A vidék visszafejlesztés elérte a borvidékeket is!

2019-06-16 19:02

A kormányzat pénzt ajánl azért, ha a szőlőtermelők megsemmisítik az idei termést. Velük ellentétben a Jobbik közétkeztetésbe vinné az el nem kelt szőlőt. Teljesen elfogadhatatlan az a hozzáállás, mely szerint az állami felvásárló nem hajlandó átvenni a szőlőt a kistermelőktől, ezzel arra ösztönözve a Tokaj-hegyaljai gazdálkodókat, hogy hagyjanak fel tevékenységükkel. Így az ültetvények áron alul juthatnak a borvidékre betelepedett oligarchák kezére.

Nagy bajban vannak a szőlő- és bortermelők Magyarországon. Nemrégiben Bíró László és Farkas Péter Barnabás borsodi jobbikos képviselők egy kosár éretlen szőlőt küldtek a kormánypárti államtitkárnak, ezzel jelképezvén a  Fidesz-KDNP újabb vérlázító akcióját. A több mint 1400 kis- és középgazdaságot érintő zöldszüret olyan felháborodást keltett a helybéliek körében, hogy a két ellenzéki politikus a mai tolcsvai sajtótájékoztatón bejelentette: országjárásba kezdenek a hazai borvidéken, felkeresve a termelőket.

„Valódi nemzeti konzultációt fogunk tartani Bíró László regionális igazgatóval, hogy a parlamenti ülésszak végéig átadjuk a gazdák üzenetét a kormánypárti képviselőknek” –nyilatkozta Farkas Péter Barnabás a Jobbik B.-A.-Z. megyei alelnöke.

Az állami felvásárló nem hajlandó idén átvenni a szőlőt a kis és közepes termelők jó részétől. Megalázóan alacsony, önköltségi ár alatti összeget kínál „támogatás” jogcímen - mondta Bíró László.

A kormányzat azt a megoldást kínálja a termelőknek, hogy vágassák tőke alá a még zöld szőlőt. Nemcsak a gazdáknak okozva ezzel károkat, de a több évszázados agrokulturális ágazatot is meggyalázzák ezzel – fogalmazott Farkas Péter Barnabás

Felvetették a Jobbik megoldási javaslatát is: a támogatásból ne a termés megsemmisítésre ösztönözzék a termelőket, hanem a közétkeztetésben való felhasználással próbálják megmenteni az idei szőlőtermést. Ezzel a lépéssel akár friss, vagy feldolgozott állapotban szükséges bevinni az óvodák, iskolák, szociális intézmények konyháiba a magyar szőlőt.

Jobbik Borsod megye

Országjárásba kezd a Jobbik alelnöke, hogy megoldást találjon vidéki települések problémáira.
Felszólítja a kormányt a Jobbik arra, hogy tisztázza az uniós források szabálytalan felhasználása miatti százmilliárdos korrekció körülményeit.

2019 november