Az idő elfogyott! - A Jobbik fővárosi zöld programjának alapvetései

2010-08-08 11:11

„Budapest a magyarok fővárosa” címet viselő programunk a jelenből indul, és a jövőre kínál megoldást. Abból a jelenből, amely az élet minden területén a múlt történéseitől terhes. Környezetünk rendbetétele közös érdekünk. Akkor járunk el helyesen, ha az előttünk tornyosuló, azonnal megoldásra váró feladatokat tervezetten hajtjuk végre, és nem látszatmegoldásokkal helyettesítjük. Mi a megoldásokat kínáljuk, míg politikai ellenfeleink programjai a puszta ígéretek halmazát tartalmazza, néhány jól hangzó kampányígérettel és természetfotóval kiegészítve.

A városok fejlődése okozta problémák megoldása nem mai feladat. Gondoljunk csak bele, 1896-ban Budapesten épült meg a kontinens első földalatti vasútja. Korszakot nyitott és megoldást mutatott arra, hogy miképp lehet megoldani egy város közlekedését. Mindössze két év kellett a tervezéséhez és a teljes megépítéséhez. Ma pedig egy ugyanakkora metrószakaszt lassan 10 éve építenek, és ki tudja mikorra fogják befejezni. Városunk fejlődése tehát zsákutcába jutott, és azoktól, akik idejuttatták mást se hallunk, hogy nincs pénz semmire, és csak ők azok, akik a várost megfelelően irányítani tudják.

Ez ellen a mentalitás ellen tennünk kell! Természetesen szükség van parkokra, több fára, kerékpárutakra és buszsávra, de a felszínen már minden megtelt. Méltatlan helyzetek sokasága alakult ki a fővárosban, amelyben már csak botorkálni lehet. A gyalogosoknak és a gépjármű tulajdonosoknak sem jó a járdákon parkolás.

A csomagolóanyagok sokasága jelenti ma azt a szemetet, amiért mindannyian duplán fizetünk. Egyszer, amikor a terméket megvásároljuk, másodszor amikor azt tőlünk elszállítják. Nagyon helyes és jó megoldás ennek szelektív gyűjtése, mert értékes újrahasznosítható alapanyagok. De a ritka ürítés, és a guberáló hajléktalanok okozta mocsok nagy bosszúságot jelent a gyűjtőszigetek mellett élőknek. A gyűjtést nem csak a lakótelepeken, de a családi házas övezetekben is biztosítani kell, és a lehetőséget ki kell egészíteni az elhasznált étkezési olaj gyűjtésével is.

Kerékpár utak már vannak, de csak szakaszosan. Ez a helyzet csak növeli a baleseti veszélyt, és nem csökkenti a járművel utazók számát. Nincsenek kerékpártárolók, kerékpárkölcsönzők, amelyek nélkül nehéz vonzóvá tenni ezt a közlekedési eszközt. Ugyanez vonatkozik a motorkerékpárral közlekedőkre is azzal a kiegészítéssel, hogy a túlzsúfoltság miatt inkább kockázatot, mint választható közlekedési lehetőséget jelent ma a motorozás.

A főváros zöldterületei folyamatosan fogynak, vagy a beépítések vagy a betegségek miatt. Minden útjavítás, útfelbontás, karbantartás végeredménye a maradék növényzet kibetonozását eredményezi. A legkisebb szél is tövestül csavarja ki a fákat, olykor végzetes módon, emberéletet is követelve.

Az egészséges környezet biztosítása sajnálatosan választási téma. Az elmúlt 20 év minden negyedik évében kiáltványokban megfogalmazva hallottuk az ígéreteket, de a helyzet minden évben romlott. Hangzatosan, már-már mesébe illő módon fogalmazták meg politikusaink a természetest, de tényszerűen csak szóvirágokban lett zöldebb Budapest. Márpedig alanyi jogról van szó akkor, amikor az egészséges környezetről, a tiszta levegőről, az iható vízről, az élet védelméről beszélünk. A Jobbik mindennek valódi elérését akarja megteremteni, mert mi is itt élünk, és itt is akarunk maradni. Ezért nekünk is van egy jó hírünk a budapestieknek. A tétlenségnek vége! Budapest lakói többet érdemelnek, és az idő elfogyott! Közösen és együtt tesszük rendbe Budapestet!

Staudt Gábor,
a Jobbik főpolgármester-jelöltje

Gyöngyösi Márton nyílt levele Kiss Antal teológusnak.
A Jobbik petíciót indít a kormányzat befolyásolási törekvései miatt
A többségében kormánypárti tagok leginkább ellenérveket sorakoztattak fel a sávolyi pályát illetően, semmint kiálltak volna az ott lakók érdekei mellett.
A Jobbik elsődlegesen azt kéri a kormánytól, hogy álljon el ettől a szándékától és ne kérjen azért plusz pénzt a hazatérő családoktól, hogy negatív teszteket tudjanak felmutatni.

2020 augusztus