Híreink

Továbbra is szabad préda a magyar termőföld

2013-04-05 12:33
-A +A

A Jobbik szerint elkeserítő, hogy a hatóság és a kormány semmilyen lépéseket sem tesz ígéreteik ellenére a zsebszerződések és idevágó bűncselekmények felszámolása ellen. Az újabb elutasító rendőrségi határozat kapcsán beszélt erről szombathelyi sajtótájékoztatóján Bana Tibor országgyűlési és Rába Kálmán vasi önkormányzati képviselő.

Bana Tibor emlékeztetett, hogy Magyar Zoltánnal egy éve tettek feljelentést három cég ellen, mert felmerült a gyanú, hogy zsebszerződéseket kötöttek, ami közokirathamisításnak minősül. 

A három vállalat ellen - ezek név szerint Kaschaex Alto Kft., Real LFC Kft., Szép föld Kft. - a hatóság meg is indította a nyomozást. A képviselő elmondta, ezen társaságoknál több száz hektár terület esetében találtak külföldiek nevére bejegyzett jelzálogjogot, továbbá érintettek voltak területek az Őrségi Nemzeti Parkban és Natura 2000 részen is.

A képviselők akkori kutatómunkája alapján találtak rokoni és gazdasági összefonódásokat is. A napokban érkezett meg egy határozat a Vas Megyei Rendőrfőkapitányságtól, miszerint bűncselekmény nem állapítható meg egyik esetben sem. Bana Tibor  szerint elképesztő, hogy a határozatban úgy fogalmaznak: a Real LFC és a Szép föld Kft. esetén még ha találtak is volna bűncselekményt, az már elévült volna.

A jobbikos politikus úgy nyilatkozott, hiába szólalt fel a parlamentben annak idején a zsebszerződések ügyéről, Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztos csupán annyit válaszolt: feljelentést kell tenni. Bana Tibor leszögezte, semmiféle elszámoltatás, érdemi munka nem volt a kormány, sem az állam részéről. 

Ugyanakkor szólt arról is, egyre többen igyekeznek minél gyorsabban kihátrálni ezekből az ügyletekből, mivel július elsejétől változik a BTK idevágó része, jobban fogja a hasonló szerződéseket szabályozni. 

Emlékeztetett, a Jobbik alaptörvény szinten rögzítette volna a víz és a termőföld védelmét, a kormány azonban ezt lesöpörte azzal együtt, hogy ne lehessen zálogjogot bejegyezni külföldieknek. Így - mutatott rá -, a földvédelmi moratórium megszűnése után a termőföld törvényesen is szabad préda lesz a felvásárlóknak.

Rába Kálmán, a Jobbik Vas megyei önkormányzati képviselője mindehhez hozzátette, hogy ugyan a megyében korábban létrejött egy földvédelmi bizottság, semmiféle felelősségre vonás nem volt azóta sem, de továbbra is napirenden fogja ő maga is tartani a kérdést közgyűlési szinten.

 

alfahir.hu - jobbik.hu

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

A Fidesz végleg a könyvégetők pártjává vált, a Jobbik viszont a tudás és a kultúra pártján áll.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 január