Végkiárusítás – A földvagyon elkótyavetyéléséről a legfrissebb Bar!kádban

2015-07-23 18:18

Pörzse Sándor: Helyzetkép a magyar focikáoszról

Előre elnézést kérek azoktól, akiket nem érdekel a futball, de nem tudom megtagadni egyrészt labdarúgó, másrészt sportújságíró múltamat. Mielőtt belekezdenénk a témába, felrémlik előttem egy sok-sok évvel ezelőtti szilveszteri nagyinterjú, amelyet a Magyar Televízió számára készítettem a miniszterelnökkel, akit úgy hívtak, Orbán Viktor. Ha jól emlékszem, a záró kérdések között azt pedzegettem, hogy ha majd nem lesz politikus, mit szeretne csinálni. Akkor meglepetésemre azt válaszolta, hogy szeretne majd egy labdarúgóklubot. A mai események tükrében furcsán hat ez az emlék, hiszen a pletykák szerint Orbán Viktornak két labdarúgóklubja is lett, amelyeket strómanokon keresztül irányít.

Farkas Géza: Irán és az urán – meg „amit el kell mondani”

Egyre fogynak a nagypályások a nemzetközi térben, s a független nemzetállamok, köztársaságok – történelmi mértékkel mérve – rövidke tündöklése, ha volt ilyen egyáltalán, mintha a végéhez közeledne. Szabad szemmel is látszik: világunk egyre sietősebben araszol a birodalmi elv restaurációja felé. Nem véletlen, hogy a diplomaták elitje ma már multilaterális ügyekkel foglalkozik, s a kétoldalú kapcsolatokban ügyködőket bizony egy kissé lesajnálják a szakmában.

Demszkygrádtól Tarlóscityig

Vannak olyan témák, amikről Tarlós István egyszerűen nem akar hallani, de több szempontból van a városban előrelépés. Igazságtalan lennék, ha azt mondanám, hogy Demszky Gábor és Tarlós István közé egyelőség jelet lehetne tenni. Budapest az elmúlt négy év alatt többet fejlődött, mint előtte 20 év alatt, a nulla teljesítményhez képest azonban nem nehéz valamivel többet elérni – mondta a Bar!kádnak Tokody Marcell Gergely. A lap Fővárosi Közgyűlés jobbikos képviselőjét a budapesti olimpiáról, az elszámoltatás hiányáról, városi problémákról és megoldási javaslatokról faggatta.

Védendő férfiak

Ha összegyűlik 200 ezer aláírás, népszavazást írhatnak ki arról, hogy a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 évi munkaviszony után. A kezdeményezés Bodnár József nevéhez köthető, azonban a témát korábban a Jobbik is zászlajára tűzte. A téma ismét felszínre hozta a nyugdíjrendszer hiányosságait, fenntarthatatlanságát. A KSH adataiból kiderült, 2040-re több mint kétszer annyi idős lesz, mint fiatal. Többek szerint a rendszer gyökeres átalakítására és a gyermekvállalás ösztönzésére van szükség.

Döbbenetes ítélet a gárdisták perében

A Fővárosi Törvényszék döbbenetes ítéletet hozott a Bajtársiasság Napja miatti kártérítési perben. A hat évvel ezelőtti Erzsébet téri tüntetésen bántalmazottak csupán százezer forint nem vagyoni kártérítést kaphatnak annak ellenére, hogy hivatalosan is kimondták már, hogy a demonstráció feloszlatása jogszerűtlen volt. A meghurcolt gárdisták évek óta küzdenek az igazukért, de továbbra sem kívánják feladni a harcot.

Végkiárusítás

A rendszerváltás óta az aktuális kormányok a még meglévő állami vagyon osztogatásával és elkótyavetyélésével építették a gazdasági holdudvarukat és fizették ki támogatóikat – nyilatkozta a Bar!kádnak Magyar Zoltán. A Jobbik országgyűlési képviselője a MAGOSZ földprivatizációs elképzelésével összefüggésben elmondta, ha valóban eladják a vízkincsünk melletti utolsó komoly állami vagyont, a mintegy félmillió hektár termőföldet, akkor nemcsak az történik, hogy a korábban mutyiban bérbe adott földet tulajdonba is megkapják a haverok, hanem ezenkívül érdemi birtokpolitikát sem lesz módja megvalósítania az államnak.

