Már január óta nincs adótitok László előtt

2003-10-15 14:34
-A +A

[origo]
Egy tavaly novemberben elfogadott paragrafus váltott ki politikai vitát. A Pénzügyminisztérium ugyanis az adótörvény átfogó módosításakor a már hatályos, tavaly megszavazott részekkel együtt nyújtotta be a törvényjavaslatot. Ezt több képviselő is újdonságként értelmezte, volt, aki módosító javaslatot is benyújtott. A jogszabály szerint a pénzügyminiszter elméletileg adótitkokról is tájékoztatást kérhet az APEH-től.

Egy már korábban elfogadott törvénymódosítás váltott ki politikai vitát a parlamentben. A módosításra a Fidesz egyik munkatársa hívta fel a figyelmünket. Az azonban sem az [origo]-nak, sem az általunk megkérdezett politikusoknak nem tűnt fel, hogy a törvényjavaslatként benyújtott vitatott szöveget korábban már elfogadta az Országgyűlés. A félreértéseket az okozhatta, hogy a Pénzügyminisztérium nem csak a javasolt változtatásokat nyújtotta be, hanem a már hatályos törvény bizonyos részeit is, amelyeken nem változtatnának.

A Pénzügyminisztérium által benyújtott adótörvény-módosítás egyik pontja szerint olyan jogköröket kap László Csaba pénzügyminiszter, amelyekkel az összes adózó összes adatát bekéretheti magához. Az adózás rendjéről szóló törvény módosításához benyújtott minisztériumi javaslatban az olvasható, hogy a pénzügyminiszter a "törvényesség és szakszerűség ellenőrzése érdekében az adóhatóságok vezetőitől jelentéseket, beszámolókat kérhet, bármely adózó ügyéről tájékoztatást kérhet". Ez ugyanakkor szó szerint megegyezik a már hatályos adótörvény egyik paragrafusával, amelyet a kormánypárti képviselők igen szavazatával tavaly novemberben fogadtak el.

Ivanics István fideszes képviselő, a gazdasági bizottság tagja most két módosító indítványt is benyújtott a törvényhez. Az egyik szerint kivenné a vitatott szakaszból az utolsó tagmondatot, amely szerinte arra is feljogosítja a pénzügyminisztert, hogy bárki adótitkaihoz hozzáférjen. Így kimaradna a "bármely adózó ügyéről tájékoztatást kérhet" fordulat.

Az [origo] által megkérdezett SZDSZ-es és fideszes politikusok egyaránt úgy gondolták, módosítani kell a vitatot szövegrészen. Bőhm András SZDSZ-es országgyűlési képviselő, a költségvetési bizottság tagja azt mondta: mindenképp meg fogják találni a jogi korlátokat. "Ez így túl tág megfogalmazás" - nyilatkozta az [origo]-nak.

Fodor Gábor, a parlament alkotmány- és igazságügyi bizottságának szabad demokrata alelnöke azt mondta, hogy a javaslattal nem foglalkozott olyan mélységben, hogy álláspontja végleges legyen. Első ránézésre viszont szerinte komoly adatvédelmi aggályokat vet fel ez a módosítási törekvés.

"Egyenesen felháborító ez a javaslat" - mondta az [origo]-nak Tállai András, a Fidesz adószakértője. "Az adózók szemszögéből nézve ez rendkívül aggályos, ezért nem támogatják az elképzelést. Tállai például azzal indokolta véleményét, hogy a módosítással bárki kérhetné a pénzügyminisztert, hogy információkat gyűjtsön megadott személyekről.

Kovács Tibor, az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottság szocialista alelnöke viszont nem tartotta aggályosnak a vitatott paragrafust.

Ajánlott videók

Ajánlott cikkek

Pontosan tudjuk, hogy Farkas Flórián miért élvezheti a büntetlenséget.
A két képviselő, a Jobbik többi képviselőjéhez hasonlóan, elkötelezett annak érdekében, hogy a kiépülő korrupt fideszes diktatúra helyett, egy szabad, élhető és biztonságos Magyarországot teremtsenek.
Érzik, hogy kínos, és mivel nem tudják meg nem történté tenni, ezért össze-vissza beszélnek.
A Jobbik alelnökeként és a párt körmendi választókerületi elnökeként Vas megyei, elsősorban a körmendi választókerületet érintő fejlesztéseket szorgalmaztam a Parlamentben.
„a magyar autóstársadalom még mindig indokolatlan sarcoknak van kitéve, sokszor maffiaszerű működési modellek közé szorítva”
A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be a "szúnyoginvázió" komplex kezelése érdekében.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2019 június