Wass Albert irodalmi pályázat

2004-02-13 18:00

Wass Albert méltánytalanul elfeledett alakja a magyar irodalomnak. Úgy érezzük, hogy a mai napig nem foglalta el az őt megillető helyét az irodalmi kánonban. Napjainkban, amikor a magyarság sorskérdései, hagyományai, értékei hangsúlyos kérdéseknek számítanak, fontosnak tartjuk, hogy egy irodalmi pályázattal rávilágítsunk alapvető értékek fontosságára.

A pályázat célja, hogy a középiskolások megismerjék Wass Albert munkásságát és írói gondolatvilágát.
A kétfordulós - írásban benyújtott dolgozatból és a dolgozat szóban történő előadásából álló - pályázat minden, a 2003/2004. tanévben 10. és 11. évfolyamra beiratkozott Kárpát-medencei magyar középiskolásnak szól, Magyarország határain innen és túl.

A pályázat kiírói olyan esszéket, dolgozatokat, írásos pályamunkákat várnak, amelyek 6-10 A/4-es méretű oldalon elemzik a Wass Albert regényeiben megjelenő, a magyarság sorsproblémáival foglalkozó kérdéseket.

A kézzel, vagy géppel írott dolgozatokon csak a pályázó által választott jeligének kell szerepelni. A dolgozat mellett egy külön lapon fel kell tüntetni a pályázó iskolájának és iskolai csoportjának megnevezését, és az értesítési címet. Az elektronikus úton küldött dolgozatok is jeligések.

A zsűri az írásban beadott dolgozatok közül a tíz legjobb pályamunka szerzőjét szóban is meghallgatja. A meghallgatás nyilvános, melyen részt vehetnek a pályázók hozzátartozói és a sajtó képviselői is.

Ajánlott irodalom:
Mire a fák megnőnek; A kastély árnyékában; Elvész a nyom; Adjátok vissza hegyeimet; Elvásik a veres csillag. A dolgozat megírásához természetesen további művek is felhasználhatók.
A pályázat díjai:

I. helyezés: a 2004/2005. tanévben - 10 hónapon keresztül - havonta folyósított 15 ezer forint ösztöndíj
II. helyezés: a 2004/2005. tanévben - 10 hónapon keresztül - havonta folyósított 10 ezer forint ösztöndíj
III. helyezés: a 2004/2005. tanévben - 10 hónapon keresztül - havonta folyósított 5 ezer forint ösztöndíj

Emellett további értékes ajándékokkal is jutalmazzuk a legjobb dolgozatok szerzőit:

A Kráter Műhely Kiadó, Wass Albert életművének megjelentetője, az első tíz helyezettet könyvjutalomban részesíti.
A Magor Mozgalom a legjobb pályamunkák szerzőit ajándékcsomaggal díjazza.

A pályázat leadásának határideje: 2004. április 1.
A szóbeli előadások és az eredményhirdetés időpontja: 2004. május 8. (szombat)
A dolgozatokat az alábbi címre várjuk:

Jobbik Magyarországért Mozgalom
1113 Budapest, Villányi út 20/A TELEFON: 06-20-453-2267
EMAIL-CÍM: nemeth.laszlo@jobbik.hu

Továbbra sem fizeti vissza Tárnok a visszajáró önerőt az uniós támogatással megvalósult csatornaprogramból.
Közérdekű adatigényléssel fordul a Miniszterelnökséghez Bencsik János, hogy kiderüljön, miért költöttek több százmillió forintot egy még csak papíron létező budapesti kórházra.
„Modern párt vagyunk, de az AIRbnb által okozott gondokat is kezelni kell."
Z. Kárpát Dániel Facebook-bejegyzése a kormány lázálmairól és a valóságról.
Végre őszintén elárulta az egyik fideszes, mi náluk a legfontosabb szempont
Így bővíti a Kubatov-listát a Fidesz.

2019 szeptember