Rejtő E. Tibor jelenleg a Nagy Ignác utcai bv intézetben van

2003-10-15 14:32
-A +A

[MTI]
Rejtő E. Tibor a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetben van, az ügyészségi kihallgatásáról készült jegyzőkönyvet a rendőrség még nem kapta meg - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel. A legfőbb ügyész a belügyminiszterhez kedden írott válaszlevelében azt közölte, hogy Rejtő E. Tibort kérelmére, a fogva tartásával kapcsolatos panasza nyomán szállították át az ügyészségre. Az MSZP szerint a nyomozás hatékonyságát csökkenti az ügyészség, egyébként jogszerű, megoldása.

A K&H brókercégénél, a K&H Equities-nél történt sikkasztás és pénzmosás ügyében a rendőrség fokozott ügyészi felügyelettel nyomoz. A fokozott ügyészi felügyelet azt jelenti, minden nyomozási cselekményt egyeztetnünk kell az ügyészséggel - mondta Garamvölgyi László ezredes. "Rejtő E. Tibor bv-intézetbe szállítása napján, múlt csütörtökön reggel jeleztük az ügyészségnek, hogy a nyomozati tervnek megfelelően - amit az ügyészséggel naponta egyeztetünk - ki akarjuk hallgatni a volt bankvezért" - tette hozzá a szóvivő.

Ettől függetlenül az ügyészség a büntető-eljárási törvény alapján szabályosan, rendelvénnyel kiadatta az Aradi utcai rendőrségi fogdából Rejtő E. Tibort és kihallgatták - mondta Garamvölgyi László. Megjegyezte: a rendőrség szállította a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe Rejtő E. Tibort, mivel az előzetesben lévő gyanúsítottat a rendőrség oda szállítja, ahová az ügyész utasítja.

Elmondta: egyelőre nem tudják, miről kérdezték Rejtő E. Tibort, de az ügyészségen jelezték: megküldik a kihallgatásról készült jegyzőkönyveket.

POLT PÉTER: REJT?T SAJÁT KÉRELMÉRE SZÁLLÍTOTTÁK ÁT

"Rejtő E. Tibort kérelmére, a fogva tartásával kapcsolatos panasza nyomán szállították át az ügyészségre" - közölte a legfőbb ügyész a belügyminiszterhez kedden írott válaszlevelében. A Magyar Hírlap keddi száma szerint Lamperth Mónika levélben kért magyarázatot Polt Pétertől arra, hogy "miért vonta ki az ügyészség a rendőrségi nyomozás alól a Rejtő E. Tibort".

Polt Péter az MTI-hez is eljuttatott válaszlevelében rögzíti: Rejtő E. Tibor védője október 7-én a Fővárosi Főügyészség Büntetőbírósági Osztályához címzett kérelmében a fogvatartással kapcsolatban terjesztett elő panaszt, kérve, hogy a büntetés-végrehajtási felügyelettel foglalkozó ügyész soron kívül hallgassa meg. Az illetékes ügyész másnap intézkedett az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság Koordinációs Főosztályánál, hogy a gyanúsítottat október 9-én 9 óra 30 perckor ügyészi meghallgatásra állítsák elő - olvasható a levélben.

Polt Péter levele szerint a rendőrség október 9-én 7 óra 47 perckor küldött telefaxban jelezte az ügyészségnek, hogy - a nyomozati tervben nem szereplő, előzetesen nem egyeztetett - gyanúsítotti kihallgatást kíván foganatosítani. A levélből kiderül, hogy a gyanúsítottat október 9-én 12 óra 45 perckor állították elő, az eljáró ügyész a fogva tartott panaszát jegyzőkönyvezte. Ez idő alatt a gyanúsított kérte, hogy a büntetőügyében eljáró nyomozás felügyeletét ellátó ügyész hallgassa ki. E kihallgatásra 14 órától 22 óra 50 percig került sor, amelynek tartalma megegyezik azzal, amelyről Polt Péter hétfőn szóban tájékoztatta Lamperth Mónikát.

A kihallgatást követően ügyészi döntéssel a gyanúsítottat büntetés-végrehajtási intézetben helyezték el. A legfőbb ügyész a belügyminiszternek megküldött levelében rámutatott: az ügyészség olyan eljárási cselekményeket foganatosított, amelyek az ügyész kizárólagos hatáskörébe tartoznak és nem befolyásolják a nyomozati eljárás tervezett és jóváhagyott menetét, azzal együtt sem, hogy azonnali ügyészi döntést igénylő helyzet alakult ki.

