Z. Kárpát: A kormány kérjen tanácsot az osztrákoktól, hogyan lehetne lejjebb nyomni az albérleti díjakat!

2019-08-09 14:44

„Mi várunk” program néven három lábon álló javaslatcsomagot dolgozott ki a Jobbik annak érdekében, hogy megállítsák az albérleti díjak további emelkedését, és hogy segítséget nyújtsanak az albérletbe kényszerülőknek, elsősorban a fiataloknak.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke Ausztria budapesti nagykövetsége előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján arra szólította fel a magyar kormányt, hogy kérjen egy időpontot a mögötte látható épületbe annak érdekében, hogy kapjon egy szakértőt, aki elmagyarázza, hogyan lehet olcsóbban bérelni lakást Bécsben, mint Budapesten.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az osztrák példa mintaként szolgálhatna a magyar kormány számára, de a kabinet béna kacsaként szemléli azokat a folyamatokat,

amelyeknek eredményeképpen egy, a felsőoktatásba frissen bekerült fialtal 160-180 ezer forintos albérleti díjakkal szembesül. Hozzátette, a belső kerületekben ez az összeg akár 200 ezer forintra is rúghat.

Z. Kárpát úgy véli, az Airbnb, valamint a külföldiek befektetési célú ingatlanvásárlása generálta ezeket a folyamatokat, melyekbe a kormányzatnak be kellett volna avatkoznia, a Parlamentben pedig „eltagadta a probléma létezését is”.

A képviselő ismertette, pártja osztrák minta alapján kidolgozta „Mi várunk” elnevezésű otthonteremtési programját, melynek három lába van:

- egyrészt szeretnék, ha a fiatalok – de az albérletbe kényszerülő középkorúak, idősek is – segítséget, könnyítést kaphatnának, ehhez egy, a környék albérleti díjait, illetve a család havi jövedelmét is figyelembe vevő támogatási rendszert dolgoztak ki,
- másrészt rosszul vagy homályosan elköltött költségvetési források átcsoportosításával bérlakásépítési programba fognának, mely során évente 5 ezer új, valamint 5 ezer felújított bérlakás átadását tennék lehetővé,
- harmadrészt a nemzetstratégiailag jelentős ágazatok alkalmazottai (például az egészségügyben dolgozók) elsőbbséget kellene, hogy élvezzenek egy szolgálatilakás-rendszerben.

Ismertette, pártja elképzelése és a Mi várunk program szerint ezeknek a bérlakásoknak a bérleti díja a piaci ár fele-harmada lenne, ami egy idő után önkéntes törlesztőrészletté alakulna, így a bérlő tulajdonjogot is szerezhetne a lakáson.

Keresztesy Gergő, a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke arról beszélt, hogy a magyar és az osztrák fiatalok jövedelme jelentősen eltér, így a magyar fiataloknak Magyarországon lényegesen nehezebb megoldani a lakhatási problémáikat. Kiemelte a most még egyedülálló fiatalokat, akikkel kapcsolatban megjegyezte: amíg jövedelmük felét az albérleti díj kifizetésére kell, hogy fordítsák, addig nehezen elképzelhető, hogy ez a fiatal családalapításra adja a fejét.

Így azután számukra a családvédelmi akcióterv elemei és a csok sem nyújt segítséget – tette hozzá a fiatal politikus. Ismertette, statisztikai adatok bizonyítják, hogy az elmúlt három évben Magyarországon nőttek leginkább az ingatlanárak, egy magyar fiatalnak pedig hétévnyi átlagkeresetet kellene megspórolnia, hogy saját lakáshoz jusson. Így azután – vélte – elképzelhetetlen, hogy egy fiatal egy budapesti vagy más egyetemi nagyvárosban családi vagy egyéb segítség nélkül hét év alatt egy 70 négyzetméteres saját ingatlanra tegyen szert.

Keresztesy szerint a kormánynak el kell kezdenie érdemben foglalkozni a magyar fiatalok lakásproblémáival. Ugyanis amíg Nyugaton magas bér mellett alacsonyabb árakon juthatnak lakhatáshoz a fiatalok, addig elképzelhetetlen, hogy megállítsuk a magyar fiatalok elvándorlását, „a magyar jövő elvándorlását”.

alfahir.hu - jobbik.hu

Háromszáz hektárig fizetné ki a gazdálkodóknak a földek után igényelhető területalapú támogatást a Jobbik.
A Jobbik nem szeretné, ha a tiszaújvárosi beruházáshoz hasonlóan vendégmunkásokat telepítenének be a Budapest alatti szénhidrogénmezők kitermeléséhez.

2019 augusztus