Küzdelem a családon belüli erőszak visszaszorításáért

2012-04-20 20:34
-A +A

Május 1-jéig kell összegyűlnie 50 ezer aláírásnak ahhoz, hogy az Országgyűlés tárgyaljon a családon belüli erőszak önálló bűncselekményként történő beemeléséről a Btk.-ba.

2012. május 1-jéig kell összegyűlnie 50 ezer aláírásnak ahhoz, hogy az Országgyűlés érdemben tárgyaljon a családon belüli erőszak önálló bűncselekményként történő beemeléséről a Büntető Törvénykönyvbe, így  mindössze 9 napja maradt a kezdeményezőknek (Halász Pálma és az Élet-Érték Alapítvány) a szint teljesítéséhez, hiszen a hétvége és az ünnepnap miatt már a megelőző hét végén át kell adniuk az íveket. Halász Pálma, a népi  kezdeményezés elindítója biztos abban, hogy jó véghajrával megugorják a szintet.

Sokat lendíthet ezen, hogy hétfőn az Országházban a Jobbik országgyűlési képviselői aláírásukkal támogatták a családon belüli erőszak visszaszorítását, felszámolását  célzó kezdeményezést.

A családon belüli erőszak elleni jogi küzdelem Morvai Krisztina EP képviselő és köztársasági elnök-jelölt munkássága révén nyert teret hazánkban: a "Terror a családban" című könyve alapmű, számos publikációja és jogszabály-koncepciója (pl. távoltartás intézménye) pedig megkerülhetetlen módon megalapozta és meghatározta ezen tragikus és káros jelenség elleni állami fellépés irányát .

Az olaszokon, az észteken és rajtunk, magyarokon kívül minden más európai ország megalkotta már (legutóbb éppen Románia) a saját vonatkozó törvényeit, noha idehaza például minden ötödik nő érintett, hetente pedig egy halálos áldozat is van. Halász Pálma szerint nem puszta jogi kérdésről van szó, hanem emberéletekről, ráadásul egy szenvedő alany nyolc-tíz évig jár bíróságra ma az ilyen ügyekben, amibe lelkileg tönkremegy, teljesen ellehetetlenül. Az ilyen „családi háborúba” keveredett gyermek helyzetébe pedig nem is nagyon kell belegondolnunk: vajon milyen jövője lesz? – tette fel költői kérdést. Elmondta azt is, hogy az új Btk. megalkotása kapcsán a civil szervezetek bevonásával zajló  kodifikációs egyeztetésbe mindenképpen szeretné, ha  bevonnák a téma legtekintélyesebb hazai szakértőjét, Morvai Krisztinát, hogy a családon belüli erőszak drasztikus visszaszorítását hatékonyan szolgáló megfogalmazást kapjon az elfogadandó új büntető törvénykönyvi tényállás.

barikad.hu

Ajánlott cikkek

„a magyar autóstársadalom még mindig indokolatlan sarcoknak van kitéve, sokszor maffiaszerű működési modellek közé szorítva”
A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be a "szúnyoginvázió" komplex kezelése érdekében.
Mától hivatalosan is Jakab Péter vezeti a Jobbik parlamenti frakcióját.
A kormányzat pénzt ajánl azért, ha a szőlőtermelők megsemmisítik az idei termést.
Ander felidézte azt a számos botrányt, ami a kormányzat köznevelési intézmények vezetőinek kinevezési gyakorlatát övezte.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2019 június