XXI. századi falurombolás Fidesz módra

2018-01-30 16:44

A Fidesz egyik régi álma válna valóra azzal a tervvel, ami a napokban jelent meg a sajtóban, azaz - ha megkapná hozzá a kellő felhatalmazást a jelenlegi kormányzó párt - az 5000 fő alatti települések sem polgármestert, sem képviselőket nem választhatnának már 2019-ben.

Valójában ez nem csak a választási rendszer reformját jelentené, hanem a magyar önkormányzatiság, az ezeréves településhálózatunk felszámolását is. A folyamat már jó ideje zajlik: ezért nem rendezi a kormányzat központilag a hivatali köztisztviselők bérét, ezért csökken a feladatfinanszírozásban nyújtott támogatások értéke, ezért központosítják az adminisztrációt (lásd ASP-rendszer bevezetése), ezért lesz a MÁK minden település számlavezető "bankja". Egyértelmű, hogy az államigazgatási közszolgáltatások mellett az úgynevezett humán közszolgáltatások (egészségügy, oktatás, szociális rendszer) járásközponti önkormányzatokba történő integrálása is mind-mind azt a célt szolgálja, hogy véglegesen megszüntessék a kisebb települések életképességét. Ennek az elképzelésnek a történelmi előzményei Rákosi és Kádár után, a szélsőségesen liberális Bajnai Gordon 2010-es programjában jelentek meg, így az ő örökségüket viszi tovább a Fidesz.

A Jobbik a 3200 település megerősítésében látja a nemzeti identitásunk, önrendelkezésünk, fenntartható jövőnk biztosítékát. Ezért a 2018-as kormányváltás után megteremtjük az élhető, lakható vidék lehetőségét – mi erre kérjük a választók felhatalmazását.

Hegedűs Lorántné, országgyűlési képviselő

A város fideszes országgyűlési képviselője két hónapja nem válaszol a jobbikos politikus megkeresésére.
A Jobbik és több magánszemély is megelégelték Volner János hazudozásait, és beperlik a volt alelnököt.

2018 november