Az iraki misszió mandátumának meghosszabbítását kéri a kormány a parlamenttől

2003-10-16 10:51
-A +A

[MTI]
Az Irakban lévő 300 magyar katona mandátumának meghosszabbítását kéri a kormány az Országgyűléstől - jelentette be a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. Gál J. Zoltán elmondta: a kormány arra kér felhatalmazást, hogy az idén augusztusban Irakba küldött kontingens mandátuma az eredetileg tervezett hat hónap helyett 2004. december 31-ig tartson. Az MDF elviekben egyetért a kormánnyal, a Fidesz szerint nem sürgősek a honvédséget érintő döntések.

A kormány a parlament hozzájárulását kéri ahhoz is, hogy a Magyar Honvédség egy legfeljebb 150 fős alegysége a NATO reagáló erőinek részévé váljon - közölte a kormányszóvivő. Elmondta: a kabinet elképzelései szerint ez az alegység a szükséges döntéseket követően a NATO által irányított bármely műveletben részt vehetne.

Utalt arra: a NATO a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően új katonai képességek kialakítását célozta meg, és ebben Magyarország is aktív szerepet kíván vállalni. Ehhez - mint Gál J. Zoltán mondta - rugalmas döntéshozatali eljárásra és mozgékony erők kialakítására van szükség.
A kormány a parlament általános, elvi jóváhagyását kéri ahhoz, hogy NATO-beosztást betöltő magyar katonák adott esetben parancsnokságaikkal NATO vezette műveleti területre települhessenek át.

Gál J. Zoltán rámutatott: ehhez jelenleg az Országgyűlés döntése szükséges, és a kormány elvi hozzájárulást kér ahhoz, hogy ezek a lépések gyorsan megtörténhessenek.

"Az eljárás elhúzódása problémákat okoz" - jelentette ki, hozzátéve: ez a probléma eddig valamennyi NATO vezette műveletben felmerült.

AZ MDF ELVIEKBEN EGYETÉRT

Az MDF elviekben minden olyan javaslattal egyet tud érteni, amely a NATO keretében vállalt kötelezettségből adódik - közölte Karsai Péter az MTI-vel szerdán.

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának MDF-es alelnöke arra a hírre reagált, amely szerint a kormány szerdai ülésén úgy határozott: a parlament elvi hozzájárulását kéri ahhoz, hogy egy legfeljebb 150 fős magyar alegység a NATO reagáló erőinek részévé váljon, illetve a NATO parancsnokságoknál állományban lévő magyar katonák NATO által vezetett hadművelethez átirányíthatók legyenek. A kormány meghosszabbítaná az Irakban lévő katonák mandátumát 2004. december 31-ig.

Karsai Péter elmondta: támogatják a magyar alegység részvételét a NATO gyorsreagáló erőiben, és azt is támogatja az MDF, hogy NATO parancsnokságokon szolgálatot teljesítő magyar katonák vegyenek részt a NATO keretében folyó hadműveleti akciókban.

Az MDF-es politikus az iraki misszió mandátumának 2004. december 31-ig történő meghosszabbításával kapcsolatban kifejtette: az MDF egy országgyűlési határozati javaslatot nyújt be, amelyben azt javasolja, hogy maximálja a parlament a külföldi szolgálatokat létszámban és költségekben, hogy a Magyar Honvédség alkotmányban rögzített feladatát, a hon védelmét teljesíteni tudja.

Karsai Péter hangsúlyozta: amennyiben ezt a javaslatukat a parlament elfogadja, és az iraki misszió létszáma és költsége nem ellentétes e határozattal, akkor megfontolják az iraki misszió meghosszabbítására vonatkozó kérést.

A FIDESZ SZERINT NEM SÜRG?SEK A HONVDSÉGET ÉRINT? DÖNTÉSEK

Nem sürget az idő - mondta Simicskó István fideszes képviselő szerdán az MTI-nek arra reagálva, hogy a kormány szerdai ülésén három, a magyar honvédséget érintő kérdésben is döntést hozott.

"A kormány megkezdheti a katonák felkészítését az iraki magyar szállító kontingens ott tartózkodásának esetleges meghosszabbítására, de van még idő arra, hogy az Országgyűlés a 2004. február 28-án lejáró mandátum meghosszabbításáról tárgyaljon" - szögezte le a parlament honvédelmi bizottságának fideszes alelnöke.

A kormány javaslata az, hogy az Irakban szolgáló 300 magyar katona mandátumát 2004. december 31-ig terjessze ki a parlament, és erről a közeljövőben döntsön is. "Érdemes megvárni, lesz-e új ENSZ BT-határozat az iraki stabilizáció ügyében, vagy sem" - közölte Simicskó István.

Szerinte rövid idő telt még csak el a magyar katonák Irakba utazása óta és egy parlamenti döntés előtt át kellene tekinteni az elmúlt időszak tapasztalatait, például azt, szükség van-e egyáltalán a magyar katonák szállító tevékenységére Irakban.

A Fidesz szerint a kormány szerdán elfogadott döntése ellenére nem sürgős arról sem határozati javaslatot elfogadnia a parlamentnek, hogy a magyar honvédség egy 150 fős alegysége a NATO reagáló erőinek részévé váljon.

Simicskó István emlékeztetett arra, hogy a NATO döntése alapján 2006-ra kell felállnia a szövetség gyorsreagálású erejének, és 2007-re lehetne ezt bevetni. "Nincsen kényszerhelyzetben Magyarország, hogy az Országgyűlés azonnal hozzájáruljon 150 fő felajánlásához a gyorsreagáló erőkbe" - fűzte hozzá.

Szólt arról is, hogy a magyar döntés meghozatala előtt az alkotmánymódosítás ügyét kellene inkább rendezni. "Ha arról van szó, hogy a NATO kéréseit kell teljesíteni, a Fidesz támogatni fogja az alkotmánymódosítást, ugyanakkor a Fidesz miatt eddig soha semmilyen késlekedés nem történt a vonatkozó parlamenti döntéshozatalban" - mondta Simicskó István.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány a parlament általános, elvi jóváhagyását kéri a NATO-beosztást betöltő magyar katonák esetleges áttelepüléséhez a szövetség vezette műveleti területre, Simicskó István hangoztatta: a kormány a közelmúltban kapott 50 fős keretet ilyen műveletek elvégzésére az Országgyűléstől.

"Itt sem sürget a tatár: az alkotmánymódosításról való remélt megegyezés ezt a problémakört is megoldhatja" - mondta Simicskó István.

Ajánlott videók

Ajánlott cikkek

Pontosan tudjuk, hogy Farkas Flórián miért élvezheti a büntetlenséget.
A két képviselő, a Jobbik többi képviselőjéhez hasonlóan, elkötelezett annak érdekében, hogy a kiépülő korrupt fideszes diktatúra helyett, egy szabad, élhető és biztonságos Magyarországot teremtsenek.
Érzik, hogy kínos, és mivel nem tudják meg nem történté tenni, ezért össze-vissza beszélnek.
A Jobbik alelnökeként és a párt körmendi választókerületi elnökeként Vas megyei, elsősorban a körmendi választókerületet érintő fejlesztéseket szorgalmaztam a Parlamentben.
„a magyar autóstársadalom még mindig indokolatlan sarcoknak van kitéve, sokszor maffiaszerű működési modellek közé szorítva”
A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be a "szúnyoginvázió" komplex kezelése érdekében.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2019 június