Demszky öt évig nem adhatta volna el önkormányzati lakását

2004-08-06 00:11
-A +A

Szabálytalanul adta el lakását a főpolgármester. Demszky Gábor 1994-ben több mint félmillió forintért vett egy 36 négyzetméteres önkormányzati ingatlant, majd 1 hónap múlva 7-szeres áron továbbadta. A szakértő úgy véli: a hatályos jogszabályok szerint Demszky 5 évig nem adhatta volna el a lakást.

Demszky Gábor 10 évvel ezelőtt, 576 ezer forintért vette meg a II. kerületi Hidász utcai önkormányzati lakását. A 36 négyzetméteres apartman nem sokáig volt a főpolgármester tulajdonában, ugyanis 1 hónap múlv a- 3 millió 400 ezer forintért túladott rajta. Ezzel Demszky néhány hét leforgása alatt csaknem hárommillió forintot keresett. A szakértő szerint, a törvények a mai napig előírják: "csak" 5 év múlva adható el a kedvezményesen vásárolt önkormányzati tulajdon.

Kincses Györgyi, ingatlanszakértő: "Ha jól emlékszem 94-ben történt ez az adásvétel az önkormányzat és Demszky úr között. Elméletileg az időtájt minden önkormányzat úgy kötött szerződést, hogy 5 éven belűl nem elidegeníthető az ingatlan. Ettől nyílvánvalóan el lehetett térni, de akkor ezt a formanyomtatványból kihúzták."

Szerettük volna megkérdezni, Budapest főpolgármesterét. Czuk Dorottya a főváros sajtófőnőke kérdésünkre úgy reagát, idézem:" 94-ben senkinek sem volt magántulajdonú lakása, csak önkormányzati bérleménye, így Demszky úr a törvényeknek megfelelően járt el."

Kincses Györgyi, ingatlanszakértő: "Nem hiszem, hogy ez egy nagyon helytálló vélemény lett volna. Tény és való, hogy a lakások többsége az valóban, önkormányzati tulajdonban, -igaz akkor még tanácsnak hívták - de a többségi lakástulajdon az valóban önkormányzati tulajdon volt, de akkor is már jelentős létszámú magántulajdonú lakás volt Budapesten."

A vagyonbevallása szerint havi nettó 50 ezer forintból gazdálkodó Demszky Gábor, ügyesen járt el gépkocsi bérléseikor is. A főpolgármester, a 100 millió forintot érő horvátországi nyaralójához, sajtóhírek szerint, ugyanis három Főkefe tulajdonú autót használ. Míg az Opel Fronterát, a piaci ár negyedéért - 154 ezer forintért, addig a luxus kategóriájú Volkswagen Tuareg dzsipjét, napi 4500 forintért bérli az önkormányzat saját cégétől, a FŐkEFÉT?L. Egy Tuareg bérlése mellesleg, az egyik autökölcsönzőnlél, 47.400 forint plusz 25% ÁFA. A kaució pedig másfél millió forint.

Varga László a Fővárosi Közterületfenntartó RT vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a kocsikat tulajdonképpen a Főkefe ügyeletes vezetői használják a terepen folyó köztisztasági munkák ellenőrzésekor és nem Demszky igényei miatt vásárolták meg. A főpolgármester ezen kívűl egy Mercedes Vito kisbuszt és a gumicsónakja szállításához alkalmas utánfutót is bérel a Főkefétől - heti 14 ezer forintért. Érdekes monmemtum, hogy amikor az Opel sebváltója elromlott az Adria-parti nyaralóban, akkor a Fővárosi Közterület- fenntartó Vállalt két szerelője Budapestről lerohant, hogy minnél hamarabb rendbe tegye.
[HírTv]

Ajánlott cikkek

"Azt látjuk, hogy a polgárosodás, a valódi kereszténydemokrácia Magyarországon nem alakult ki, ez nem tartozott a Fidesz valódi céljai közé."
A Jobbik úgy tűnt, próbál ideológia-semlegesen politizálni, szimbolikus ügyeket nem felvetni, az Elvi Nyilatkozat viszont egy határozott, mainstream jobbközép deklaráció.
Nemzeti, keresztény, konzervatív, jobbközép pártként, "röviden, magyar néppártként" definiálta a Jobbikot Jakab Péter.
A napokban kiderült, hogy a kormányzat a katás adózást választókat bizonyos értékhatár felett büntetőadóval sújtaná.
Van abban valami tragikus, hogy jelenleg a világon talán Szerbia politikai berendezkedése hasonlít leginkább Magyarországéra.
Adomány: Svájcból szereztek orvosi műszereket, kórházi ágyakat és bútorokat Rig Lajosék.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 július