December 15-én lesz a jövő évi költségvetés zárószavazása

2003-10-09 23:14

[MTI]
Az október 27-én kezdődő héten indul a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitája, a zárószavazást december 15-ére tervezik - közölte az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

"A parlamenti frakciók megegyeztek arról, hogy a 2004-es költségvetésről az általános vitát 30 órás, a részletes vitát 10-10 órás időkeretben folytatják le" - mondta Szili Katalin.

A vita ütemezésében egyelőre nincs egyetértés a kormányoldal és ez ellenzék között. A kormány azt javasolta, hogy egy három-négy napos ülésen együtt tartsák meg a büdzsé általános vitáját, az ellenzék két hétre osztaná a 30 órát.

A házelnök szerint a december 15-i végszavazás mindkét változat elfogadása esetén tartható.

Szili Katalin közölte: az ülésen az MSZP, az SZDSZ és az MDF képviselőcsoportja támogatta Csapody Miklós (MDF) javaslatát a határon túli magyarokkal foglalkozó állandó bizottság létrehozására, a Fidesz azonban ellenezte az elképzelést, mondván, a külügyi, valamint az emberi jogi és kisebbségi bizottság foglalkozik a határon túli magyarok témakörével.

"Felvetettem, hogy dolgozzunk ki egy, a jelenleginél racionálisabb és hatékonyabb bizottsági rendszert, és erre valamennyi frakció nyitott volt" - mondta a házelnök. Hozzátette: ez összefügg a kormányzat takarékos működését célzó lépésekkel is.

Kitért arra, hogy jelenleg 25 állandó bizottságban 496 képviselői helyen zajlik a munka, ami egyeztetési nehézségeket okoz a képviselőknek.

Szili Katalin szerint hosszú távon elképzelhető a bizottságok számának csökkentése. Lehetséges megoldásnak nevezte, hogy ebben a parlamenti ciklusban a bizottsági tagok számát csökkentenék, és 2006-tól lenne kevesebb bizottság.

Mint elhangzott, jelenleg 80 munkatárs segíti a parlamenti bizottságok munkáját, és az eseti, a vizsgáló-, és az albizottságokkal együtt közel 90 testület tartozik hozzájuk.

A parlament elnöke bejelentette, hogy a jövő májusi EU-csatlakozás alkalmából az Országgyűlés Szervusz, Európa! címmel pályázatot hirdet általános iskolai közösségek számára. A cél az, hogy a számítógép kínálta lehetőségekkel élve mutatkozzanak be Európában élő diáktársaiknak. A beküldési határidő november 14., a legjobb pályaművek alkotói meghívást kapnak a parlament gyerekkarácsonyi ünnepségére.

Ajánlott videók

Pontosan tudjuk, hogy Farkas Flórián miért élvezheti a büntetlenséget.
A két képviselő, a Jobbik többi képviselőjéhez hasonlóan, elkötelezett annak érdekében, hogy a kiépülő korrupt fideszes diktatúra helyett, egy szabad, élhető és biztonságos Magyarországot teremtsenek.
Érzik, hogy kínos, és mivel nem tudják meg nem történté tenni, ezért össze-vissza beszélnek.
A Jobbik alelnökeként és a párt körmendi választókerületi elnökeként Vas megyei, elsősorban a körmendi választókerületet érintő fejlesztéseket szorgalmaztam a Parlamentben.
„a magyar autóstársadalom még mindig indokolatlan sarcoknak van kitéve, sokszor maffiaszerű működési modellek közé szorítva”
A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be a "szúnyoginvázió" komplex kezelése érdekében.

2019 június