Jobbikról

Első évek és a Harmadik Út

Az új párt ismertségét eleinte figyelemfelkeltő akciókkal igyekezett növelni. Első ilyen lépésük a 2003 karácsonyára meghirdetett országos keresztállítás volt, amivel a párt bejelentése szerint az ünnep eredeti keresztény mondanivalójára kívánta felhívni a figyelmet, s amely akciót azóta is minden évben megrendeznek, egyre több település részvételével.

A 2004-es európai parlamenti választáson nem indultak az ország elhamarkodott EU-csatlakozása elleni tiltakozásul. A Jobbik támogatja a konföderális jellegű gazdasági együttműködést az európai országok között, viszont élesen ellenzi azt a globalista jellegű politikát, mely az egyes tagországok önállóságának és sajátos nemzeti arculatának fokozatos elvesztését.

2006-ban letakarták Ságvári Endre Budapest II. kerületében található emléktábláját. Augusztusban a Jobbik elindította első pártújságját, a Magyar Mércét, decemberben pedig hivatalos színévé választotta a vörös-ezüst árpádsávokat, és az árpádsávos zászlót ért kritikák miatt „felvilágosító kampányt” hirdetett annak „rehabilitálására”, abból a célból, hogy az árpádsávos zászló a Kárpát-medencei magyarság közös jelképe legyen.

A 2006-os országgyűlési választásra, a MIÉP-pel MIÉP – Jobbik a Harmadik Út néven hozott létre választási szövetséget. A cél a radikális jobboldali erők összefogása volt, mivel a MIÉP az önálló induláshoz már, a Jobbik pedig még túl gyenge volt. Ennek ellenére a választáson a pártszövetség nem érte el a bejutási küszöböt, így az együttműködés nem folytatódott.

Jobbik kiskáté

A valódi törésvonal Magyarországon már nem a jobb- és baloldal közt húzódik. A kérdés, hogy ki globalista és ki nemzeti. Magyarországon – a Jobbikot kivéve – kizárólag liberális, globalista pártok ülnek a parlamentben. Az MSZP balliberális, a Fidesz nemzeti mezbe öltözött liberális, az LMP és a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció pedig szélsőliberális párt. A Jobbik az egyetlen országosan szervezett párt hazánkban, amely az Országgyűlésben nemzeti érdekeket és értékeket képvisel.