Vizsgálat indult Morvai Krisztina kitiltása miatt

2013-04-12 13:15
Vizsgálat indult Morvai Krisztina kitiltása miatt

Az MTVA sajtóosztálya megerősítette az Alfahir.hu-nak a korábbi sajtóinformációkat, belső vizsgálat indult Morvai Krisztina EP-képviselő köztévéből való kitiltása ügyében.

Mint ismert, a Jobbik képviselőjét előbb behívták a köztévé műsorába, de később lemondták azt, mondván túl sok a jobbikos megszólaló.

"Felsőbb utasításra"

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselőjét először behívták az m1 Ma Reggel című műsorába interjúalanynak, majd "felsőbb utasításra" lemondták azt, mondván túl sok a jobbikos megszólaló a köztévében. Az MTVA belső vizsgálatot indított az ügyben - írja az Index.hu.

Morvai Krisztina nyílt levelet írt Medveczky Balázsnak, az MTV Zrt. vezérigazgatójának, amelyben egy vele megtörtént eset kapcsán azt szerette volna megtudni, hogy le van-e tiltva a köztévében.

"Miután az elmúlt félévben emlékezetem szerint egyáltalán nem kaptam szereplési lehetőséget a közszolgálati televízióban, körülbelül két héttel ezelőtt felhívott a Ma Reggel című műsor szerkesztője, s arról tájékoztatott, hogy meg szeretnének hívni az e heti hétfői műsorba. A velem tervezett beszélgetés témájaként a Leányfalun két gyermeket halálra gázoló ír Tobin ügyével kapcsolatos fejlemények értékelését, elemzését jelölte meg". A Jobbik EP-képviselője elfogadta a felkérést, mivel - mint írja - ő volt az első, aki az Európai Parlament és az Európai Bizottság elé vitte az ügyet - írta Morvai.

A képviselő szerint "a szerkesztő ígéretéhez híven április 5-én, pénteken délelőtt megerősítette a meghívást, egyezettük a pontos érkezési és kezdési időpontot. Ezt követően néhány órával azonban olyan telefonhívást kaptam, amelyről azt gondoltam, hogy a Kádár-rendszer óta nemigen fordulhat elő. Egy másik szerkesztő felhívott, s közölte, hogy „felsőbb utasításra kénytelen lemondani a meghívásomat”. Érdeklődésemre tájékoztatott, hogy a „felsőbb utasítás” szerint mostanában „túl sok jobbikos szerepelt a televízióban.”

Az EP-képviselő azt írja, hogy "emberi jogokkal foglalkozó jogászként ez a párbeszéd sokkolóan hatott rám – a szólásszabadság és a cenzúra tilalma összefüggésében. Politikusként pedig azért rökönyödtem meg, hogy miféle „pártokrácia” működik abban az országban, ahol a leginkább szakmai jellegű kérdésben sem tudnak elvonatkoztatni attól, hogy a meghívott szakértő történetesen egy ellenzéki párt listáján jutott be az Európai Parlamentbe".

Morvai Medveczky Balázsnak címzett nyílt levelében azt kérdezte a vezérigazgatótól, hogy "számíthatok-e arra, hogy európai parlamenti képviselői munkámról időről időre tájékoztathatom a nyilvánosságot, avagy gyakorlatilag „le vagyok tiltva a képernyőről”. Amennyiben ez utóbbi a helyzet, kérem, szíveskedjék megosztani velem ennek okát".

Megkerestük az MTVA sajtóosztályát, ahol csak megerősíteni tudták az Index értesüléseit, miszerint belső vizsgálat indult, amelynek lezárultáig nem nyilatkoznak.

alfahir.hu - jobbik.hu