Vona: Orbán ne üzengessen, ne legyen gyáva, álljon ki a vitára

2014-03-12 15:47

Vona Gábor szerint Orbán Viktor félreérthetetlenül utalt a Jobbikra, mint egy olyan pártra, amely a multinacionális tőkét egy az egyben szeretné elüldözni az országból. A Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje leszögezte: a nemzeti párt programjának alapvető eleme, célkitűzése és üzenete, hogy Magyarországon a termelő gazdaságot talpra kell állítani, termelő munkahelyeket kell létesíteni, „mert ha van munka, akkor minden van, ha nincs munka, akkor nincs semmi”. Hozzátette: ez a Jobbik programjának az origója, „minden ebből vezethető le”.

Bár a Jobbikot nem nevezte meg, de vélhetően a nemzeti pártnak üzent Orbán Viktor a Procter & Gamble második magyarországi gyárának keddi átadóján Gyöngyösön. Orbán szerint nem szabad teret engedni azoknak a gondolatoknak, politikai erőknek, amelyek teljes mértékben ellenzik a külföldi befektetéseket, mert ezek ártanak az országnak. Hozzátette: „Ha nem veszünk lottószelvényt, nem fogunk nyerni.”

A multikat differenciálni kell

Vona Gábor, szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: amit Orbán Viktor mondott Gyöngyösön, az nem igaz. Szerinte tipikus orbáni retorikai fogás, amikor az ellenfelek szájába ad olyan mondatokat, amelyeket aztán ő maga cáfol.

A Jobbik elnöke kifejtette: a multinacionális cégeket, amelyek Magyarországon jelen vannak, differenciálni kell. Vannak értékteremtő és vannak piacfoglaló, gyarmatosító multinacionális vállalatok Magyarországon. „A kettő között különbséget kell tudni tenni, és ezen különbségek szerint kell a kormánynak a maga viszonyulását megfogalmazni a multinacionális tőkéhez” - mondta Vona. Úgy fogalmazott: a helyzet egyértelmű, aki értékteremtő munkát létesít Magyarországon, aki olyan tudást hoz ide, amelyre mi magyarok nem lennénk képesek, „azt örömmel látjuk, azt segítjük és örülünk, hogy velük együtt létesítünk magyar emberek számára munkahelyeket”. Hozzátette: „Együtt sírunk, együtt nevetünk.”

„Az a multinacionális tőke, amely azonban azért jön Magyarországra, hogy az itteni termelőkapacitásokat megfojtsa, hogy a magyar piaci lehetőségeket elvegye tőlünk és megszerezze, illetve ezáltal kiszolgáltatottá tegye Magyarországot, ő maga pedig profitszivattyúként működjön, annak természetesen nem örülünk, és az ő jelenlétüket nem tartjuk kívánatosnak” - jelentette ki Vona. Megígérte: mindent meg fognak tenni azért, hogy ezeknek a helyére magyar termelőgazdaságot tudjanak életre hívni.

A gyarmatósítók helyett magyar vállalkozásokkal szerződne a Jobbik

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint érthető Orbán Viktor megfelelési kényszere a multinacionális cégek felé, hiszen „csak a multinacionális tőkével tudott stratégiai célú szerződéseket kötni az elmúlt négy évben”. A Jobbik, amennyiben kormányra kerül a magyar emberek támogatásával, a magyar vállalkozásokkal fog stratégiai célú szerződéseket kötni. A multinacionális cégekkel kötött stratégiai szerződésekbe pedig beépítik az a pontot, amelyet a kormány elmulasztott, vagyis az ott dolgozó magyar emberek bérét európai szintre emelik.

Az a gazdasági szabadságharc, amit Orbán meghirdetett, az elbukott – mutatott rá Vona Gábor. Azt azonban elismerte, hogy a kormány teremtette meg az ország költségvetési stabilitását. Azt sem vitatja, hogy nem volt könnyű a Gyurcsány-Bajnai kormány után. Ugyanakkor rámutatott: egy ország gazdasági függetlensége, szabadságharca nem csupán a költségvetési stabilitástól függ. „Attól még, hogy egy országnak a költségvetése stabil, attól még lehet a gazdasága gyarmatosított” - szögezte le Vona, aki szerint Magyarország most ebben a helyzetben van.

A Jobbik elnöke arról is beszélt, hogy a kormány hiába vetett ki különadókat a bankokra és a multinacionális cégekre, ezeket beépítették az áraikba, tovább terhelték a magyar társadalomra, tehát lényegében a magyar társadalmat adóztatta meg a kormány.

A Fidesznek nincs, az MSZP-nek nyolcpontos "lapocskája" van

Vona Gábor emlékeztetett rá: az Orbán-kormány jelenlegi üzenete a magyar munkavállalók számára, hogy vagy közmunkás lesz belőlük vagy elhagyják az országot. Éppen ezért szükséges termelő munkahelyeket teremteni. A Jobbik szerint a valódi termelő munkahelynek öt ismérve van: Magyarországon, magyar vállalkozások által, magyar emberek számára, tisztességes bérért, termelő munka. A nemzeti párt erre a dolgozta ki a választási programjában a Hét Vezér programot, amely bárki számára elérhető.

Vona Gábor utalt rá, hogy napok óta várják a Fidesz és az MSZP érdemi választási programját. „A Fidesz semmilyen programot nem tett le az asztalra, az MSZP pedig egy nyolcpontos lapocskával próbálja a magyar társadalom kíváncsiságát kielégíteni. Nyolc pont helyett, pont nyolc évük volt arra, hogy bizonyítsanak” - jegyezte meg a Jobbik elnöke.

Vona fejen állva is vitatkozna Orbánnal

Sajtótájékoztatója végén Orbán Viktornak reagálva azt mondta: „tisztességesebb lenne, ha nem üzengetne, hanem kiállna végre a miniszterelnök-jelölti vitára”. Vona Gábor továbbra is nyitott a vitára. Annyi feltétele van, hogy minél több ember számára elérhető, élő, televíziós vita legyen. „Ha Orbán Viktor azt szeretné, hogy fejen állva folytassuk a vitát, akkor fejen fogok állni” - tette hozzá a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. Emlékeztetett rá, hogy Orbán 2010-ben is elmenekült a vita elől, most azonban „ne legyen gyáva, álljon ki, ne üzengessen, ne kódolja az üzenetei”. Vona Gábor hangsúlyozta: szemtől szemben ütköztessék az érveiket, ütköztessék a programjaikat, „talán addigra Fidesz is meg tudja írni”. Utána egy sportszerű verseny végén, ahogy mondani szoktuk: Győzzön a Jobbik! - zárta sajtótájékoztatóját a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje.

alfahir.hu - jobbik.hu