Rejtő E. Tibor jelenleg a Nagy Ignác utcai bv intézetben van

2003-10-15 14:32
-A +A

[MTI]
Rejtő E. Tibor a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetben van, az ügyészségi kihallgatásáról készült jegyzőkönyvet a rendőrség még nem kapta meg - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel. A legfőbb ügyész a belügyminiszterhez kedden írott válaszlevelében azt közölte, hogy Rejtő E. Tibort kérelmére, a fogva tartásával kapcsolatos panasza nyomán szállították át az ügyészségre. Az MSZP szerint a nyomozás hatékonyságát csökkenti az ügyészség, egyébként jogszerű, megoldása.

A K&H brókercégénél, a K&H Equities-nél történt sikkasztás és pénzmosás ügyében a rendőrség fokozott ügyészi felügyelettel nyomoz. A fokozott ügyészi felügyelet azt jelenti, minden nyomozási cselekményt egyeztetnünk kell az ügyészséggel - mondta Garamvölgyi László ezredes. "Rejtő E. Tibor bv-intézetbe szállítása napján, múlt csütörtökön reggel jeleztük az ügyészségnek, hogy a nyomozati tervnek megfelelően - amit az ügyészséggel naponta egyeztetünk - ki akarjuk hallgatni a volt bankvezért" - tette hozzá a szóvivő.

Ettől függetlenül az ügyészség a büntető-eljárási törvény alapján szabályosan, rendelvénnyel kiadatta az Aradi utcai rendőrségi fogdából Rejtő E. Tibort és kihallgatták - mondta Garamvölgyi László. Megjegyezte: a rendőrség szállította a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe Rejtő E. Tibort, mivel az előzetesben lévő gyanúsítottat a rendőrség oda szállítja, ahová az ügyész utasítja.

Elmondta: egyelőre nem tudják, miről kérdezték Rejtő E. Tibort, de az ügyészségen jelezték: megküldik a kihallgatásról készült jegyzőkönyveket.

POLT PÉTER: REJT?T SAJÁT KÉRELMÉRE SZÁLLÍTOTTÁK ÁT

"Rejtő E. Tibort kérelmére, a fogva tartásával kapcsolatos panasza nyomán szállították át az ügyészségre" - közölte a legfőbb ügyész a belügyminiszterhez kedden írott válaszlevelében. A Magyar Hírlap keddi száma szerint Lamperth Mónika levélben kért magyarázatot Polt Pétertől arra, hogy "miért vonta ki az ügyészség a rendőrségi nyomozás alól a Rejtő E. Tibort".

Polt Péter az MTI-hez is eljuttatott válaszlevelében rögzíti: Rejtő E. Tibor védője október 7-én a Fővárosi Főügyészség Büntetőbírósági Osztályához címzett kérelmében a fogvatartással kapcsolatban terjesztett elő panaszt, kérve, hogy a büntetés-végrehajtási felügyelettel foglalkozó ügyész soron kívül hallgassa meg. Az illetékes ügyész másnap intézkedett az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság Koordinációs Főosztályánál, hogy a gyanúsítottat október 9-én 9 óra 30 perckor ügyészi meghallgatásra állítsák elő - olvasható a levélben.

Polt Péter levele szerint a rendőrség október 9-én 7 óra 47 perckor küldött telefaxban jelezte az ügyészségnek, hogy - a nyomozati tervben nem szereplő, előzetesen nem egyeztetett - gyanúsítotti kihallgatást kíván foganatosítani. A levélből kiderül, hogy a gyanúsítottat október 9-én 12 óra 45 perckor állították elő, az eljáró ügyész a fogva tartott panaszát jegyzőkönyvezte. Ez idő alatt a gyanúsított kérte, hogy a büntetőügyében eljáró nyomozás felügyeletét ellátó ügyész hallgassa ki. E kihallgatásra 14 órától 22 óra 50 percig került sor, amelynek tartalma megegyezik azzal, amelyről Polt Péter hétfőn szóban tájékoztatta Lamperth Mónikát.

A kihallgatást követően ügyészi döntéssel a gyanúsítottat büntetés-végrehajtási intézetben helyezték el. A legfőbb ügyész a belügyminiszternek megküldött levelében rámutatott: az ügyészség olyan eljárási cselekményeket foganatosított, amelyek az ügyész kizárólagos hatáskörébe tartoznak és nem befolyásolják a nyomozati eljárás tervezett és jóváhagyott menetét, azzal együtt sem, hogy azonnali ügyészi döntést igénylő helyzet alakult ki.

