Híreink

A szegények Magyarországa fával fűt és halálra fagy

2019-01-11 10:12
-A +A
 
A Jobbik évek óta folyamatosan felhívja a kormány figyelmét - különösen a téli hidegek alatt - arra, hogy milyen nehezen jut a lakosság tűzifához, a Fidesz azonban nem sem a fűtőanyag ára, sem pedig az áfája kapcsán nem hajlandó érdemi lépéseket tenni - mondta el sajószentpéteri sajtótájékoztatóján Egyed Zsolt, az ellenzéki párt önkormányzati képviselőjelöltje.
 
Mint fogalmazott, Sajószentpéteren is komoly megterhelést okoz az embereknek a téli tüzelő beszerzése, mivel egy erdei köbméter tűzifa ára jelenleg közel 30 ezer forintra rúg.
 
Egyed Zsolt kifejtette: hogyha a tüzelő áfáját 5 százalékra csökkentené a kormány, akkor az emberek több mint ötezer forintot spórolhatnának egy-egy köbméter fán. Mint fogalmazott, ez hatalmas segítség lenne akkor, amikor egy család téli tüzelője átlagosan 200 ezer forintba is kerülhet, amit nagyon sokan nem tudnak kifizetni.
 
A képviselőjelölt szerint a Fidesznek, ahelyett, hogy megoldást keresne a helyzetre, sokkal fontosabb felhurcolkodni a Budai Várba, illetve zsebre vágni a közpénzeket.
 
Egyed Zsolt szerint intő jel kell legyen, hogy a kormány annyira nem törődik az emberekkel, hogy december 31-éig 71 ember fagyhatott halálra az országban, pedig az idei még csak nem is tekinthető annyira zord télnek.
 
Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke felidézte, hogy pártja már 2012 óta küzd a tűzifa áfacsökkentéséért. Szerinte az, hogy a Fidesz nem hajlandó foglalkozni a kérdéssel, azt jelzi, hogy a kormánypárt lemondott a szegényebb társadalmi rétegekről, akik kénytelenek többnyire fával fűteni télen.
 
Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy míg a villany- és gázfogyasztók rezsiköltségeit csökkentették, addig a tűzifával fűtők semmiféle támogatásban nem részesültek.
 
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendszerváltás óta 8000-8500 magyar fagyott halálra hazánkban, ami nagyobb kormányzati odafigyeléssel és tudatossággal elkerülhető lett volna.
 
Gyüre szerint be kell látni: a magyar emberek zöme nem tudja megfizetni a tűzifa 4000-4500 forintos mázsánkénti árát, ami az elmúlt évek értékeinek a duplája. Külön kiemelte, hogy a nyugdíjasok hatványozott segítségre szorulnak a tűzifavásárlás terén, hiszen ők pláne nem tudják megfizetni, hogy gáz- vagy villanyfűtésre váltsanak.
 
A Jobbik alelnöke arra szólította fel a kormányt, hogy a szegények Magyarországát is támogassák.
 
alfahir.hu - jobbik.hu

Ajánlott cikkek

Nem támogattam Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnöki székébe.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 július