Támogassa a kormány a tanárhiányt csökkentő jobbikos javaslatot!

2018-08-06 12:14

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy támogassa a pedagógushiányt csökkentését célzó határozati javaslatunkat. A kezdeményezésünk lényege, hogy azok is megkezdhessék egyéves hosszú-gyakorlatukat a középiskolákban, akik még ugyan nem abszolváltak, de már csak legfeljebb 10 kreditjük és/vagy egy záróvizsgájuk hiányzik ahhoz. Ezzel elérhető lenne, hogy ezek a hallgatók ne veszítsenek el egy évet, hanem az egyéves gyakorlatuk alatt pótolják a hiányzó tanegységet vagy záróvizsgát, így a főállású tanítást már ugyanolyan képzettséggel kezdenék meg, mint ahogy a jelenlegi helyzetben teszik.

A Jobbik szerint a jelenlegi helyzet mindenki számára előnytelen: a leendő fiatal tanár nem tud továbbhaladni a tanulmányaival, néhány kredit miatt pazarolni kénytelen az államilag támogatott féléveit, és 1 évet csúszik tanulmányaival, gyakorlatilag parkolópályára kerül. De veszít az állam is, hiszen így a pedagógushiánnyal küzdő iskolák utánpótlását késleltetik, mert kitolódik a hallgatók képzési ideje, márpedig a jelenlegi helyzetben minden egyes tanár és minden egyes elvesztegetett év számít.

A Jobbik, a fiatalok közt legnépszerűbb pártként kiáll a tanár szakos egyetemi hallgatók, a pedagógusképzés hatékonyabbá tétele, valamint az iskolák sikeres működésének fenntarthatósága mellett. Ennek érdekében határozati javaslatban kezdeményeztük Dr. Brenner Koloman képviselőtársammal a hosszú-gyakorlatra való kijutást akadályozó kormányrendelet felülvizsgálatát, annak rugalmasabbá tételét. Arra szólítjuk fel a kormányt, hogy támogassa javaslatunkat, megsegítve ezzel mind a tanár szakos hallgatókat, mind pedig a pedagógushiánnyal küzdő iskolákat.

Farkas Gergely országgyűlési képviselő,a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke

Szombaton hivatalosan kezdetét vette a 2019-es önkormányzati választási kampány.
Sneider Tamás Facebook-bejegyzése.

2019 augusztus