Híreink

Véget vetne a bankok és a kormány összejátszásának a Jobbik

2019-01-17 15:24
-A +A
 
Hatpontos javaslatcsomagot dolgozott ki a Jobbik, hogy megszüntesse a pénzintézetek, a bankszövetség és a kormány emberek kárára zajló összejátszást. Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke Budapesten beszélt arról, hogy a bankok teljes egészében lenyelték a 20 ezer forint alatti tranzakciókra vonatkozó illeték eltörlését.
 
Emlékeztetett, hogy 2013-ban azért vetette ki az állam ezt az évi 200 milliárd forintnál is nagyobb terhet, hogy a pénzintézetek fizessék, de végül beleépítették a szolgáltatások árába. Z. Kárpát szerint épp ezért szerepel az a javaslatcsomagban, hogy a kormánynak rá kellene bírnia a bankokat a tranzakciós illeték megfizetésére, ha ez nem sikerül, akkor pedig el kell törölni. A politikus szerint egy normális országban egy ilyen lépés miatt rapportra hívnák a pénzintézeteket, de itt "amikor néminemű engedmény érhetné a polgárokat, a kormány hagyja, hogy az érintett bankok ezeket lenyeljék."
 
Visszaállítanák a javaslatcsomag részeként a bankadó eredeti mértékét és visszahoznák a hitelintézeti járadékot, hogy az érintett bankok is vegyenek részt a közteherviselésben. A Jobbik alelnöke ezt azzal indokolta, hogy Magyarországon régiós összevetésben is kiemelkedő nyereséget termelnek a magyar emberek pénzének forgatásából a bankok.
 
A Jobbik ötödik pontjával arra szólítja fel a kormányt, hogy "bontsa fel az EBRD-vel kötött paktumot, amelyben vállalta, hogy semmilyen korábbi terhet nem rak a bankokra a devizahitel-károsultak helyzetének rendezése érdekében."
 
A legnagyobb ellenzéki párt osztalékként fizettetné be az államkasszába a jegybank nyereségét, hogy abból azokat a kimondottan nehéz sorsú devizahitel-károsultakat támogassák, akiket Orbán Viktor kormánya az út szélén hagyott.
 
Z. Kárpát Dániel szerint a hatpontos javaslatcsomag egyes elemeit már korábban is szorgalmazták. Az új pontok lényege, hogy "végre vegyék ki azok is a közteherviselésből a részüket, akik rekordnyereséget a magyar emberek munkájából, a magyar piacon könyveltek el. A Jobbik több fronton próbálja elfogadtatni a csomagot, így törvényjavaslatként és határozati javaslatként is benyújtják a pontokat.
 
alfahir.hu - jobbik.hu

Ajánlott cikkek

Háromszáz hektárig fizetné ki a gazdálkodóknak a földek után igényelhető területalapú támogatást a Jobbik.
A Jobbik nem szeretné, ha a tiszaújvárosi beruházáshoz hasonlóan vendégmunkásokat telepítenének be a Budapest alatti szénhidrogénmezők kitermeléséhez.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 augusztus