Híreink

Szávay: halálos sebet kaphat a kárpátaljai magyarság

2017-09-11 08:57
-A +A
 
A Jobbik országgyűlési képviselője, Szávay István intézett kérdéseket a külügyminiszterhez az ukrán nyelvtörvény módosítása kapcsán, valamint kifejtette véleményét a magyar diplomácia csődjéről is.
 
„A polgárháború és az ukrán gazdasági összeomlás által sújtott kárpátaljai magyarság egy halálos sebet fog kapni, ha Porosenko elnök aláírja a héten elfogadott oktatási törvény módosítását” - kezdi Szávay István.
 
A politikus kifejtette, hogy ennek értelmében gyakorlatilag felszámolják a nemzetiségi nyelvű, így a magyar nyelvű oktatást is, ez a magyar közösségeknek súlyos csapás. A módosítás értelmében magyarul csak óvodában és az elemi iskolák alsó tagozataiban lehetne tanulni.
 
Szávay szerint ez akár azzal is járhat, hogy a szülők áthozzák a gyerekeket az anyaországba taníttatni. Komoly veszélynek tartja az ukránok lépését, de az ügy nem teljesen friss. A közelmúltban elfogadott javaslat már hónapok óta terítéken van, így már jóval korábban fel kellett volna szólalni és nyomás alá helyezni Ukrajnát annak érdekében, hogy ne fogadják el a módosítást.
 
"A Jobbik Magyarországért Mozgalom ennek a törvénynek az elfogadását a magyar diplomácia totális csődjének tartja" A Miniszterelnökség vezetője, Lázár János beszélt ugyan háttértárgyalásokról, de ezekről gyakorlatilag senki nem tud semmit.
 
Szávay István három kérdést intézett a külgazdasági- és külügyminiszterhez:
 
Az elmúlt hónapokban a magyar diplomácia milyen lépéseket tett, hogy ezt a törvényt megakadályozza?
Milyen lépések, milyen tárgyalások, milyen nyomásgyakorlás történt azóta, hogy ezt a törvényt elfogadták?
Milyen lépéseket tervez a magyar diplomácia a jövőben?
 
Az ellenzéki politikus példának a magyar-holland diplomáciai botrányt hozta példának, ahol egy távozó nagykövet kijelentései olyan szinten érték el a külügy ingerküszöbét, hogy a nagykövetet is visszarendelték az országból, ezzel szemben a teljes kárpátaljai magyar oktatás veszélybe kerülésekor nem hallunk ilyesmiről.
 
A Jobbik úgy gondolja, hogy Orbán Viktornak személyesen kellene megszólalnia az ügyben, és a nemzetközi közösség elé vinni azt.
 
„Ez az az ügy, amiben Orbán Viktornak is személyes felelőssége van. Mi arra szólítjuk fel, hogy ezt az ügyet vigye a nemzetközi közösség elé, és érjen el egy közös európai nyomásgyakorlást Ukrajnára.”
 
alfahir.hu - jobbik.hu
címlapfotó: MTI
 

Ajánlott cikkek

Ismét elmarasztalta a bíróság a Habony-művek egyik zászlós hajóját!
Újabb településen bontott zászlót a legerősebb ellenzéki párt!

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2017 november