Újabb SZOVA "bukta" projekt Szombathelyen?

2018-06-02 08:03

Mi kell még, hogy kitelljen a "böcsülete" a SZOVA vezérigazgatójának Polgármester Úr?

Nem lesz szálloda, hol a pénz?

A történet tulajdonképpen Szombathelyen teljes megszokott: a SZOVA Zrt. és a testület úgy döntött, hogy a város zöldövezetében, a Tófürdő mellett belefog egy 102 szobás, 4 csillagos szálloda felépítésébe, amelyet a költségeit két évvel ezelőtt 1,7 milliárdra becsülték. Bizonyos szempontból teljesen mindegy, hogy minimum a duplájára lett volna már akkor szükség, ugyanis se a városnak, se a cégnek nincsen ennyi pénze. Jobbikos képviselőként egyedül emeltem szót a projekt ellen, amely több sebből vérzett az anyagiakon túl. A Tófürdőnél ugyanis már épül jégcsarnok, ott van egy étterem, és a hírek szerint a volt kemping területén hamarosan lakások épülhetnek – mindezt a város pihenőövezetében, egymáshoz jó közel, mintha Hongkongban lennénk.

Tiltakozásom ellenére a projekt zöld utat kapott. A hagyományoknak megfelelően a Fidesz-MSZP-Pro Savaria jóváhagyásával külön cég alakult a szállodaépítésre, a SZOVA pedig beletett több mint 40 millió forintot törzstőkének. Ebből tavaly több mint 25 millió forintot fizetettek ki tervezésre illetve a tervezési folyamat szakmai felügyeletére. Mindezt úgy, hogy az építési költségek alultervezettek, a városnak pedig nem áll rendelkezésére se 1,7 milliárd, se 5 milliárd forint. A Szállodaüzemeltető Kft. 2017-es beszámolójából kiderül, hogy a teljes terv több mint 64 millió forintba kerül majd.

A SZOVA 412 millió forintot szán a beruházáshoz szükséges önerőre, a többit banki hitelekből fedeznék. A cég vezetése folyamatosan panaszkodik arra, hogy a szemétszállítás miatt csökken a bevétele, ugyanakkor belefog egy olyan projektbe, amelynél 2018-ra 100 millió forint „igénybevétele” van tervezve. Ez botrányos és elfogadhatatlan, ami pedig különösen felháborító, hogy őfelsége ellenzéke ismét hozza a formáját. A baloldal ott folytatja a választások után, ahol előtte abbahagyta: a fűnyírással és más dolgokkal foglalkoznak, de az nem érdekes, hogy csak úgy repkednek szanaszét a tízmilliók egy erősen kérdéses projekt kapcsán.

A közgyűlésen indítványozom, hogy a szállodaprojekt valamennyi eddigi és tervezett költségéről tárgyaljunk, a választópolgároknak joguk van tudni,hogy mi az igazság az ügyben. És akkor a fenntartásról nem is beszéltünk, a Haladás-stadion és az uszodabővítés elég jól megmutatta, hogy nem elég felépíteni valamit, az üzemeltetés is rengeteg pénzbe kerül, legfőképpen a polgároknak, mert akár az állam, akár a város nyúl zsebébe, ott csak adóforintokat talál.

Balassa Péter, önkormányzati képviselő, Szombathely

A Jobbik továbbra is alternatívát kíván felmutatni a Fidesszel szemben, miközben sikerült megállapodni a törvénytelen büntetésről a NAV-val és az ÁSZ-szal, így biztosított a legerősebb ellenzéki párt
A Jobbik üdvözli Székely László ombudsman azon megállapítását, miszerint a diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket ki kell terjeszteni az apákra is.

2018 augusztus