Stadionépítés helyett futópályát minden városnak

2017-06-14 19:05
Stadionépítések helyett a futósportot támogatná a Jobbik - mondta az Országgyűlés sportért is felelős Kulturális bizottságának elnöke a fővárosi városháza előtt szerdán.

Dúró Dóra stílusosan futófelszerelésben tartotta sajtótájékoztatóját, amiben elmondta: pártja úgy véli, a fővárosnak a versenyek számát csökkenteni tervező futórendelete Budapest egészségi, gazdasági és turisztikai érdekeivel is ellentétes.

Lesújtónak nevezte, hogy a KSH adatai szerint az embereknek mindössze 34 százaléka sportol rendszeresen, de mint mondta, körükben a futás a harmadik legnépszerűbb sport, ezért is érdemes a futósportot támogatni, ezzel több embert ösztönözni az egészségesebb életre.

A turizmussal kapcsolatban azt emelte ki, hogy egy-egy versenyre akár ötezer külföldi vendég is érkezik, és jelentősnek nevezte a fővárosban töltött vendégéjszakák utáni bevételt.

A versenyekre mintegy 80 országból érkeznek résztvevők, ezért azok az országimázs szempontjából is fontosak - tette hozzá.

"Fontosabb lenne ezeket a rendezvényeket támogatni, semmint stadionokat építeni"  - mondta Dúró Dóra, példaként említve, hogy jövőre csak a Puskás Stadionra 65 milliárd forintot szán a kormányzat.

A képviselőnő kiemelte ezen futóversenyek közösségi élményét, amire már fontos társadalmi csoportok is építenek. Ilyenek a mozgás-, vagy látássérült csoportok, a kifejezetten a kismamáknak szánt babakocsis futások, amik mind a társadalom különböző részeinek szeretnének közösségi élményt nyújtani. A képviselő elmondta, hogy ő és pártja több tagja is részt szokott venni ilyen futóversenyeken, a legutóbbin is nagy létszámban képviseltette magát a frakció.

Az autósokat sem hagyná figyelmen kívűl a képviselő, hiszen ő is tudja, hogy okozhatnak bosszúságot ezek a futóversenyek az autóval közlekedők számára. A sportrendezvények miatti forgalomkorlátozásokról - ha arra az autósok részéről igény merülne fel - a Jobbik társadalmi párbeszédet kezdeményezne a szervezőkkel, hogyan lehetne a lezárásokat jobban megszervezni.

"A versenyek számának korlátozása azonban nem megoldás."  Közölte, pártja kormányra kerülése esetén minden városba és kerületbe gumi futópályát építtetne, és a versenyeket is támogatná anyagilag.

Arra a sajtóhírre, hogy Zagyva György Gyula, a Jobbik volt parlamenti képviselője ellen nyomozást indított a rendőrség zaklatás miatt, amiért az őt kritizáló Varga-Bíró Tamást a gyanú szerint megfenyegette, Dúró Dóra azt mondta: pártja szerint magánjellegű beszélgetés történt a két fél között, ha ennek büntetőjogi következményei lesznek, annak megállapítása a bíróság feladata. Hangsúlyozta: Zagyva György Gyula nem volt és most sem tagja a Jobbiknak, a beszélgetés stílusától pedig pártja nevében elhatárolódott.

Arra a sajtóhírre, miszerint iskolákon belül lőtereket lehetne kialakítani, azt mondta: amennyiben ez semmilyen agresszióval nem jár, akkor a lövészetnek, mint sportnak megismertetése a gyerekekkel kívánatos lehet, hiszen egy olyan sportról van szó, amely koncentrációs képességet nagyban javítja. Hozzátette: ha ezeket az ismereteket megfelelő életkorhoz kötik és körültekintően járnak el a biztonság kérdésében is, pártja támogatni tudja az ötletet.

alfahir.hu - jobbik.hu

Vona Gábor hétfői napirend előtti felszólalásában bejelentette, hogy péntek délután békés demonstrációra hívnak mindenkit, akinek számít, hogy a magyar demokrácia túlélje Orbán diktatúraépítését.
Az Állami Számvevőszék vezetője így szembesült a Jobbik kérdéseivel.

2017 december