A rádióelnök megtekintette a múltjával kapcsolatos iratokat

2003-10-13 15:49
-A +A

[MTI]
A Magyar Rádió Rt. elnöke hétfő délelőtt megtekintette a múltjával kapcsolatos iratokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában - tudta meg az archívum főigazgatójának titkárságán az MTI.
"Kondor Katalint nem érte meglepetés a levéltárban, hiszen Sipos Levente már korábban elmondta a sajtónak, mit találtak" - mondta Morvai Katalin, a Magyar Rádió szóvivője hétfőn az MTI-nek.

A közlés szerint a rádió elnöke átvette Gyarmati György főigazgató kérelmét, hogy nyilatkozzon: közszereplőnek tekinti-e magát.

A Népszava című napilap nemrégiben közölte, hogy a birtokában lévő dokumentumok szerint Kondor Katalin 1974-től 1983-ig kapcsolatban állt az állambiztonsági szolgálat kémelhárításával. A rádió elnöke hamisnak nevezte a lapban közölt dokumentumot.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára - a titkosszolgálati iratok átadását ellenőrző háromtagú bizottság soros elnökének közlése szerint - múlt kedden vette át a Kondor Katalinnal kapcsolatos iratokat a Nemzetbiztonsági Hivataltól. Sipos Levente akkor elmondta, hogy pár oldalas iratanyagról, kartonokról van szó, amelyekben Kondor Katalin "társadalmi megbízott" minőségben szerepel.

Morvai Katalin közlése szerint Kondor Katalin szakértője társaságában járt a levéltárban. (Lapinformációk szerint a rádióelnök felkért szakértője Bálint László egykori állambiztonsági tiszt.) A szakértő tanulmányozza a másolatban megkapott anyagot - mondta Morvai Katalin. "A szakvélemény elkészülte, valamint Kondor Katalin hivatalos útjai befejeztével a rádió elnöke és szakértője közösen tart sajtótájékoztatót" - közölte a szóvivő.

Kondor Katalin szerdán Erdélybe utazik, ahonnan hétfő este tér haza. Az intézmény vezetője is megtekinti a rádió énekkarának csíksomlyói és székelyudvarhelyi fellépéseit. A koncertkörút Kondor Katalin személyes közbenjárására - kétéves egyeztetés után jött létre - mondta a szóvivő. A csíksomlyói templomban csütörtökön este tartandó hangversenyt a Bartók Rádió egyenes adásban közvetíti.

(Fotó: Neubauer Rudolf)

Ajánlott cikkek

Háromszáz hektárig fizetné ki a gazdálkodóknak a földek után igényelhető területalapú támogatást a Jobbik.
A Jobbik nem szeretné, ha a tiszaújvárosi beruházáshoz hasonlóan vendégmunkásokat telepítenének be a Budapest alatti szénhidrogénmezők kitermeléséhez.
„Mi várunk” program néven három lábon álló javaslatcsomagot dolgozott ki a Jobbik annak érdekében, hogy megállítsák az albérleti díjak további emelkedését.
Az elmúlt hetekben újabb megdöbbentő eseteknek lehettünk tanúi, melyek teljesen jogosan okoztak közfelháborodást.
2016-ban 23 ezer, 2017-ben 36 ezer, míg 2018-ban már majdnem 50 ezer bevándorló érkezett az országba.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019 augusztus