Újra hat az orbáni átok?

2020-08-10 13:28
Leszögezhetjük, hogy súlyos gondok vannak annak a választásnak a legitimitásával, amelynek az eredményét karhatalmi erővel kell tömegek ellenében megvédeni. Nem tudjuk, hogy valójában hány százalékot kapott Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök és mennyit a kihívója, lehet, hogy soha nem is fogjuk megtudni. Bár még ha Lukasenka valóban győzött is volna, nem egy nagy politikai teljesítmény mindez úgy, hogy sorra tartóztatta le ellenfeleit a választások előtt. Az pedig, hogy tegnap éjjel tömegek jelentek meg Minszk utcáin és a rendőrök hétköznapi embereket gumibotoznak, tisztán mutatja, hogy Lukasenkának éppen ideje volna elgondolkodni a távozáson.

Nehéz persze egy olyan ország polgáraként jó tanácsokat osztogatni, ahol a választások eredményébe ugyancsak bele szokott nyúlni a kormányzat és ahol ugyancsak egyszemélyi hatalom épül – még ha jóval finomabb formában is. Nehéz jó tanácsot osztani akkor is, ha egyébként tudjuk, hogy a mostanit megelőző politikai kurzus sem volt éppen szégyellős, amikor a rohamsisakhoz és a gumilövedékhez kellett nyúlni.

Ugyanakkor azt hiszem, hogy magyar polgárként és európai parlamenti képviselőként sem mondhatok mást, mint azt, hogy a mi kontinensünkön az elmúlt párszáz évben sohasem volt egy országban sem béke, szabadság és fejlődés a nemzet akarata ellenében.
A Jobbik Elvi nyilatkozatában leszögezte, hogy az emberek szabadságát tiszteletben tartja és nincs semmiféle szükség arra, hogy egy párt, vagy egy vezér beleszóljon abba, hogy ki hogyan éljen. Európai parlamenti képviselőként én azért dolgozom, hogy mind az Európai Unión belül – így Magyarországon is –, mind pedig az Európai Unióval gazdasági, vagy politikai kapcsolatokat kereső államokban – így Belaruszban is – érvényesüljenek a polgári szabadságjogok és a demokratikus választás lehetősége.
Az pedig, hogy hat-e az „orbáni átok”, azaz Lukasenka személyében ismét megbukik-e egy politikus, akivel nemrég Orbán kezet rázott, hamarosan kiderül. Én az emberekkel vagyok.

Gyöngyösi Márton
EP-képviselő

Próbálta szembesíteni a hazug kormányt a valósággal, miszerint nincs elég ember a lélegeztetőgépek üzemeltetéséhez.
Ha a kenyér ugyanolyan drága vidéken, mint Budapesten, a bérekben se legyen 140 ezer a különbség.

2020 szeptember