Szúnyoginvázió: már Magyarországon is szedi áldozatait a Nyugat-nílusi láz

2019-06-18 16:13

A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be a "szúnyoginvázió" komplex kezelése érdekében - közölte Magyar Zoltán, a párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának jobbikos alelnöke szerint nem túlzás "szúnyoginváziónak" nevezni, azt ami ma Magyarországon történik, hiszen a "brutális szúnyogjelenlét" szinte lehetetlenné teszi a szabadban töltött időt az ország jelentős részében, de egészségügyi problémát is okozhat, illetve mezőgazdaság számára is komoly kihívást jelent.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a szúnyogok által terjesztett betegségek közül a Nyugat-nílusi láz 2014-ben még gyakorlatilag ismeretlen betegség volt Magyarországon, addig 2018-ban már 225 hazai esetről számoltak be, amiből 15 halálos volt.
A Jobbik a helyzet komplex kezelése érdekében egy törvénycsomagot nyújt be a parlamentnek, amiben javasolják, hogy a jelenlegi elavult, egy százalékos hatékonyságú kémiai védekezés helyett, olyan Nyugat-Európában bevett szereket alkalmazzanak, amelyek kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítják el, és nem jelentenek veszélyt más rovarokra, állatokra, illetve az emberre.

A párt emellett országos kampányt indítana, hogy az állampolgárok megtudják, ők mit tehetnek a szúnyogmentesebb környezetért és az iskolai tananyag részévé tenné a témát. Magyar Zoltán a Jobbik nevében egy operatív törzs felállítását is kezdeményezte, amelyben döntéshozók és szakértők együtt értékelnék heti szinten a megtett lépéseket.

alfahir.hu - jobbik.hu

Továbbra sem fizeti vissza Tárnok a visszajáró önerőt az uniós támogatással megvalósult csatornaprogramból.
Közérdekű adatigényléssel fordul a Miniszterelnökséghez Bencsik János, hogy kiderüljön, miért költöttek több százmillió forintot egy még csak papíron létező budapesti kórházra.

2019 szeptember