Oligarchák és kisemmizettek országa

A magas jövedelemkoncentráció társadalmi zavarok kialakulásához vezet. A gazdaság is kevésbé lesz élénk, újítóképes, hiszen a nagyvállalatok tulajdonosai és magas beosztású vezetői tesznek szert olyan befolyásra, hatalomra, amelynek segítségével számukra kedvező törvényeket hozatnak – nyilatkozta a Bar!kádnak Hossó Andrea. A nemzetközi közgazdász kifejtette, minden társadalomnak, de legfőképp a tudásalapú társadalomnak, amiről oly sokat hallunk, a kiművelt emberfő az alapja. Amikor pedig a társadalom jelentős része nem vagy csak nehezen jut magas szintű oktatáshoz és továbbképzéshez, elkerülhetetlen a gazdasági hanyatlás.

A szavak hatalma

A politikai folyamatok elemzésekor politikai narratívákat gyártunk, illetve a számunkra releváns információkat egy értelmezési keretbe illesztjük. Az interpretációnk lehet objektivitásra törekvő, deskriptív, ám a politikai tanulságok levonása, a mérlegelés, latolgatás szükségképpen nem nélkülözheti azokat a gondolati algoritmusokat, s azt az ismeretanyagot, nézetrendszert, ami az elemzőt, illetve a befogadó közeget jellemzi, tehát a szubjektivitást és az egyéni nézőpontokat.

Hungaroring harmincadszor

A hétvégén harmincadik alkalommal bőgnek fel a Forma-1-es autók motorjai Mogyoródon. Az elmúlt három évtized nem szűkölködött drámákban vagy épp boldog pillanatokban, a Bar!kád ezekből szemezgetett.

Petőfi él

Az a halott, akit eltemetnek s elfelednek. Július 17-én a magyarok egy része úgy véli, hogy eltemették a Szibériában elhunyt Petőfi Sándor földi hamvait. A magyarok másik része úgy tudja, hogy irodalomtörténetünk egyik legnagyobb hatású költője 1849-ben a szabadságunkért vívott háború során a segesvári csatában Fehéregyháza közelében vesztette életét. Tisztában vagyok vele, hogy nem írható le úgy egyetlen mondat sem, hogy az ne sértse valamelyik oldal érzékenységét, ne szülne indulatot valamelyik „térfélen”. Ezért a következő cikk nem is foglal állást egyik oldal mellett sem. Mert Petőfi örökségéhez méltatlan lenne mindez. Mintahogy méltatlan mindaz, ami eddig történt. És ez közös felelősség. A tudományos élet szereplőinek, a politikai döntéshozóknak, a véleményformálóknak, a közvéleménynek közös és jelenleg jóvátehetetlennek tűnő közös hibája.

III. Viktor Emánuel mint magyar király? (1. rész)

Horthy István kormányzóhelyettes 1942-es tragikus halála után komoly problémát okozott az államfői tisztség utódlásának kérdése. Az akkor 74 éves, több súlyos betegséggel küzdő kormányzó, Horthy Miklós alkalmasságát különböző érdekcsoportok mind gyakrabban felvetették és megkezdték annak előkészítését, hogy saját jelöltjüket emeljék idővel az ország élére. Ebben a háttérmunkában az akkori magyar miniszterelnök, Kállay Miklós is részt vett, aki bizalmasán, az egykori külügyminiszteren, Kánya Kálmánon keresztül meglepő ajánlatot tett az olasz uralkodónak. A magyar kormányfő felajánlotta a magyar koronát az olasz királynak, III. Viktor Emánuelnek.

Kalandozás Észak-Görgényben

A görgényhodáki kocsmában csütörtök kora délután is nagy a forgalom, a kocsmáros nem sajnálja a szilvapárlatot, minden poharat színültig tölt. Az emberek jönnek-mennek, a közönség félóránként cserélődik, a cujka fogy becsülettel. Odakint aztán elered az eső, a mezőről mindenki hazafelé veszi az irányt, néhány szekérnyi ember azonban nem ér már haza, inkább betér a kocsmába egy szíverősítőre. A szomszédos asztalok is gyorsan benépesülnek, ám sokat nem beszélünk a helyiekkel, hisz nem igazán tudunk románul. Pedig lenne miről beszélni, hisz’ Görgényhodák arról hírhedt, hogy 1990 márciusában innen szállították a pópák által fellázított és leitatott románokat Marosvásárhelyre magyart ölni.

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad weboldalon!

A Jobbik népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy a munkavállalók véleményt mondhassanak a Fidesz-KDNP rabszolgatörvényéről.
Szerdán minden valószínűség szerint a kormánypáti többség megszavazza a parlamentben a rabszolgatörvényt.

2018 december