Illegálisan tárolt lőpor robbant Törökbálinton

2004-08-06 20:22
-A +A

Illegálisan tárolt "fekete lőpor" robbant fel a törökbálinti petárdaraktárban, őrizetbe vették a Pyro-Technic Kft. két vezetőjét - jelentette be Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány pénteken a robbanás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

"A pirotechnikai cég a raktárban olyan anyagot is tárolt, amelyre nem volt engedélye" - mondta Ignácz István. Nem merült fel szándékosságra utaló adat vagy gyanú, ezért a rendőrség nem is vizsgálja ezt - közölte. Hozzátette: a fekete lőpor tartására 2004 áprilisában kért engedélyt a Pyro-Technic Kft. a szolnoki bányahatóságtól, de nem kapott. Nagy valószínűséggel ez a "fekete lőpor" robbant be - közölte. Elmondta: tűzszerészek véleménye szerint több mázsa lőport tárolhattak a raktárban. Erre utal, hogy egy négy méter mélységű kráter keletkezett a helyiségben - mondta. Ennek a robbanásnak a következtében keletkezett az a hatalmas tűz, amely nyomán pirotechniaki anyagok robbantak fel és repültek szét több kilométer távolságra.

A vizsgálat új fejleményeként elmondta azt is, hogy a robbanás középpontjától mintegy száz méter távolságra egy porrá égett hétvégi házban ugyancsak robbanóanyagokat találtak. "Az ingatlan padlózatán szintén egy robbanás történt, a padlózat alatt találtunk olyan haditechnikai robbanóanyagokat, fegyvereket, amelyek szintén berobbantak" - mondta. Itt is egy nagy erejű robbanás történt, ezért ezt a rendőrség másodlagos helyszínként tekinti a vizsgálat során - tette hozzá. Közlése szerint a rendőrség jelenleg gyanúsítottként hallgatja ki a cég műszaki igazgatóját és üzemvezetőjét, a gyanúsítottkénti kihallgatás után őrizetbe vételre kerül sor - közölte.

Tájékoztatása szerint a két személyt robbanószerrel való visszaéléssel gyanúsítják, illetve vizsgálják azt is, meggyanúsíthatók-e foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel.

Nem merült fel szándékosságra utaló adat vagy gyanú, ezért a rendőrség nem is vizsgálja ezt - tette hozzá Ignácz István.

Közölte: a másodlagos helyszínen történt robbanás miatt még keresik a tulajdonost, aki a házában engedély nélkül tárolt ipari robbanóanyagokat, lőszereket, taposóakna gyutacsokat. A ház környékét egyébként, amely délelőtt még megközelíthető volt, a rendőrség délutánra lezárta.

Ignácz István elmondta azt is: nem igaz az a hír, hogy egy kereskedelmi rádióban a robbanás előtt jelezték, mi fog történni. "Ez egy kósza hír" - közlése szerint az információ már a robbanás után hangzott el. Kérdésre elmondta azt is: nem találtak időzítő szerkezetet sem. A tűzszerész szakemberek megerősítették, hogy az itt tárolt fekete lőpor hatásmechanizmusában semmiben sem hasonlít TNT néven ismert robbanóanyaghoz. Ignácz István azt is elmondta, hogy a helyszín biztosításához most bevonták a készenléti rendőrséget is, és így a Pest megyei főkapitányság embereivel közösen tartják ellenőrzés alatt a kérdéses területet.

Előzetes becslések szerint mintegy 150 millió forintos kárt okozott a törökbálinti pirotechnikai raktárban történt robbanás, a területen 35-40 ingatlan sérült meg különböző mértékben és 5-6 épület teljesen lakhatatlanná vált - tájékoztatta az MTI-t Törökbálint Nagyközség Polgármesteri Hivatala pénteken. A megsérült házak többsége üdülőépület - áll az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében.

A lakossági károk felmérése folyik, a polgármesteri hivatal szervezésében jelenleg fóliázzák a megrongálódott tetőszerkezeteket és ivóvízzel, étellel látják el a lakosságot. A tájékoztatás szerint eddig egy családot kellett ideiglenes lakóhelyre költöztetni. Csütörtök éjjel az önkormányzat által biztosított férőhelyeket az érintettek nem vették igénybe. A biztosító társaságok képviselői a helyszínen végzik a károk felmérését, azonban az érintett területen lévő házak jelentős részének nem volt biztosítása. Az egyik biztosító társaság felajánlotta, hogy szombat reggel 8 órától térítésmentesen elvégzi a károk felmérését - tudatja a közlemény.

A közlemény szerint a csütörtökön 17 óra körül keletkezett tűz lángjai péntek hajnalig égtek, jelenleg a területen a Magyar Honvédség tűzszerész alakulatának munkatársai fel nem robbant petárdák után kutatnak. A hatóságok és a polgármesteri hivatal egyaránt kéri, hogy a zárt üzemi területre illetéktelenek ne menjenek be, valamint hogy amennyiben a környéken bárki petárdát, egyéb anyagot talál, ne nyúljon hozzá, hanem értesítse a rendőrséget, a tűzszerészeket, vagy a polgármesteri hivatalt.

Péntek délben megtalálták a harmadik áldozat maradványait az epicentrumtól körülbelül 100 méterre. Az első áldozatot nem sokkal a csütörtöki robbanás után lelték meg, péntekre virradóra a raktártól 250 méterre bukkantak rá a második holttest maradványaira. Az utóbb megtalált két embert egyelőre még nem tudták azonosítani.
[MTI]

Ajánlott cikkek

"Azt látjuk, hogy a polgárosodás, a valódi kereszténydemokrácia Magyarországon nem alakult ki, ez nem tartozott a Fidesz valódi céljai közé."
A Jobbik úgy tűnt, próbál ideológia-semlegesen politizálni, szimbolikus ügyeket nem felvetni, az Elvi Nyilatkozat viszont egy határozott, mainstream jobbközép deklaráció.
Nemzeti, keresztény, konzervatív, jobbközép pártként, "röviden, magyar néppártként" definiálta a Jobbikot Jakab Péter.
A napokban kiderült, hogy a kormányzat a katás adózást választókat bizonyos értékhatár felett büntetőadóval sújtaná.
Van abban valami tragikus, hogy jelenleg a világon talán Szerbia politikai berendezkedése hasonlít leginkább Magyarországéra.
Adomány: Svájcból szereztek orvosi műszereket, kórházi ágyakat és bútorokat Rig Lajosék.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 július