Szégyen: Templomokban kampányol a Fidesz

2017-11-13 08:26

Múlt hétvégén egy barátom születésnapján vettem részt Letkésen. Mivel minden vasárnap járok templomba, ezért most ott mentem el misére. A templomból kifelé jövet az egyházi hirdetőtáblára pillantva azonban nem akartam hinni a szememnek. Ugyanis a szenteltvíztartótól alig néhány tíz centi távolságra, az egyházi hirdetések között egy fideszes plakát volt kifüggesztve.

Az eset mélyen felháborított, mivel úgy gondolom, ez minden határon túlmegy. Nem vagyok annak pártján, hogy általánosságban az egyház vagy annak tagjai ne nyilváníthatnának véleményt társadalmi kérdésekben. Sőt, ezt helyesnek is tartom, hiszen egy határozott értékrendet képviselnek, ami alapján igenis lehet véleményt mondani, de társadalmi kérdésekről - és itt ezen van a hangsúly. Most azonban nem erről van szó, hanem nyílt pártpolitizálásról. És nem az fáj, hogy nem jobbikos plakát lógott kint, mert ha ilyet láttam volna, én szedtem volna le elsőként. Közéleti, társadalmi kérdéseknek lehet, de pártpolitikának nincs helye a templomokban, Rétvári Bence nemzeti konzultációs előadására szóló meghívó pedig ezt testesíti meg. Sajnos ez nem egyedi eset. A közelmúltban például a választókerületem egyik településén szólt a prédikáció a kormány felmagasztalásáról, Veszprémben pedig egy templomban tartott rendezvényen már a Fidesz helyi vezetője beszélt a szószékről.

Bízom benne, hogy az egyház vezetése és az érintettek is, akik kihelyezték ezt a plakátot vagy épp szemet hunytak felette, belátják: az ilyen szintű pártpolitizálás ártalmas és komoly károkat okoz az így is sokat támadott egyházunknak. Mondom én mindezt jó szándékkal, olyan hívőként, aki közösségben szeretem megélni hitemet, és nagyon fontosnak tartom a hit megerősödését az emberekben. Abban azonban biztos vagyok, hogy a nyílt pártpolitizálás nem ezt fogja elősegíteni.

A bejegyzés ide kattintva érhető el.

A Jobbik javaslata a devizahitelesek válságára nyújtana megoldást, ami a pártelnök elmondása szerint továbbra is az ország egyik legsúlyosabb problémája.

2017 november