Az iraki misszió mandátumának meghosszabbítását kéri a kormány a parlamenttől

2003-10-16 10:51
-A +A

[MTI]
Az Irakban lévő 300 magyar katona mandátumának meghosszabbítását kéri a kormány az Országgyűléstől - jelentette be a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. Gál J. Zoltán elmondta: a kormány arra kér felhatalmazást, hogy az idén augusztusban Irakba küldött kontingens mandátuma az eredetileg tervezett hat hónap helyett 2004. december 31-ig tartson. Az MDF elviekben egyetért a kormánnyal, a Fidesz szerint nem sürgősek a honvédséget érintő döntések.

A kormány a parlament hozzájárulását kéri ahhoz is, hogy a Magyar Honvédség egy legfeljebb 150 fős alegysége a NATO reagáló erőinek részévé váljon - közölte a kormányszóvivő. Elmondta: a kabinet elképzelései szerint ez az alegység a szükséges döntéseket követően a NATO által irányított bármely műveletben részt vehetne.

Utalt arra: a NATO a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően új katonai képességek kialakítását célozta meg, és ebben Magyarország is aktív szerepet kíván vállalni. Ehhez - mint Gál J. Zoltán mondta - rugalmas döntéshozatali eljárásra és mozgékony erők kialakítására van szükség.
A kormány a parlament általános, elvi jóváhagyását kéri ahhoz, hogy NATO-beosztást betöltő magyar katonák adott esetben parancsnokságaikkal NATO vezette műveleti területre települhessenek át.

Gál J. Zoltán rámutatott: ehhez jelenleg az Országgyűlés döntése szükséges, és a kormány elvi hozzájárulást kér ahhoz, hogy ezek a lépések gyorsan megtörténhessenek.

"Az eljárás elhúzódása problémákat okoz" - jelentette ki, hozzátéve: ez a probléma eddig valamennyi NATO vezette műveletben felmerült.

AZ MDF ELVIEKBEN EGYETÉRT

Az MDF elviekben minden olyan javaslattal egyet tud érteni, amely a NATO keretében vállalt kötelezettségből adódik - közölte Karsai Péter az MTI-vel szerdán.

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának MDF-es alelnöke arra a hírre reagált, amely szerint a kormány szerdai ülésén úgy határozott: a parlament elvi hozzájárulását kéri ahhoz, hogy egy legfeljebb 150 fős magyar alegység a NATO reagáló erőinek részévé váljon, illetve a NATO parancsnokságoknál állományban lévő magyar katonák NATO által vezetett hadművelethez átirányíthatók legyenek. A kormány meghosszabbítaná az Irakban lévő katonák mandátumát 2004. december 31-ig.

Karsai Péter elmondta: támogatják a magyar alegység részvételét a NATO gyorsreagáló erőiben, és azt is támogatja az MDF, hogy NATO parancsnokságokon szolgálatot teljesítő magyar katonák vegyenek részt a NATO keretében folyó hadműveleti akciókban.

Az MDF-es politikus az iraki misszió mandátumának 2004. december 31-ig történő meghosszabbításával kapcsolatban kifejtette: az MDF egy országgyűlési határozati javaslatot nyújt be, amelyben azt javasolja, hogy maximálja a parlament a külföldi szolgálatokat létszámban és költségekben, hogy a Magyar Honvédség alkotmányban rögzített feladatát, a hon védelmét teljesíteni tudja.

Karsai Péter hangsúlyozta: amennyiben ezt a javaslatukat a parlament elfogadja, és az iraki misszió létszáma és költsége nem ellentétes e határozattal, akkor megfontolják az iraki misszió meghosszabbítására vonatkozó kérést.

A FIDESZ SZERINT NEM SÜRG?SEK A HONVDSÉGET ÉRINT? DÖNTÉSEK

Nem sürget az idő - mondta Simicskó István fideszes képviselő szerdán az MTI-nek arra reagálva, hogy a kormány szerdai ülésén három, a magyar honvédséget érintő kérdésben is döntést hozott.

"A kormány megkezdheti a katonák felkészítését az iraki magyar szállító kontingens ott tartózkodásának esetleges meghosszabbítására, de van még idő arra, hogy az Országgyűlés a 2004. február 28-án lejáró mandátum meghosszabbításáról tárgyaljon" - szögezte le a parlament honvédelmi bizottságának fideszes alelnöke.

A kormány javaslata az, hogy az Irakban szolgáló 300 magyar katona mandátumát 2004. december 31-ig terjessze ki a parlament, és erről a közeljövőben döntsön is. "Érdemes megvárni, lesz-e új ENSZ BT-határozat az iraki stabilizáció ügyében, vagy sem" - közölte Simicskó István.

Szerinte rövid idő telt még csak el a magyar katonák Irakba utazása óta és egy parlamenti döntés előtt át kellene tekinteni az elmúlt időszak tapasztalatait, például azt, szükség van-e egyáltalán a magyar katonák szállító tevékenységére Irakban.

A Fidesz szerint a kormány szerdán elfogadott döntése ellenére nem sürgős arról sem határozati javaslatot elfogadnia a parlamentnek, hogy a magyar honvédség egy 150 fős alegysége a NATO reagáló erőinek részévé váljon.

Simicskó István emlékeztetett arra, hogy a NATO döntése alapján 2006-ra kell felállnia a szövetség gyorsreagálású erejének, és 2007-re lehetne ezt bevetni. "Nincsen kényszerhelyzetben Magyarország, hogy az Országgyűlés azonnal hozzájáruljon 150 fő felajánlásához a gyorsreagáló erőkbe" - fűzte hozzá.

Szólt arról is, hogy a magyar döntés meghozatala előtt az alkotmánymódosítás ügyét kellene inkább rendezni. "Ha arról van szó, hogy a NATO kéréseit kell teljesíteni, a Fidesz támogatni fogja az alkotmánymódosítást, ugyanakkor a Fidesz miatt eddig soha semmilyen késlekedés nem történt a vonatkozó parlamenti döntéshozatalban" - mondta Simicskó István.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány a parlament általános, elvi jóváhagyását kéri a NATO-beosztást betöltő magyar katonák esetleges áttelepüléséhez a szövetség vezette műveleti területre, Simicskó István hangoztatta: a kormány a közelmúltban kapott 50 fős keretet ilyen műveletek elvégzésére az Országgyűléstől.

"Itt sem sürget a tatár: az alkotmánymódosításról való remélt megegyezés ezt a problémakört is megoldhatja" - mondta Simicskó István.

Ajánlott cikkek

Továbbra sem fizeti vissza Tárnok a visszajáró önerőt az uniós támogatással megvalósult csatornaprogramból.
Közérdekű adatigényléssel fordul a Miniszterelnökséghez Bencsik János, hogy kiderüljön, miért költöttek több százmillió forintot egy még csak papíron létező budapesti kórházra.
„Modern párt vagyunk, de az AIRbnb által okozott gondokat is kezelni kell."
Z. Kárpát Dániel Facebook-bejegyzése a kormány lázálmairól és a valóságról.
Végre őszintén elárulta az egyik fideszes, mi náluk a legfontosabb szempont
Így bővíti a Kubatov-listát a Fidesz.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2019 szeptember