Választási csalás és közokirat-hamisítás miatt tesz feljelentést a Jobbik képviselőjelöltje

2018-03-05 12:29

Békés megye 4. számú választókerületében nem kevesebben, mint negyvenkilencen jelezték eddig indulási szándékukat a 2018. évi országgyűlési választásokra. Ebből eddig huszonhét induló adta le a szükséges ajánlásokat, de már ezek közt is több csalásra utaló körülmény merült fel. A Jobbik választókerületi bizottsági delegáltjának tűnt fel az adatokkal való visszaélés gyanúja, mivel egyes pártok ajánlóíveinek az átvizsgálásánál több esetben is megegyező sorrendben követték egymást, ugyanazoknak a választásra jogosult polgároknak az adatai. Majd az is feltűnő volt az ívek vizsgálatakor, hogy a több lapon is szereplő ugyan azon névvel és adatokkal megjelölt személynél, teljesen eltérő az aláírás. Vagyis semmilyen formában nem egyezik a másik lapon, ugyanazon névnél és adatnál szereplő aláírással. A Jobbik bizottsági delegáltja jegyzőkönyveztette észrevételeit és nem szavazta meg az aggályos ajánlásokat leadó pártok képviselőinek nyilvántartásba vételét, amelyhez az MSZP delegáltja is csatlakozott. Ennek ellenére mégis nyilvántartásba vették a jelölteket, mivel a választási bizottság három tagja nem talált semmi kivetni valót ebben az ordító visszásságban.

Az esettel kapcsolatban Szabó Ervin jobbikos képviselőjelölt közölte, a nyugtalanító körülmények miatt fellebbeznek és hétfőig jogi lépéseket tesznek. Emellett közokirat-hamisítás és választási csalás alapos gyanúja miatt megteszik a feljelentést ismeretlen tettes(ek) ellen. Egyébként könnyűszerrel kilehetne deríteni a rendszeradatok alapján, hogy egyes állampolgárok mely jelöltekre tettek ajánlást és ez alapján átnézni az ajánlóíveket, de a választási iroda nem adja ki a bizottsági delegáltaknak az erre irányuló adatokat. Joggal feltételezhető az is, hogy azért van közel ötven induló, hogy a legesélyesebb ellenzéki jelölttől, Szabó Ervintől vegyenek el szavazatokat. A kiugró számú induló hátterében gyaníthatóan a Fidesz áll.

Jobbik, Békés megye 4. számú választókerület

"Ez a törvény illegitim"
A Jobbik Magyarországért Mozgalom a nemzetközi sajtó magyarországi képviselői előtt, angol nyelven is bemutatta „Biztonságos Európát, szabad Magyarországot!” című európai választási programját.

2018 december