Le kell küzdeni a cigányság ellenségét

2012-11-06 22:11

Az uzsorások a cigányság felzárkóztatásának legnagyobb ellenségei, így háttérbe kell őket szorítani - mondta Fülöp Erik a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

Számos magánszemély kérte az adóhatóságtól, hogy indítson vagyonvizsgálatot a kistelepülések uzsorásai ellen - írta a Magyar Nemzet.

A lap hétfői számában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője elmondta: az utóbbi időben érezhetően megemelkedett az uzsorásokkal kapcsolatos állampolgári bejelentések száma. Linczmayer Szilvia szerint ezek a beadványok rendszerint a kisebb falvak nehéz sorban élő lakóitól érkeznek.

A szóvivő elmondta, hogy január és szeptember között összesen 23 ezer állampolgári bejelentés érkezett az adóhatósághoz, amelyek túlnyomó többségében arra hívják fel a figyelmét, hogy egyes magánszemélyek és vállalkozások nem tartják be az adóügyi előírásokat. "A jelzések legtöbbször a feketegazdaság egyes résztvevőiről próbálták lerántani a leplet" - fogalmazott Linczmayer Szilvia.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy a hivatal minden bejelentést megvizsgál, de eljárást csak akkor indítanak, ha az "kellő mennyiségű megalapozott információt" tartalmaz. Közlése szerint az idén őszig lezárult vagyonosodási vizsgálatok közül 300 indult közérdekű bejelentés alapján.

Illegális bolt a lakáson, extra kamat

Az uzsorások szinte minden településen jelen vannak és kihasználják, fenyegetik áldozataikat. Nemrég például előzetes letartóztatásba helyezte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gadna polgármesterét és feleségét az Encsi Városi Bíróság, mindkettőjüket önbíráskodás bűntette, illetve uzsora-bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják - közölte Szabó József, a megyei bíróság szóvivője. A házaspár illegális boltot üzemeltetett lakásukon: kétszeres, háromszoros áron adták az élelmiszereket és egyéb fogyasztási cikkeket, valamint kamatra kölcsönt az arra rászorultaknak. Füzetben vezették a vásárolt áruk után felhalmozódó tartozást, amelyet szociális segély, családi pótlék kifizetésekor beszedtek az érintettektől. Nem fizetés esetén veréssel fenyegettek meg őket.

Uzsorás polgármester?

Néhány hónappal ezelőtt házkutatást tartott a rendőrség a tarnabodi polgármesternél. P. Zoltánt a polgármesteri hivataltól kísérték otthonáig a nyomozók. Állítólag több iratot is lefoglaltak a településvezető lakhelyén. B. Emil alpolgármesternél is tartottak házkutatást.

Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője a parlamentben tavaly októberben már azonnali kérdésben hívta fel a figyelmet arra, hogy P. Zoltán, Tarnabod polgármestere ellen uzsora-bűncselekmények gyanúja miatt több feljelentés is született, ám a rendőrség korábban nem tett semmit.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott vitájában is rákérdezett, hogyan áll a tarnabodi uzsora-bűncselekmények ügyében a nyomozás.

A rendőrség február 13-án rendelt el nyomozást az 58 éves férfi és 56 éves felesége ellen. A megalapozott gyanú szerint 2010 júliusától havi rendszerességgel adtak hitelbe különböző élelmiszereket a lakókörnyezetükben élő rászorult embereknek.

Nemcsak pénzt, élelmiszert is kölcsönöztek

Hét ember ellen javasol vádemelést a rendőrség, azzal gyanúsítják őket, hogy pénzt és élelmiszert aránytalanul magas kamattal kölcsönöztek nehéz helyzetben élőknek a Hajdú-Bihar megyei Komádiban – közölte korábban a megyei főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel. Vezendi Jánosné tájékoztatása szerint az ügyben tavaly júliusban indult büntetőeljárás. A rendőrség akkor négy helyi lakost vett őrizetbe, őket nem sokkal később előzetes letartóztatásba helyezték.

Egy 34 és egy 46 éves nő, valamint egy 30 és egy 49 éves férfi a lakókörnyezetében rossz anyagi helyzetben lévő családoknak havonta akár több alkalommal is ezer, illetve húszezer forint közötti összegű hitelt adott, ám a pénz dupláját kellett visszafizetni.

A gyanúsítottak nemcsak pénzt, hanem élelmiszert is kölcsönöztek, amiért a kiskereskedelmi árnál aránytalanul magasabb összeget számoltak fel. A sértettek közül többen nem voltak képesek kilépni az így keletkezett adósságcsapdából. Az ügyben később két nőt és egy férfit is meggyanúsítottak a nyomozók, ők szabadlábon védekezhetnek. A rendőrség uzsora-bűncselekmény és zsarolás gyanúja miatt javasolt vádemelést az ügyészségnek - közölte Vezendi Jánosné.

Az uzsorások a cigányság felzárkóztatásának legnagyobb ellenségei

A Magyar Hírlapnak adott interjújában Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere is felhívta a figyelmet az uzsorázás negatív hatásaira, elmondta: „A legfontosabb intézkedésem az volt, hogy az országban egyedülálló módon kezdeményeztem tizenhét uzsorás ellen vagyonosodási vizsgálatot, és kértem azt is, hogy büntetőjogi eljárást is indítsanak velük szemben. Az uzsorások ugyanis a cigányság felzárkóztatásának legnagyobb ellenségei, így háttérbe kell őket szorítani. Amíg ezek az emberek szabadlábon vannak, reménytelen dolog a cigányság felemeléséről beszélni. Az uzsorások pénzügyileg ugyanis megfojtják őket.”

barikad.hu

Továbbra sem fizeti vissza Tárnok a visszajáró önerőt az uniós támogatással megvalósult csatornaprogramból.
Közérdekű adatigényléssel fordul a Miniszterelnökséghez Bencsik János, hogy kiderüljön, miért költöttek több százmillió forintot egy még csak papíron létező budapesti kórházra.
„Modern párt vagyunk, de az AIRbnb által okozott gondokat is kezelni kell."
Z. Kárpát Dániel Facebook-bejegyzése a kormány lázálmairól és a valóságról.
Végre őszintén elárulta az egyik fideszes, mi náluk a legfontosabb szempont
Így bővíti a Kubatov-listát a Fidesz.

2019 szeptember