Teljesen tönkreteszi a kormány a felsőoktatási rendszert

2018-10-08 16:32

A Jobbik aggodalommal követi a Corvinus Egyetemmel kapcsolatos híradásokat, illetve az államilag támogatott hallgatói státusz bizonytalan jövőjét fontolgató terveket. Az idei Academic Ranking of World Universities lista szerint nincs magyar egyetem a világ 500 legjobb felsőoktatási intézménye között. Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon az egyik legalacsonyabb a diplomások aránya, eközben pedig csökken a felsőoktatás hallgatóinak száma. Ezért valóban fontos cél, hogy komoly változásokat kell bevezetni a magyar felsőoktatásban, hiszen például a közbeszerzések rendszere szinte működésképtelenné és megfizethetetlenné teszi az állami fenntartású egyetemek rendszerét. Ugyanakkor általános mintaként bevezetni a kizárólag fizetős képzést biztosító és alapítványi, illetve gazdasági társasági formában működő felsőoktatási intézményeket, a Jobbik szakmai véleménye szerint felelőtlenség.

A felsőoktatási rendszer átfogó stratégiai változását nem ilyen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez hasonló visszásságokat előrevetítő formában kell megtervezni és végrehajtani. A Jobbik részt kíván venni a felsőoktatás rendszerét érintő szakpolitikai előkészítési folyamatban, hiszen a magyar fiatalok egyre kevésbé bíznak a hazai oktatás színvonalában és összességében a hazai előmeneteli lehetőségben, ezért a külföldi munkavállaláson kívül már egyre inkább megnőtt a külföldi továbbtanulást tervezők száma is. A Jobbik hosszú ideje hangsúlyozza, hogy az önálló Oktatásügy Minisztérium felállítása, az oktatók európai színvonalú bérezése ugyanúgy elodázhatatlan lépés, mint a térítésmentes helyek számának növelése, a hallgatói ösztöndíjak emelése és a kollégiumi hálózat átfogó fejlesztése.

Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese és Dr. Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője

A lépéssel a fiatalokba, a középkorúakba és az idősebbekbe is belerúgtak.
A fentiek okán ma reggel határozati javaslatot nyújtottam be azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa október 16-át a Magyar-Székely Összetartozás Napjává.

2018 október