Híreink

Z. Kárpát: A kormány kérjen tanácsot az osztrákoktól, hogyan lehetne lejjebb nyomni az albérleti díjakat!

2019-08-09 14:44
-A +A
 
„Mi várunk” program néven három lábon álló javaslatcsomagot dolgozott ki a Jobbik annak érdekében, hogy megállítsák az albérleti díjak további emelkedését, és hogy segítséget nyújtsanak az albérletbe kényszerülőknek, elsősorban a fiataloknak.
 
Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke Ausztria budapesti nagykövetsége előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján arra szólította fel a magyar kormányt, hogy kérjen egy időpontot a mögötte látható épületbe annak érdekében, hogy kapjon egy szakértőt, aki elmagyarázza, hogyan lehet olcsóbban bérelni lakást Bécsben, mint Budapesten.
 
A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az osztrák példa mintaként szolgálhatna a magyar kormány számára, de a kabinet béna kacsaként szemléli azokat a folyamatokat,
 
amelyeknek eredményeképpen egy, a felsőoktatásba frissen bekerült fialtal 160-180 ezer forintos albérleti díjakkal szembesül. Hozzátette, a belső kerületekben ez az összeg akár 200 ezer forintra is rúghat.
 
Z. Kárpát úgy véli, az Airbnb, valamint a külföldiek befektetési célú ingatlanvásárlása generálta ezeket a folyamatokat, melyekbe a kormányzatnak be kellett volna avatkoznia, a Parlamentben pedig „eltagadta a probléma létezését is”.
 
A képviselő ismertette, pártja osztrák minta alapján kidolgozta „Mi várunk” elnevezésű otthonteremtési programját, melynek három lába van:
 
- egyrészt szeretnék, ha a fiatalok – de az albérletbe kényszerülő középkorúak, idősek is – segítséget, könnyítést kaphatnának, ehhez egy, a környék albérleti díjait, illetve a család havi jövedelmét is figyelembe vevő támogatási rendszert dolgoztak ki,
- másrészt rosszul vagy homályosan elköltött költségvetési források átcsoportosításával bérlakásépítési programba fognának, mely során évente 5 ezer új, valamint 5 ezer felújított bérlakás átadását tennék lehetővé,
- harmadrészt a nemzetstratégiailag jelentős ágazatok alkalmazottai (például az egészségügyben dolgozók) elsőbbséget kellene, hogy élvezzenek egy szolgálatilakás-rendszerben.
 
Ismertette, pártja elképzelése és a Mi várunk program szerint ezeknek a bérlakásoknak a bérleti díja a piaci ár fele-harmada lenne, ami egy idő után önkéntes törlesztőrészletté alakulna, így a bérlő tulajdonjogot is szerezhetne a lakáson.
 
Keresztesy Gergő, a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke arról beszélt, hogy a magyar és az osztrák fiatalok jövedelme jelentősen eltér, így a magyar fiataloknak Magyarországon lényegesen nehezebb megoldani a lakhatási problémáikat. Kiemelte a most még egyedülálló fiatalokat, akikkel kapcsolatban megjegyezte: amíg jövedelmük felét az albérleti díj kifizetésére kell, hogy fordítsák, addig nehezen elképzelhető, hogy ez a fiatal családalapításra adja a fejét.
 
Így azután számukra a családvédelmi akcióterv elemei és a csok sem nyújt segítséget – tette hozzá a fiatal politikus. Ismertette, statisztikai adatok bizonyítják, hogy az elmúlt három évben Magyarországon nőttek leginkább az ingatlanárak, egy magyar fiatalnak pedig hétévnyi átlagkeresetet kellene megspórolnia, hogy saját lakáshoz jusson. Így azután – vélte – elképzelhetetlen, hogy egy fiatal egy budapesti vagy más egyetemi nagyvárosban családi vagy egyéb segítség nélkül hét év alatt egy 70 négyzetméteres saját ingatlanra tegyen szert.
 
Keresztesy szerint a kormánynak el kell kezdenie érdemben foglalkozni a magyar fiatalok lakásproblémáival. Ugyanis amíg Nyugaton magas bér mellett alacsonyabb árakon juthatnak lakhatáshoz a fiatalok, addig elképzelhetetlen, hogy megállítsuk a magyar fiatalok elvándorlását, „a magyar jövő elvándorlását”.
 
alfahir.hu - jobbik.hu

 

A Jobbik frakció növelte ivóvíz automatáinak számát, amivel ennyi műanyag flakont spórolt meg:

 

Ajánlott cikkek

Diákok, szülők és pedagógusok számára is érthetetlennek tűnik, hogy amíg a bölcsődéket és az óvodákat megnyitják, addig a köznevelésben az „adok is, meg nem is" a jellemző.
Jó néhányszor letelt már az a bizonyos két hét, amit még a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány belügyminisztere, Pintér Sándor ígért, mondván, ennyi idő alatt helyre fogja állítani a rendet.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 május