Egy asztalnál a Jobbik és az új roma párt

2009-06-28 22:36

Egyre fokozódó feszültség, kölcsönös vádaskodás és egymásra mutogatás jellemzi a roma kisebbség és a többség együttélését. A Duna Televízió Heti Hírmondó műsorában egy asztalhoz ült Almási János, az Összefogás a Magyarországi Romákért Párt elnöke és Balczó Zoltán, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke, EP-képviselő.

Olaszliszka, Galgagyörök, Piricse, Tarnabod, Nagycsécse, Tatárszentgyörgy és Tiszalök. Csak néhány helyszín, ahol verekedés vagy fegyveres támadás életeket követelt, összesen hat ember életét. Olaszliszkán egy tanárt vertek agyon az utcán, saját lányai szeme láttára, az elkövetőket elfogták és zajlik az eljárás. A többi esetben fegyverrel öltek meg romákat, saját házukban vagy házuk előtt, zajlik a nyomozás, de az elkövetőket nem találják. Nem tett jót a kapcsolatoknak, hogy egy fiatal lány meggyilkolása után Kiskunlacházán a romákat gyanúsították a helyiek, azóta kiderült alaptalanul, a héten elfogták a gyilkost, aki nem roma.

Ezek a legismertebb esetek, azonban nap mint nap számos incidens mérgezi a romák és nem romák együttélését. Persze nem lehet minden esetben etnikai konfliktusról beszélni, hiszen sokszor a szociális különbségek, a szegénység, a nincstelenség a fő motívum, amit csak erősít a tavaly óta érezhető gazdasági válság is.

A sok településen elkülönülve élő romák szerint képtelenek kitörni a nyomorból, nincs munkahelyük, sok esetben diszkriminációval szembesülnek, gyermekeik eleve hátrányos helyzetből indulnak, és nap mint nap meg kell küzdeniük a hátrányos megkülönböztetéssel. Tartanak az egyre radikalizálódó politikától és félelmüket csak fokozza a Magyar Gárda megjelenése.

A romákkal együtt élő többség viszont azt veti a cigányság szemére, hogy nem képesek az együttélés alapvető normáit betartani, nem dolgoznak, kihasználják a szociális juttatásokat, nem tisztelik a magántulajdont és rettegésben tartják környezetüket.

Almási János, a három hónapja alakult Összefogás a Magyarországi Romákért Párt elnöke szerint a romák megijedtek a Jobbik sikerei láttán.

Balczó Zoltán szerint azonban pártjuktól nem kell félni. Szerinte tevékenységüknek köszönhetően annyit elértek, hogy „a magyar társadalomnak szembe kell néznie a problémákkal”.

{EXT http://www.dunatv.hu/itthon/jobbik_mrp.html}{B}A beszélgetést nézze meg videón!{/B}
{/EXT}

Háromszáz hektárig fizetné ki a gazdálkodóknak a földek után igényelhető területalapú támogatást a Jobbik.
A Jobbik nem szeretné, ha a tiszaújvárosi beruházáshoz hasonlóan vendégmunkásokat telepítenének be a Budapest alatti szénhidrogénmezők kitermeléséhez.
„Mi várunk” program néven három lábon álló javaslatcsomagot dolgozott ki a Jobbik annak érdekében, hogy megállítsák az albérleti díjak további emelkedését.
Az elmúlt hetekben újabb megdöbbentő eseteknek lehettünk tanúi, melyek teljesen jogosan okoztak közfelháborodást.
2016-ban 23 ezer, 2017-ben 36 ezer, míg 2018-ban már majdnem 50 ezer bevándorló érkezett az országba.

2019 augusztus