LAMPERTH MÓNIKA REMÉLI, HOGY HELYREÁLL A BIZALOM

Lamperth Mónika szerint a rendőrség és az ügyészség jó szakmai együttműködése és a hatékony munka azt igényli, hogy a rendőrség tájékoztatást kapjon az ügyészség szándékairól - a belügyminiszter erről az Országgyűlés rendészeti bizottsága előtt beszélt kedden. Lamperth Mónika elmondta: az országos rendőrfőkapitány múlt pénteken tájékoztatta arról, hogy az ügyészség a nyomozó hatóság előzetes értesítése nélkül kihallgatta Rejtő E. Tibort, a K&H Bank volt vezérigazgatóját.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint Salgó László vezérőrnagy nem tudta elérni Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy megkérdezze a szakmai indokokat. Lamperth Mónika ezért hétfőn levelet írt a legfőbb ügyésznek és tájékoztatást kért arról, mi indokolta az ügyészség tettét. Lamperth Mónika beszámolt arról, hogy a bizottsági ülést megelőzően megkapta Polt Péter válaszát. "Azt gondolom, annak érdekében, hogy normális és hatékony legyen a nyomozó hatóságok közötti együttműködés, szükséges az, hogy a rendőrség tudjon arról, kapjon arról tájékoztatást, milyen nyomozati cselekményekre készül az ügyészség, mik a szándékai" - jelentette ki Lamperth Mónika. "?szintén remélem és bízom abban, hogy helyreáll az a bizalom a nyomozó hatóságok között, ami szükséges ahhoz, hogy eredményes munkát tudjanak végezni" - mondta a politikus.

Salgó László országos rendőrfőkapitány - aki szintén részt vett a belügyminiszter rendészeti bizottságbeli meghallgatásán - az ülést követően újságíróknak kijelentette: "megfelel a valóságnak, a rendőrség nem kapott múlt héten tájékoztatást arról, hogy nyomozási cselekményt kíván az ügyészség Rejtő E. Tiborral kapcsolatosan végezni, amely nem a törvényes-törvénytelen ellentétpár mentén, hanem a bizalom kapcsán kell, hogy értékelődjék". Megerősítette: az elmúlt napokban sem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy megtörtént-e Rejtő E. Tibor ügyészi meghallgatása, az milyen vonatkozásban történt és milyen eredménnyel zárult.

A rendőrfőkapitány megjegyezte: a rendőrség képes az ügy kinyomozására, az ügyészségnek pedig joga van arra, hogy eldöntse, továbbra is a rendőrség végezze a nyomozást, vagy átveszi ezt, "és akkor a nyomozási cselekményeket nem kell a rendőrségen számon kérni". Salgó László nem tud olyan hibáról a rendőrség részéről, ami indokolta volna az ügyészség eljárását.

Dorkota Lajos, a bizottság fideszes alelnöke újságírók előtt kijelentette: egyetlen, a K&H Equitiest érintő kérdésére sem kapott választ. Nem tartja elfogadhatónak a miniszter válaszát, miszerint a rendőrség két hét múlva tájékoztatja a sajtót, s a képviselő a lapokból informálódhat.

MSZP-S REAGÁLÁS POLT PÉTER LEVELÉRE

Nyugtalanítóak és az adott büntetőeljárás sikerét súlyosan veszélyeztetőek azok a megnyilvánulások, amelyek törvényes nyomozati cselekményeket a valóstól eltérő jelentéstartalommal mutatnak be a nyilvánosság előtt - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Juhász Gábor.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese Polt Péter legfőbb ügyésznek Lamperth Mónika belügyminiszterhez írott, Rejtő E. Tibor, a K&H Bank lemondott vezetője ügyészségre történő átszállítását tárgyaló levelével kapcsolatosan közölte: az ügyészség ebben a kérdésben a jogszerű megoldások közül olyat választott, amely a rendőrség és az ügyészség viszonyát "erősen mérgezi", és csökkenti a nyomozás hatékonyságát.

"Felelősség terheli azt, aki egy ilyen nyilvánvaló hatékonyságcsökkentő megoldást választott ebben az ügyben" - tette hozzá Juhász Gábor.

