Újra benyújtja népszavazási kérdését a Jobbik a magyar föld magyar kézben tartása érdekében

2016-04-04 09:51

Két nagy veszély leselkedik a termőföldre és a vidéki megélhetésre: a milliomos Fidesz-közeli haverok nyomulása, valamint a külföldi földvásárlók. A legnagyobb ellenzéki pártként nem hagyjuk annyiban a magyar föld védelmét, és újra benyújtjuk az erről szóló népszavazási kezdeményezésünket.

Orbán Viktor korábbi azt ígérte, az ő miniszterelnöksége alatt a külföldiek nem juthatnak földhöz. A tények ennek ellentmondanak, hiszen a külföldiek már az állami földek privatizációjából is kirívó mértékben részesülnek, és Somogy, Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron megyékben a legnagyobb fölvásárlók közülük kerültek ki. A magyar földet és a vidék megélhetését a Fidesz-közeli milliomos haverok harácsolása és a külföldi felvásárlók fenyegetik leginkább. Előbbiek az árverések győzteseinek 30, míg utóbbiak 10 százalékát teszik ki. Nyilvánvaló tehát, hogy a propaganda ellenére nem a családi gazdálkodók jutnak földhöz, hanem milliomos tőkebefektetőkről van szó, akik a legzsírosabb területekre teszik rá a kezüket. Mindenki számára egyértelmű, hogy ennyi pénzt nem a helyben élő családi gazdálkodók tudnak letenni az asztalra, ahogy azt a kormányzati kommunikáció állítja.

Eredeti kezdeményezésünket egy valószínűleg Fidesz-közeli civil személy által benyújtott kérdés miatt, elfogadhatatlan módon utasította el az NVB. Annak a beadványnak viszont semmi köze nem volt a mi kérdésünkhöz, az elutasítás körülményei miatt az Alkotmánybírósághoz fordulunk. Ennek ellenére számításba vesszük az NVB kritikáit, és már hétfőn benyújtjuk az új kezdeményezést. Egyben felszólítjuk a kormányt, hogy a népszavazás rendjével kapcsolatos módosításokat minél előbb vigyék keresztül, és szüntessék meg azt az áldatlan állapotot, hogy párhuzamosságra hivatkozva meg lehet akadályozni a népakaratot!

Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője

2019 december