Híreink

Szakmaiatlan, igazságtalan: 20 ezer diákot zárhatnak ki a felsőoktatásból

2019-08-30 10:34
-A +A

A Jobbik szerint sokatmondó és elszomorító lenyomatai az Orbán-kormány oktatási stratégiájának azok a legfrissebb adatok, amelyek szerint, ha már idén kötelező lett volna a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez, 19 ezernél is több diák – a jelentkezők harmada – nem kezdhetné meg a tanulmányait. Vészjósló, hogy például a pedagógusképzésben résztvevők közel fele kiszorulna a felsőoktatásból a rendelet hatálybalépésével. Ez a drasztikus hallgatószám-csökkenés a katasztrófa szélére juttatja jövőre a magyar felsőoktatást, egyetemeket, főiskolákat lehetetlenít el.

A Jobbik számára a minőségi felsőoktatás kulcsfontosságú kérdés, egyetértünk azzal, hogy a felsőoktatásba való bekerülés megkövetel egy bizonyos tudásszintet, melynek a nyelvismeretben is meg kell nyilvánulnia, azonban a követelmények állítása előtt elengedhetetlen a szükséges feltételek biztosítása is. Éppen ezért felháborító, hogy a Fidesz érdemi intézkedéseket nem tett e téren. Jelenleg a magyar közoktatási intézmények jelentős része képtelen biztosítani a diákok számára a hatékony nyelvtanuláshoz szükséges alapfeltételeket, ezért elfogadhatatlan a kormány nyelvvizsga-követelményének jövő évi bevezetése.

A magyar nyelvoktatás alapjaival vannak gondok, sürgős reformokra van szükség, melyek megvalósítására a Jobbik határozott elképzelésekkel, reformcsomaggal rendelkezik. Csak a nyelvoktatási reformok után állíthat egy felelős kormány többletkövetelményeket a felvételiző diákok elé, ezért a Jobbik felszólítja a kormányt, hogy halassza el a 2020-as hatálybalépését annak a kormányrendeletnek, amely követelményként állítja a középfokú nyelvvizsgát a felsőoktatásba való bejutáshoz.

Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője

 

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Szinte az összes párt beállt mögéjük.
A Jobbik ugyanazt mondja, mint 2016-ban: építsenek börtönöket!

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
2020 február