A FIDESZ SZERINT A SZOCIALISTÁK FÉLNEK REJT? VALLOMÁSÁTÓL

A szocialisták idegesek és félnek Rejtő E. Tibor vallomásától, mert az fényt deríthet "Medgyessy Péter kormányfő bankjának" szerepére a pénzmosási ügyben - mondta Demeter Ervin (Fidesz) kedden az MTI-nek.

A szocialista párt egyre idegesebb, és immár az ügyészség konkrét nyomozati cselekményeivel szemben fogalmazza meg kritikáit, elvárásait, igényeit - közölte a fideszes képviselő.

Demeter Ervin szerint Rejtő E. Tibor vallomása fényt deríthet László Csaba pénzügyminiszter szerepére "az átutalt 13 milliárd forinttal" kapcsolatban, valamint Lamperth Mónika belügyminiszter "férjének a Britton-cégcsoporttal ápolt kapcsolatára".
"Vagy kiderülhet, hogy Tóth András, a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító államtitkár miért titokban találkozott Kulcsár Attilával" - fűzte hozzá a fideszes politikus.

DÁVID IBOLYA AZ ÜGYÉSZSÉG ÉS A REND?RSÉG PÁRBESZÉDÉR?L

Dávid Ibolya szerint a K&H ügyében időszerű újra megkérdezni a legfőbb ügyészt, hogy továbbra is bízik-e a rendőrség munkájában, vagy magához vonja a nyomozati eljárásokat és átvállalja ezt a felelősséget - mondta az MDF elnöke az MTI-nek kedden Salgótarjánban, ahol lakossági fórumon vett részt. A volt igazságügy-miniszter hangsúlyozta: 2000-ben azért módosították az ügyészségről szóló törvényt, hogy az ügyészség és a legfőbb ügyész magához vonhassa a kiemelt ügyeket. A K&H Bank esetében olyan kiemelt ügyről van szó, "amelyben a végrehajtó hatalom irányítása alatt álló rendőrség helyett szakmai szempontból nagyobb garanciákat tudna nyújtani az ügyészség" - mondta Dávid Ibolya.

A VÁDALKU ÁLLAMTITKOT KÉPEZ

"Vádalkunak már önmagában a ténye is államtitkot képez, ezért erről az ügyészség nem nyilatkozhat" - mondta kedden az MTI-nek egy neve elhallgatását kérő ügyész a Rejtő E. Tibor meghallgatása kapcsán a sajtóban napvilágot látott találgatásokról. A szakember elmondta, hogy a magyar jogban a vádalku jogintézményéről nehezen adható pontos meghatározás, hiszen nem is szerepel a jogszabályok szövegében ez a fogalom.

A jogi zsargon a büntetőeljárási törvényhez szorosan köthető megoldások közül vádalkuként tartja számon például a tárgyalásról lemondás intézményét, amely annyit jelent, hogy a vádlott beismeri a terhére rótt cselekményeket és lemond arról, hogy tárgyalást tartsanak ügyében. A bíróság viszont kedvezőbb büntetési tételek között szabja ki a büntetést - magyarázta a büntetőjogász.

Egy másik, jogászok által vádalkunak nevezett megoldás az, amikor ügyészi jóváhagyással a nyomozó hatóság elutasítja a feljelentést, vagy megszünteti a büntetőeljárást azért, hogy az elkövető cserébe olyan más cselekményekről adjon információt, amelyek felderítéséhez súlyosabb érdek fűződik, mint az általa elkövetett cselekmények megbüntetéséhez. Ebben az esetben az információkat szolgáltató elkövetőnek a saját ügyében teljes, feltáró jellegű beismerő vallomást kell tennie, hiszen e nélkül nem lenne eldönthető, hogy "megéri-e" a bűnüldöző hatóságok számára a vádalku.

Ajánlott cikkek

Továbbra sem fizeti vissza Tárnok a visszajáró önerőt az uniós támogatással megvalósult csatornaprogramból.
Közérdekű adatigényléssel fordul a Miniszterelnökséghez Bencsik János, hogy kiderüljön, miért költöttek több százmillió forintot egy még csak papíron létező budapesti kórházra.
„Modern párt vagyunk, de az AIRbnb által okozott gondokat is kezelni kell."
Z. Kárpát Dániel Facebook-bejegyzése a kormány lázálmairól és a valóságról.
Végre őszintén elárulta az egyik fideszes, mi náluk a legfontosabb szempont
Így bővíti a Kubatov-listát a Fidesz.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2019 szeptember