Valóban túl sokan állnak az állam alkalmazásában?

2018-01-03 14:45

Az elképesztő cinizmus és az ijesztő tájékozatlanság sajátos keveréke az, amit az elmúlt napok kormányzati nyilatkozataiból kiolvashattunk a közszféra létszámleépítésével kapcsolatban. Mindennek egyetlen, valódi tanulsága csak az, hogy túl sok, túlfizetett államtitkár áll a kormány alkalmazásában.
Ami pedig a köztisztviselők és közalkalmazottak helyzetét illeti Magyarországon, sajnos, mind e mai napig a jórészük garantált bérminimumot kap noha felsőfokú végzettségűek és több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Így nemhogy létszámtöbblet lenne a közszférában, de a tömeges pályaelhagyás miatt reménytelen bizonyos munkakörök betöltése vidéki hivatalokban, és az is jellemző, hogy egy-egy munkavállalónak több emberre jutó feladatot kell elvállalnia. Ahogyan nincsen elég tanár, orvos, ápoló, mentő, szociális munkás, úgy a közalkalmazottak terén is létszámhiány fenyegeti az ellátandó közszolgáltatások színvonalát. Mindez indokolja leginkább a Jobbik béruniós kezdeményezésének szükségességét.
Pedig a közszféra béremelésére jelenleg is megvolna a fedezet a központi költségvetésben, csak nem látszat-, presztízs- és kamuberuházásokra kellene költeni az adófizetők pénzét. Így a stadionépítési láz, a Miniszterelnökség Várba költözése vagy a Liget-projekt költségeinek átcsoportosításával jelentős, azonnali és fenntartható bérfejlesztést lehetne megvalósítani - s nemcsak egyes jellegadó munkakörök életpályamodelljeként.
Kormányváltás esetén a Jobbik már idén rendezi azon köztisztviselők bérét, akik a 2008-as IMF-paktum nagykoalíciós hazaárulása miatt már 10 éve nem részesülhettek illetménynövelésben, ha Orbán marad senkinek nem lesz biztonságban az állása. A közalkalmazottak minden szakmacsoportja számára is előrelépést fogunk biztosítani.

Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője

A város fideszes országgyűlési képviselője két hónapja nem válaszol a jobbikos politikus megkeresésére.
A Jobbik és több magánszemély is megelégelték Volner János hazudozásait, és beperlik a volt alelnököt.

2018 november