LAMPERTH MÓNIKA REMÉLI, HOGY HELYREÁLL A BIZALOM

Lamperth Mónika szerint a rendőrség és az ügyészség jó szakmai együttműködése és a hatékony munka azt igényli, hogy a rendőrség tájékoztatást kapjon az ügyészség szándékairól - a belügyminiszter erről az Országgyűlés rendészeti bizottsága előtt beszélt kedden. Lamperth Mónika elmondta: az országos rendőrfőkapitány múlt pénteken tájékoztatta arról, hogy az ügyészség a nyomozó hatóság előzetes értesítése nélkül kihallgatta Rejtő E. Tibort, a K&H Bank volt vezérigazgatóját.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint Salgó László vezérőrnagy nem tudta elérni Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy megkérdezze a szakmai indokokat. Lamperth Mónika ezért hétfőn levelet írt a legfőbb ügyésznek és tájékoztatást kért arról, mi indokolta az ügyészség tettét. Lamperth Mónika beszámolt arról, hogy a bizottsági ülést megelőzően megkapta Polt Péter válaszát. "Azt gondolom, annak érdekében, hogy normális és hatékony legyen a nyomozó hatóságok közötti együttműködés, szükséges az, hogy a rendőrség tudjon arról, kapjon arról tájékoztatást, milyen nyomozati cselekményekre készül az ügyészség, mik a szándékai" - jelentette ki Lamperth Mónika. "?szintén remélem és bízom abban, hogy helyreáll az a bizalom a nyomozó hatóságok között, ami szükséges ahhoz, hogy eredményes munkát tudjanak végezni" - mondta a politikus.

Salgó László országos rendőrfőkapitány - aki szintén részt vett a belügyminiszter rendészeti bizottságbeli meghallgatásán - az ülést követően újságíróknak kijelentette: "megfelel a valóságnak, a rendőrség nem kapott múlt héten tájékoztatást arról, hogy nyomozási cselekményt kíván az ügyészség Rejtő E. Tiborral kapcsolatosan végezni, amely nem a törvényes-törvénytelen ellentétpár mentén, hanem a bizalom kapcsán kell, hogy értékelődjék". Megerősítette: az elmúlt napokban sem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy megtörtént-e Rejtő E. Tibor ügyészi meghallgatása, az milyen vonatkozásban történt és milyen eredménnyel zárult.

A rendőrfőkapitány megjegyezte: a rendőrség képes az ügy kinyomozására, az ügyészségnek pedig joga van arra, hogy eldöntse, továbbra is a rendőrség végezze a nyomozást, vagy átveszi ezt, "és akkor a nyomozási cselekményeket nem kell a rendőrségen számon kérni". Salgó László nem tud olyan hibáról a rendőrség részéről, ami indokolta volna az ügyészség eljárását.

Dorkota Lajos, a bizottság fideszes alelnöke újságírók előtt kijelentette: egyetlen, a K&H Equitiest érintő kérdésére sem kapott választ. Nem tartja elfogadhatónak a miniszter válaszát, miszerint a rendőrség két hét múlva tájékoztatja a sajtót, s a képviselő a lapokból informálódhat.

MSZP-S REAGÁLÁS POLT PÉTER LEVELÉRE

Nyugtalanítóak és az adott büntetőeljárás sikerét súlyosan veszélyeztetőek azok a megnyilvánulások, amelyek törvényes nyomozati cselekményeket a valóstól eltérő jelentéstartalommal mutatnak be a nyilvánosság előtt - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Juhász Gábor.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese Polt Péter legfőbb ügyésznek Lamperth Mónika belügyminiszterhez írott, Rejtő E. Tibor, a K&H Bank lemondott vezetője ügyészségre történő átszállítását tárgyaló levelével kapcsolatosan közölte: az ügyészség ebben a kérdésben a jogszerű megoldások közül olyat választott, amely a rendőrség és az ügyészség viszonyát "erősen mérgezi", és csökkenti a nyomozás hatékonyságát.

"Felelősség terheli azt, aki egy ilyen nyilvánvaló hatékonyságcsökkentő megoldást választott ebben az ügyben" - tette hozzá Juhász Gábor.

A FIDESZ SZERINT A SZOCIALISTÁK FÉLNEK REJT? VALLOMÁSÁTÓL

A szocialisták idegesek és félnek Rejtő E. Tibor vallomásától, mert az fényt deríthet "Medgyessy Péter kormányfő bankjának" szerepére a pénzmosási ügyben - mondta Demeter Ervin (Fidesz) kedden az MTI-nek.

