtó szabadsága mellett, amelyet a Fidesz – kihasználva a vírusjárványt – tovább korlátozott. A felhatalmazási törvény tartalmaz egy, a rémhírterjesztésre vonatkozó, rendkívül rugalmasan értelmezhető klauzulát, amely a szólásszabadság szükségtelen és aránytalan sérelmét okozza. További aggályokat vet fel az is, hogy koholt vádak alapján most már rémhírterjesztés, pánikkeltés vagy álhírek terjesztésének gyanújával a teljhatalommal rendelkező Orbán-kormány akármelyik médiumot elhallgattathatja. A Fideszhez kötődő médiában folyamatos az uszítás az ellenzéki képviselőkkel, független médiamunkásokkal, vagy éppen bizonyos kiszemelt csoportokkal szemben. Még mindig hivatalban van az a Demeter Szilárd is - a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójaként -, aki engedélyezte egy olyan műsor gyártását, amely a németség kiirtásán viccelődött, és amelyik már más formában gyalázza a németséget.

A Jobbik, mint nemzeti néppárt emlékeztet arra, hogy a sajtó szerepe megkerülhetetlen a járvány felszámolásában, a veszteségek minimalizálásában. Az a politikai erő, amelyik még ilyen súlyos helyzetben is a nyilvánosság és a sajtó ellen harcol, az nem a vírust akarja legyőzni, hanem a demokráciát! A szabad tájékozódás és tájékoztatás joga olyan alapjog, amely a hatályos alkotmány (Alaptörvény) szerint az állampolgárokat minden körülmények között megilleti!

Dr. Brenner Koloman
a Jobbik frakcióvezető-helyettese

A harminc százalékos béremelés és a hatékony béralku mézesmadzagjának hamis fogadalmára hivatkozva vették el több mint harmincezer pedagógustól a hatékonytalannak kikiáltott közalkalmazotti státuszt.
Úgy fest a helyzet, hogy a miniszterelnöknek csak azért volt szüksége az egészségügyi rendszer feletti kontrollra, hogy a zavarosban halászó haverokat végül helyzetbe hozhassa.

2020 május