Már január óta nincs adótitok László előtt

2003-10-15 14:34
-A +A

[origo]
Egy tavaly novemberben elfogadott paragrafus váltott ki politikai vitát. A Pénzügyminisztérium ugyanis az adótörvény átfogó módosításakor a már hatályos, tavaly megszavazott részekkel együtt nyújtotta be a törvényjavaslatot. Ezt több képviselő is újdonságként értelmezte, volt, aki módosító javaslatot is benyújtott. A jogszabály szerint a pénzügyminiszter elméletileg adótitkokról is tájékoztatást kérhet az APEH-től.

Egy már korábban elfogadott törvénymódosítás váltott ki politikai vitát a parlamentben. A módosításra a Fidesz egyik munkatársa hívta fel a figyelmünket. Az azonban sem az [origo]-nak, sem az általunk megkérdezett politikusoknak nem tűnt fel, hogy a törvényjavaslatként benyújtott vitatott szöveget korábban már elfogadta az Országgyűlés. A félreértéseket az okozhatta, hogy a Pénzügyminisztérium nem csak a javasolt változtatásokat nyújtotta be, hanem a már hatályos törvény bizonyos részeit is, amelyeken nem változtatnának.

A Pénzügyminisztérium által benyújtott adótörvény-módosítás egyik pontja szerint olyan jogköröket kap László Csaba pénzügyminiszter, amelyekkel az összes adózó összes adatát bekéretheti magához. Az adózás rendjéről szóló törvény módosításához benyújtott minisztériumi javaslatban az olvasható, hogy a pénzügyminiszter a "törvényesség és szakszerűség ellenőrzése érdekében az adóhatóságok vezetőitől jelentéseket, beszámolókat kérhet, bármely adózó ügyéről tájékoztatást kérhet". Ez ugyanakkor szó szerint megegyezik a már hatályos adótörvény egyik paragrafusával, amelyet a kormánypárti képviselők igen szavazatával tavaly novemberben fogadtak el.

Ivanics István fideszes képviselő, a gazdasági bizottság tagja most két módosító indítványt is benyújtott a törvényhez. Az egyik szerint kivenné a vitatott szakaszból az utolsó tagmondatot, amely szerinte arra is feljogosítja a pénzügyminisztert, hogy bárki adótitkaihoz hozzáférjen. Így kimaradna a "bármely adózó ügyéről tájékoztatást kérhet" fordulat.

Az [origo] által megkérdezett SZDSZ-es és fideszes politikusok egyaránt úgy gondolták, módosítani kell a vitatot szövegrészen. Bőhm András SZDSZ-es országgyűlési képviselő, a költségvetési bizottság tagja azt mondta: mindenképp meg fogják találni a jogi korlátokat. "Ez így túl tág megfogalmazás" - nyilatkozta az [origo]-nak.

Fodor Gábor, a parlament alkotmány- és igazságügyi bizottságának szabad demokrata alelnöke azt mondta, hogy a javaslattal nem foglalkozott olyan mélységben, hogy álláspontja végleges legyen. Első ránézésre viszont szerinte komoly adatvédelmi aggályokat vet fel ez a módosítási törekvés.

"Egyenesen felháborító ez a javaslat" - mondta az [origo]-nak Tállai András, a Fidesz adószakértője. "Az adózók szemszögéből nézve ez rendkívül aggályos, ezért nem támogatják az elképzelést. Tállai például azzal indokolta véleményét, hogy a módosítással bárki kérhetné a pénzügyminisztert, hogy információkat gyűjtsön megadott személyekről.

Kovács Tibor, az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottság szocialista alelnöke viszont nem tartotta aggályosnak a vitatott paragrafust.

Ajánlott cikkek

Továbbra sem fizeti vissza Tárnok a visszajáró önerőt az uniós támogatással megvalósult csatornaprogramból.
Közérdekű adatigényléssel fordul a Miniszterelnökséghez Bencsik János, hogy kiderüljön, miért költöttek több százmillió forintot egy még csak papíron létező budapesti kórházra.
„Modern párt vagyunk, de az AIRbnb által okozott gondokat is kezelni kell."
Z. Kárpát Dániel Facebook-bejegyzése a kormány lázálmairól és a valóságról.
Végre őszintén elárulta az egyik fideszes, mi náluk a legfontosabb szempont
Így bővíti a Kubatov-listát a Fidesz.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2019 szeptember