A szocialista párt egyre idegesebb, és immár az ügyészség konkrét nyomozati cselekményeivel szemben fogalmazza meg kritikáit, elvárásait, igényeit - közölte a fideszes képviselő.

Demeter Ervin szerint Rejtő E. Tibor vallomása fényt deríthet László Csaba pénzügyminiszter szerepére "az átutalt 13 milliárd forinttal" kapcsolatban, valamint Lamperth Mónika belügyminiszter "férjének a Britton-cégcsoporttal ápolt kapcsolatára".
"Vagy kiderülhet, hogy Tóth András, a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító államtitkár miért titokban találkozott Kulcsár Attilával" - fűzte hozzá a fideszes politikus.

DÁVID IBOLYA AZ ÜGYÉSZSÉG ÉS A REND?RSÉG PÁRBESZÉDÉR?L

Dávid Ibolya szerint a K&H ügyében időszerű újra megkérdezni a legfőbb ügyészt, hogy továbbra is bízik-e a rendőrség munkájában, vagy magához vonja a nyomozati eljárásokat és átvállalja ezt a felelősséget - mondta az MDF elnöke az MTI-nek kedden Salgótarjánban, ahol lakossági fórumon vett részt. A volt igazságügy-miniszter hangsúlyozta: 2000-ben azért módosították az ügyészségről szóló törvényt, hogy az ügyészség és a legfőbb ügyész magához vonhassa a kiemelt ügyeket. A K&H Bank esetében olyan kiemelt ügyről van szó, "amelyben a végrehajtó hatalom irányítása alatt álló rendőrség helyett szakmai szempontból nagyobb garanciákat tudna nyújtani az ügyészség" - mondta Dávid Ibolya.

A VÁDALKU ÁLLAMTITKOT KÉPEZ

"Vádalkunak már önmagában a ténye is államtitkot képez, ezért erről az ügyészség nem nyilatkozhat" - mondta kedden az MTI-nek egy neve elhallgatását kérő ügyész a Rejtő E. Tibor meghallgatása kapcsán a sajtóban napvilágot látott találgatásokról. A szakember elmondta, hogy a magyar jogban a vádalku jogintézményéről nehezen adható pontos meghatározás, hiszen nem is szerepel a jogszabályok szövegében ez a fogalom.

A jogi zsargon a büntetőeljárási törvényhez szorosan köthető megoldások közül vádalkuként tartja számon például a tárgyalásról lemondás intézményét, amely annyit jelent, hogy a vádlott beismeri a terhére rótt cselekményeket és lemond arról, hogy tárgyalást tartsanak ügyében. A bíróság viszont kedvezőbb büntetési tételek között szabja ki a büntetést - magyarázta a büntetőjogász.

Egy másik, jogászok által vádalkunak nevezett megoldás az, amikor ügyészi jóváhagyással a nyomozó hatóság elutasítja a feljelentést, vagy megszünteti a büntetőeljárást azért, hogy az elkövető cserébe olyan más cselekményekről adjon információt, amelyek felderítéséhez súlyosabb érdek fűződik, mint az általa elkövetett cselekmények megbüntetéséhez. Ebben az esetben az információkat szolgáltató elkövetőnek a saját ügyében teljes, feltáró jellegű beismerő vallomást kell tennie, hiszen e nélkül nem lenne eldönthető, hogy "megéri-e" a bűnüldöző hatóságok számára a vádalku.

Ajánlott videók

Ajánlott cikkek

Pontosan tudjuk, hogy Farkas Flórián miért élvezheti a büntetlenséget.
A két képviselő, a Jobbik többi képviselőjéhez hasonlóan, elkötelezett annak érdekében, hogy a kiépülő korrupt fideszes diktatúra helyett, egy szabad, élhető és biztonságos Magyarországot teremtsenek.
Érzik, hogy kínos, és mivel nem tudják meg nem történté tenni, ezért össze-vissza beszélnek.
A Jobbik alelnökeként és a párt körmendi választókerületi elnökeként Vas megyei, elsősorban a körmendi választókerületet érintő fejlesztéseket szorgalmaztam a Parlamentben.
„a magyar autóstársadalom még mindig indokolatlan sarcoknak van kitéve, sokszor maffiaszerű működési modellek közé szorítva”
A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be a "szúnyoginvázió" komplex kezelése érdekében.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2019 június