December 15-én lesz a jövő évi költségvetés zárószavazása

2003-10-09 23:14

[MTI]
Az október 27-én kezdődő héten indul a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitája, a zárószavazást december 15-ére tervezik - közölte az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

"A parlamenti frakciók megegyeztek arról, hogy a 2004-es költségvetésről az általános vitát 30 órás, a részletes vitát 10-10 órás időkeretben folytatják le" - mondta Szili Katalin.

A vita ütemezésében egyelőre nincs egyetértés a kormányoldal és ez ellenzék között. A kormány azt javasolta, hogy egy három-négy napos ülésen együtt tartsák meg a büdzsé általános vitáját, az ellenzék két hétre osztaná a 30 órát.

A házelnök szerint a december 15-i végszavazás mindkét változat elfogadása esetén tartható.

Szili Katalin közölte: az ülésen az MSZP, az SZDSZ és az MDF képviselőcsoportja támogatta Csapody Miklós (MDF) javaslatát a határon túli magyarokkal foglalkozó állandó bizottság létrehozására, a Fidesz azonban ellenezte az elképzelést, mondván, a külügyi, valamint az emberi jogi és kisebbségi bizottság foglalkozik a határon túli magyarok témakörével.

"Felvetettem, hogy dolgozzunk ki egy, a jelenleginél racionálisabb és hatékonyabb bizottsági rendszert, és erre valamennyi frakció nyitott volt" - mondta a házelnök. Hozzátette: ez összefügg a kormányzat takarékos működését célzó lépésekkel is.

Kitért arra, hogy jelenleg 25 állandó bizottságban 496 képviselői helyen zajlik a munka, ami egyeztetési nehézségeket okoz a képviselőknek.

Szili Katalin szerint hosszú távon elképzelhető a bizottságok számának csökkentése. Lehetséges megoldásnak nevezte, hogy ebben a parlamenti ciklusban a bizottsági tagok számát csökkentenék, és 2006-tól lenne kevesebb bizottság.

Mint elhangzott, jelenleg 80 munkatárs segíti a parlamenti bizottságok munkáját, és az eseti, a vizsgáló-, és az albizottságokkal együtt közel 90 testület tartozik hozzájuk.

A parlament elnöke bejelentette, hogy a jövő májusi EU-csatlakozás alkalmából az Országgyűlés Szervusz, Európa! címmel pályázatot hirdet általános iskolai közösségek számára. A cél az, hogy a számítógép kínálta lehetőségekkel élve mutatkozzanak be Európában élő diáktársaiknak. A beküldési határidő november 14., a legjobb pályaművek alkotói meghívást kapnak a parlament gyerekkarácsonyi ünnepségére.

Továbbra sem fizeti vissza Tárnok a visszajáró önerőt az uniós támogatással megvalósult csatornaprogramból.
Közérdekű adatigényléssel fordul a Miniszterelnökséghez Bencsik János, hogy kiderüljön, miért költöttek több százmillió forintot egy még csak papíron létező budapesti kórházra.
„Modern párt vagyunk, de az AIRbnb által okozott gondokat is kezelni kell."
Z. Kárpát Dániel Facebook-bejegyzése a kormány lázálmairól és a valóságról.
Végre őszintén elárulta az egyik fideszes, mi náluk a legfontosabb szempont
Így bővíti a Kubatov-listát a Fidesz.

2019 szeptember