Z. Kárpát: Legalább önálló államtitkárság foglalkozzon a „lakhatási kataklizmával”!

2020-01-17 14:10

Az utóbbi években kibontakozott „lakhatási kataklizma” nemcsak, hogy megoldatlan maradt, de igazából gazdája sincs ennek a problémának – közölte a Pénzügyminisztérium épülete előtt tartott pénteki sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője. Ugyanis – mondta – a kérdéskör egy része a Pénzügyminisztériumhoz tartozik, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál is találkoznak részterületekkel, de „nincsen gazdája a gyereknek”.

A Jobbik azt szeretné, ha önálló lakhatási államtitkárság vagy akár minisztérium is létrejönne, ehhez az ellenzéki párt minden szakmai segítséget megad – mondta, hozzátéve: a politikai erő Mi Várunk elnevezésű programkoncepciója tekintetében egyenlő életfeltételeket biztosítsanak a magyar fiataloknak.

Z. Kárpát emlékeztetett, Matolcsy György jegybankelnök támadása Varga Mihály pénzügyminiszter ellen azt mutatja, a kormányt is feszíti belülről az a probléma, amit a kabinet Parlamentben viszont letagad.

A valóság viszont szembejön – mondta az ellenzéki politikus –, tízezrével, százezrével mennek el magyar emberek pusztán a megoldatlan lakhatási problémák okán. Emlékeztetett: 2014 óta több mint 100 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak Magyarországon, a lakhatás költségei viszont nem épültek be a fizetésekbe. Z. Kárpát úgy látja, a kormányzat átgondolatlan lépései elképesztő keresletet támasztották, a kínálati oldalra nem figyeltek, ezért brutális árdrágulással jártak.

A konzervatív képviselő felidézte, pártja Mi Várunk programja lakhatási támogatást biztosítania azoknak, akik önhibájukon kívül „vállalhatatlan bérleményi terheket kell, hogy fizessenek”. Ennek havi tétele, havi 30 és 50 ezer forint közé esne, függően az adott terület ingatlanáraitól, valamint az érintett család bevételeitől.

Z. Kárpát az adórendszerben is kedvezményeket jelenítene meg a fiatalok érdekében: ha valaki 30 év alatti, hallgatói jogviszonnyal rendelkező magyar állampolgárnak adja ki ingatlanát, azt adómentessé tennék. Ugyanakkor pedig ha külföldi befektetőknek értékesítik az ingatlant, akkor azt a tranzakciót büntetőadóval sújtanák.

Az ellenzéki honatya leszögezte, támogatják a kormányzat jelenlegi otthonteremtési programját, de úgy véli, az a felső-középosztálytól felfelé kedvezményez bizonyos csoportokat, ezt a kedvezményt nem is akarják megvonni senkitől, de terebélyesíteni kell ezt a rendszert sokkal szélesebb körben elérhetővé téve.

Z. Kárpát úgy véli, ha Varga Mihályéknak megvan a kormányzati szándékuk, akkor „meg fogják találni a lakhatásnak mind a helyét, mind a rászánt forrástömeget Magyarország költségvetésében”.

A mögöttem látható fiatalok üzenete egyértelmű: nincs sok idő Magyarországon elkezdeni megoldani ezt a problémát, s ha szeretnénk kezdeni valamit a saját jövendőnkkel, nem pedig egy kivándorlóországgá válni, akkor ezt a munkát azonnal el kell kezdeni – szögezte le Z. Kárpát.

Mint arról a héten a KSH adatai alapján mi is beszámoltunk, a múlt hónapban az előző éve decemberéhez mérve kiugróan magas volt a lakbér mértékének emelkedése: az albérletben lakóknak 10,5 százalékkal mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk.

alfahir.hu - jobbik.hu

Diákok, szülők és pedagógusok számára is érthetetlennek tűnik, hogy amíg a bölcsődéket és az óvodákat megnyitják, addig a köznevelésben az „adok is, meg nem is" a jellemző.
Jó néhányszor letelt már az a bizonyos két hét, amit még a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány belügyminisztere, Pintér Sándor ígért, mondván, ennyi idő alatt helyre fogja állítani a rendet.

2020 május