Valójában mindenkit büntet a kormány a megtorló politikájával

2019-11-15 10:22

Kegyetlenül megtorolta a kormány az ellenzéki győzelmeket a renitens városok múzeumain is. Ugyanazt az undorító kettős mércét alkalmazza a Fidesz a múzeumi pályázatok során, mint azt a nemzeti- és történelmi emlékhelyeink kapcsán már megtapasztalhattuk tőlük. Emlékezetes: a minisztériumok budai Várba költöztetésére 200 milliárd forintot irányzott elő a Nemzeti Hauszmann Terv. Ezt annak idején L. Simon László elképesztő cinizmussal így kommentálta: „sokba fog kerülni, de mindannyiunk örömét fogja szolgálni”. Orbán Viktorét - a sokmilliárdos dolgozószobájával - egész biztosan. Csakhogy a döbbenetes urizálás közepette, számos történelmi emlékhelyünk vegetál a neki csepegtetett szegényes forrásokból.

Most a „rosszul”, tehát NERsevista olvasatban az ellenzéki polgármesterjelöltekre voksoló városok múzeumait büntetik a narancsos bosszúállók. Velük ellentétben a néppárti Jobbik a nemzeti érzést, a magyar múltat és annak emlékeit őrző helyeket és intézményeket ellenzékben is fontosnak tartja. És a múzeumokra sem a régmúlt dohos kacatjait őrző tárházakként gondolunk. Függetlenül attól, hogy milyen színezetű az illetékes önkormányzat vezetése.

Gyalázatosnak tartjuk a politikai alapon történő pénzosztást, az ellenzéki települések múzeumainak harmad-negyedosztályúvá minősítését, a betervezett programok és fejlesztések ellehetetlenítését. Ebbe a sorba illeszkedik egy másik elvonás is, az építéshatóság államosítása. Jövő márciustól ugyanis az önkormányzatok helyett a kormány mondaná meg, mi épülhet és mi nem egy településen. Mi lesz a következő, elvtársak? Lebontjátok az egri várat? Aztán beszántjátok az egri, dunaújvárosi, jászberényi kórházat? Csak azért, mert szerintetek „rosszul” választottak? Térjetek már észhez! Eddig és ne tovább!

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke, a parlament oktatási és kulturális bizottságának alelnökeSajóközlemény: Valójában mindenkit büntet a kormány a megtorló politikájával - elfogadhatatlan a múzeumi támogatási döntés

2020 február