Híreink

Vona: "Az adósok nem hibásak"

2017-11-18 12:45
-A +A
 
Vona Gábor a Vona'18 keretében újabb vállalást tett. A Jobbik javaslata a devizahitelesek válságára nyújtana megoldást, ami a pártelnök elmondása szerint továbbra is az ország egyik legsúlyosabb problémája, ami "hosszú évek óta mérgezi a társadalom szöveteit".
 
Vona Gábor szombati sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy pártja rendszeresen megnevezi a magyar társadalmat sújtó legnagyobb problémát, az elvándorlást.
 
Ennek egyik okára, az alacsony bérekre már felhívták a figyelmet és egy európai polgári kezdeményezést is indítottak a bérek mielőbbi felzárkóztatására, azonban a társadalom eladósodottsága, köztük főként a devizahitelek okozta egyéni válságok is arra ösztönzik az embereket, hogy külföldre vándoroljanak annak érdekében, hogy otthonhoz jussanak.
 
"Ha azt mondhatjuk, hogy az elmúlt évek legnagyobb problémája az elvándorlás, kijelenthetjük, hogy a legtragikusabb pedig a devizaválság volt." A családok életét olyan mértékben keserítette meg, az adósokat olyan kilátástalan helyzetbe sodorta, hogy a csapdából sokan nem tudtak menekülni és egyetlen kiútnak azt látták, hogy önkezükkel vessenek véget életüknek.
 
Vona Gábor szerint jelen pillanatban nem a felelősök keresése, hanem a kialakult helyzet megoldása a legfontosabb a hitelesek számára, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a fideszes és szocialista kormányzatok tétlenségét, a bankok, és köztük a Magyar Nemzeti Bank felelősségét, akik még hasznot is húztak ebből a tragédiából.
 
És el kell felejteni azt a téves, politikai cinizmusnak nevezhető álláspontot, miszerint a hitelfelvevők okolhatók saját helyzetük miatt.
 
A pártelnök úgy véli, a devizás adósok nem hibásak, hiszen a kormányzat és a bankok közösen terelték őket ezen hitelek felé, más lehetőségük nem is igazán volt.
 
Ugyan vannak néhányan, akik valóban maguk miatt kerültek ebbe a helyzetbe, de ez az adósok körének olyan mikrorésze, amiből nem lehet ítéletet mondani az összes hitelfelvevő felett. Az elmúlt évek fideszes megoldási kísérleteinek legnagyobb hibája éppen az volt, hogy a devizások nyakába tette a felelősséget. A Jobbik elnöke sajnálattal konstatálta, hogy pártja álláspontja 2009 óta ugyanaz, mivel a kormányzatok azóta sem tudtak a problémára érdemben válaszolni.
 
Vona Gábor röviden végigvette a valódi segítséget nem nyújtó intézkedéseket. A végtörlesztést, ami nagyon keveseknek és csak a tehetősebbeknek nyújtott segítséget. Az árfolyamgátat, ami csupán a baj elodázására volt alkalmas. A Nemzeti Eszközkezelőt és a családi csődvédelmet, amik ugyancsak a bajba jutottak kis részének adtak lehetőséget a levegőhöz jutáshoz.
 
A forintosításnak pedig egyetlen nyertese van, a válság kialakulásának egyik felelőse, a Magyar Nemzeti Bank. 
 
A Jobbik javaslata szerint újra kellene számolni a hitelesek s a bankok közötti pénzmozgást, és az egyetlen igazságos rendezést a felvételkori árfolyamon történő forintosítás jelentené.
 
"Ez lehet hogy oda vezetne, hogy már nem is a hitelfelvevő tartozik a banknak, hanem a bank a hitelfelvevőknek." A pártelnök szerint ezzel a megoldással elérhetnék, hogy a társadalom és a bankok közötti bizalom ismét helyreálljon, és a forinthitelek felvételének beindulása felpörgetné a gazdaságot.
 
Hangsúlyozta, hogy ez nem segély és nem is a bankok ellen irányuló merénylet, hanem az egyetlen igazságos megoldás. Ötletük pedig se nem unortodox, se nem hungarikum, hiszen a szomszédos Romániában is ezt a rendezési módot választották.
 
Magyarországon véget kell vetni az emberek kizsákmányolásának és a kilakoltatásoknak, amik vagy a hitel nem fizetése, vagy a magas hitelek miatt a közüzemi tartozások felgyülemlése miatt növekednek.
 
Vona Gábor szerint nem csupán arra van szükség, hogy az új elszámolás megtörténjen, hanem hogy megakadályozzák, hogy a továbbiakban ilyen katasztrófa előfordulhasson. Ehhez átgondolt, hosszútávú kormányzati gondolkodás szükséges. A Jobbik a megoldást három pont megvalósulásában látja, amik kormányprogramjukban is szerepelnek.
 
Elsősorban abban, hogy a bérek meginduljanak a felzárkózás irányába. Ennek mielőbbi és biztos megalapozásaként jött létre a béruniós kezdeményezés, ami mára egy pártok feletti kezdeményezés lett, támogatói, aláírói mutatják, hogy társadalmi igény van a bérfelzárkóztatásra. Abban az esetben, ha az embereknek tisztességes bér jár, kevésbé kerülhetnek adósságspirálba.
Másodszor az egyébként is újragondolandó közoktatásban nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a fiatalok vállalkozási ismereteire. Hiszen azzal tisztában vannak, hogy egy mocsári zsurló hogyan szaporodik,de nem tudják, hogy egy vállalkozást hogyan kell elindítani.
Végül egy olyan otthonteremtési program létrehozása, ami abban segít a fiataloknak, hogy a lakáshoz jutások ne luxusnak számítson, hanem elérhető cél legyen.
 
alfahir.hu - jobbik.hu
 

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Próbálta szembesíteni a hazug kormányt a valósággal, miszerint nincs elég ember a lélegeztetőgépek üzemeltetéséhez.
Ha a kenyér ugyanolyan drága vidéken, mint Budapesten, a bérekben se legyen 140 ezer a különbség.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2020 szeptember