F?khoz l?ncolt?k magukat a Greenpeace aktivist?i a Zeng?n

2004-02-13 14:49

A Greenpeace k?rnyezetv?d? szervezet aktivist?i f?khoz l?ncolt?k magukat p?nteken reggel a Zeng?-hegyen, hogy megakad?lyozz?k a Mecsek cs?cs?ra tervezett NATO radar?llom?s meg?p?t?s?hez sz?ks?ges fakitermel?si munk?latokat. Az erd?szet ?ltal megb?zott biztons?gi ?r?k megpr?b?lt?k elt?vol?tani a f?kat v?d? Greenpeace-aktivist?kat, valamint a Zeng??rt hossz? ?vek ?ta tiltakoz? helyb?li civil szervezetek szint?n a helysz?nen tiltakoz? tagjait, de fell?p?s?k sikertelen volt.

"Elsz?ntak vagyunk ?s ha kell, a v?gs?kig kitartunk, hogy megg?toljuk a k?rnyezetpuszt?t? beruh?z?st" - mondta a helysz?nen az MTI tud?s?t?j?nak a Greenpeace egyik k?pvisel?je. A nemzetk?zi z?ld szervezet 12 tagja, k?zt?k osztr?k ?s n?met aktivist?k, azokkal a demonstr?l?kkal - magyar civil ?s k?rnyezetv?d? szervezetek tagjaival - ?rkeztek a Zeng?re, akik m?r szerda ?ta pr?b?lj?k megakad?lyozni, hogy az ?llami ter?let kezel?je, a Mecseki Erd?szeti Rt. 0,2 hekt?r ter?leten erd?irt?st v?gezzen.

A Mecsek cs?cs?ra tervezett NATO-lok?tor?llom?s ellen demonstr?l?k saj?t test?kkel v?dt?k a beruh?z?s miatt kiv?g?sra ?t?lt f?kat, t?bben hozz?juk is l?ncolt?k, vagy bilincselt?k magukat, n?h?nyan alpinista felszerel?ssel a f?kra is felm?sztak.

A helysz?nen megjelent mintegy 30 ?rz?-v?d? szolg?latos, akik az ?llami ter?let kezel?je, a Mecseki Erd?szeti Rt. megb?z?s?b?l pr?b?ltak szabad munkater?letet biztos?tani a fav?g?k sz?m?ra. A t?ntet?k azonban a fav?g?k fejsz?i, f?r?szei el? ?lltak, ez?rt az ?rz?-v?d?k elr?ngatt?k ?ket a f?kt?l, a f?ld?n h?zt?k ?ket. N?h?ny Greenpeace-aktivista horzsol?sos s?r?l?seket szenvedett.

A biztons?giak f?l ?ra m?lva felhagytak akci?jukkal, mert a demonstr?l?k, miut?n elr?ngatt?k ?ket a f?k mell?l, ?jra visszamentek az irt?sra kijel?lt ter?letre, hogy megakad?lyozz?k a f?k kiv?g?s?t. Az ?r?k egy ideig tan?cskoztak arr?l, hogyan l?pjenek fel az aktivist?kkal szemben, mit tegyenek a munk?latok biztos?t?sa ?rdek?ben, v?g?l a fav?g?kkal egy?tt elvonultak a helysz?nr?l.

"Nem hissz?k, hogy feladt?k volna. ?gy tudjuk, k?s? d?lut?n, estefel? visszaj?nnek ?s er?s?t?st is hoznak. Mi azonban v?rjuk ?ket, addig lesz?nk itt, ameddig sz?ks?ges" - hangoztatta Herbert Tam?s, a Civil Szervezetek a Zeng??rt Mozgalom egyik vezet?je.

Az erd?szet sz?m?ra a munk?latok az?rt olyan s?rg?sek, mert a fakitermel?sre csak febru?r 15-ig van enged?ly?k. Amennyiben a munk?t nem tudj?k hat?rid?re elv?gezni, azt csak okt?berben folytathatj?k. Ez esetben a lok?tor?llom?s meg?p?t?se is k?shet.

Szab? Zsolt, a Honv?delmi Miniszt?rium sajt?referense az MTI megkeres?s?re k?z?lte, hogy a szakt?rca a munkater?letet ?tadta a kivitelez?nek, a helysz?nnel legk?zelebb akkor lesz feladata, amikor elk?sz?l a l?tes?tm?ny. Arra a k?rd?sre, hogy a szakt?rc?nak mi az ?ll?spontja a jelenleg a helysz?nen zajl? tiltakoz?ssal kapcsolatban, a sajt?referens kijelentette: a miniszt?rium 1998 ?s 2002 k?z?tt minden sz?ks?ges enged?lyt beszerzett a beruh?z?shoz, azokat megk?ldte az illet?kes szakhat?s?goknak ?s a NATO-nak.

Bocskai Istv?n, a szakt?rca kommunik?ci?s f?igazgat?-helyettese szerd?n az ?ggyel kapcsolatban elmondta: a magyar ?llam tulajdona, nem pedig mag?ntulajdon az a ter?let, ahov? a Zeng? hegyen lok?tor?llom?st ?p?tenek, a Honv?delmi Miniszt?rium az elm?lt ?vek sor?n kiv?s?rolta ezt a ter?letet. Bocskai Istv?n hangs?lyozta, hogy a szakt?rc?nak ?rv?nyes szerz?d?se van a kivitelez? c?ggel a munk?latok elv?gz?s?re. A HM az enged?lyeztet?s sor?n minden k?rnyezetv?delmi el??r?snak eleget tett, ?s rendelkezik a sz?ks?ges enged?lyekkel.

Mint mondta, a miniszt?rium a k?rnyezetv?delmi hat?s?gok, szakhat?s?gok aj?nl?sait figyelembe vette, a sz?ks?ges k?rnyezetv?delmi tanulm?nyokat a p?csi egyetem szakembereivel elv?geztette. Az el??r?sokat ?s aj?nl?sokat a kivitelez? c?g a beruh?z?s sor?n figyelembe veszi. A f?igazgat?-helyettes elmondta, hogy a p?ly?ztat?s, az enged?lyeztet?s egy r?sze ?s a beruh?z?s az el?z? korm?nyzati ciklusban indult, s az ezzel kapcsolatos d?nt?sek m?g az 1998-2002-es korm?nyzati ciklusban megsz?lettek. A szakt?rca ezen d?nt?sek alapj?n j?r el.
[MTI]

Továbbra sem fizeti vissza Tárnok a visszajáró önerőt az uniós támogatással megvalósult csatornaprogramból.
Közérdekű adatigényléssel fordul a Miniszterelnökséghez Bencsik János, hogy kiderüljön, miért költöttek több százmillió forintot egy még csak papíron létező budapesti kórházra.
„Modern párt vagyunk, de az AIRbnb által okozott gondokat is kezelni kell."
Z. Kárpát Dániel Facebook-bejegyzése a kormány lázálmairól és a valóságról.
Végre őszintén elárulta az egyik fideszes, mi náluk a legfontosabb szempont
Így bővíti a Kubatov-listát a Fidesz.

2019 szeptember