A segélyezés szigorítását és kiegyensúlyozott kerületi közszolgálati médiát követel a Jobbik – videóval

2015-03-04 14:33

A XVIII. kerületi önkormányzat február 24-i ülésén tárgyalta a testület a pénzbeli és természetbeni szociális támogatások átalakítását, valamint a Jobbik indítványa alapján az önkormányzati tulajdonban lévő médiumok kiegyensúlyozott tájékoztatására vonatkozó javaslatunkat.

Rendeletalkotás a pénzbeli és természetbeni szociális támogatásokról – Jobbik által benyújtott módosítók:

Mint ismeretes, jogszabályi változások miatt, az önkormányzatoknak 2015. február 28-ig új rendeletet kellett alkotnia a pénzbeli és természetbeni szociális támogatások átalakításáról. A rendelet értelmében a jövedelempótló támogatásokat ezentúl a járási hivataloknál kell igényelni és innen is fogják a megítélt összegeket utalni a központi költségvetési keretből a támogatott számára. Az önkormányzatok feladata csupán az marad, hogy a kiadásokat támogató szociális juttatások jogosságának megállapítása és folyósításának kötelezettségét megállapítsa. Az új törvényi szabályozás célja, az illetékes államtitkár, Czibere Károly nyilatkozata szerint az, hogy igazságosabb és a visszaéléseket hatékonyabban kiszűrő rendszer jöjjön létre. Az államtitkár kijelentette azt is, hogy  a szociális segélyek összegének mindössze 60%-a jut el a valóban rászorulókhoz, a többi visszaélések martalékává válik rontva a jogos igénylők esélyeit.

A Jobbik XVIII. kerületi szervezete szerint a képviselő testület fideszes többsége nem e deklarált célnak legjobban megfelelő rendeletet szavazta meg február 24-i ülésén. A Jobbik javaslata szerint a szociális támogatásokról a döntést komoly vizsgálatok előznék meg. Úgy véljük, hogy nem csak azt kell figyelembe venni a segélyek megítélésénél, hogy a támogatást igénylőnek milyen az anyagi helyzete, hanem azt is, hogy a társadalmi együttélés szabályait betartja-e, s a támogatás felhasználása célszerű-e. Ezért javasoltuk a minél részletesebb környezetvizsgálatot és azt, hogy a kérelmek ügyében a végső döntést szigorú szempontokat figyelembe véve egy szakbizottság hozza meg. Ezzel szemben a Fidesz többség hatáskör-átruházással a polgármester egyszemélyi döntésére bízta a szociális támogatások megítélését. A Jobbik úgy látja, hogy ez indokolatlan és az önkormányzatisággal ellentétes döntési centralizációt hoz létre, mely számos visszaélésre ad lehetőséget.

Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt.-vel kötött feladatellátási szerződés módosításának Jobbik általi kiegészítése – Kiegyensúlyozott tájékozatás megkövetelés:

Ugyancsak a február 24-i testületi ülésen indítványozta a Jobbik azt is, hogy az önkormányzat a kerület közszolgálati médiumainak üzemeltetőjétől követelje meg a közösség kiegyensúlyozott tájékoztatását a kerületben jelenlévő társadalmi csoportok, szervezetek, pártok nézeteiről, tevékenységeiről. A Jobbik úgy látja, hogy a XVIII. kerületben túlságosan egyoldalú a médiatartalom. A felvetésnek külön nyomatékot adnak a veszprémi és keszthelyi időközi választások során tapasztalt, még megközelítően sem kiegyensúlyozott híradások, amelyek miatt a Jobbik országos elnöksége eljárást kezdeményezett a Médiahatóságnál. A XVIII. kerület vezetése ígéretet tett a médiatörvényben meghatározottaknak való megfelelésre, a Jobbik azonban nem ígéreteket, hanem tetteket akar látni, s azt várjuk el, hogy ezen jogos követelésünk meg is valósuljon.

A Jobbik XVIII. kerületi szervezete