Orvoshiány vidéken

2004-08-08 18:03
-A +A

Kevés az orvos vidéken. Az országban mintegy 120 körzetben nincs állandó házorvos, és persze éppen a legszegényebb településeken hiányzik. Az orvosok sem szívesen dolgoznak áldatlan körülmények között.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 23 háziorvosi állás betöltetlen. Van olyan település, ahol hét éve nincs orvos. Ilyen Felsőgagy. Öt éve nem sikerült orvost szerezni Ároktő, Györgytarló, Görörszőlős, Kelemér önkormányzatának.

Rőth Julianna, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgató-helyettese elmondta, hogy ennek oka bizonyára abban rejlik, hogy ezek a kistelepülések távol esnek a városközpontoktól, a lakosság többsége pedig idős ember. Ellátásuk nagy felelősséggel jár és kevés jövedelemmel.

Nehéz, de nem tragikus a helyzet Szabolcsban - a tisztiorvosok szerint. Mindenesetre ott is inkább csak a határon túlról várhatnak jelentkezőt a háziorvosi praxisra.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azt is lehet mondani, hogy több községben betöltetlen a háziorvosi állás, ugyanakkor azt is lehet mondani, hogy alig van orvoshiány. Ennek az a magyarázata, hogy a szatmár-beregi kisfalvakban általában két településnek van egy háziorvosa, de azt is lehet mondani, hogy kettő, négy vagy több községben nincs megoldva a háziorvosi ellátás. A városi tisztiorvosok nem ítélik tragikusnak a helyzetet, hiszen a mátészalkai körzetben két üres orvosi állást tartanak nyilván, de ez négy települést is jelent. Ebből a szemszögből nézve viszont azt kell mondani, hogy az itt lakók jelentős hátrányban vannak más községek lakóival szemben.

Hasonló a helyzet a határszéli településeken is. Bodpalád, Kispalád, Rozsály, Zajta hiába várja jól felszerelt rendelővel az orvosokat, nem jelentkeznek a betöltetlen állásokra. A települések vezetői a román, illetve az ukrán határszélen abban reménykednek, hogy a határon túlról majd csak érkeznek orvosok, mint az történt már nagyon sokszor.
[radio.hu]

Ajánlott cikkek

"Azt látjuk, hogy a polgárosodás, a valódi kereszténydemokrácia Magyarországon nem alakult ki, ez nem tartozott a Fidesz valódi céljai közé."
A Jobbik úgy tűnt, próbál ideológia-semlegesen politizálni, szimbolikus ügyeket nem felvetni, az Elvi Nyilatkozat viszont egy határozott, mainstream jobbközép deklaráció.
Nemzeti, keresztény, konzervatív, jobbközép pártként, "röviden, magyar néppártként" definiálta a Jobbikot Jakab Péter.
A napokban kiderült, hogy a kormányzat a katás adózást választókat bizonyos értékhatár felett büntetőadóval sújtaná.
Van abban valami tragikus, hogy jelenleg a világon talán Szerbia politikai berendezkedése hasonlít leginkább Magyarországéra.
Adomány: Svájcból szereztek orvosi műszereket, kórházi ágyakat és bútorokat Rig Lajosék.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 július