Robbanás Törökbálinton

2004-08-06 01:07
-A +A

Felrobbant egy pirotechnikai raktár csütörtök délután a törökbálinti ipartelepen, a detonációban egy ember meghalt, tíz megsérült. Két embert még keresnek. A tűzoltók lokalizálták a tüzet, de két tároló konténert még hűteni kell. Mintegy 50 tonnányi pirotechnikai robbanószer volt a törökbálinti raktárban.

Nagy Lajos ezredes, az oltási akció parancsnoka az MTI-nek elmondta: lokalizálták a lángokat; de este kilenc órakor még nem tudta megmondani, milyen további beavatkozásra lesz szükség az éjszaka során. A a füsttel kén-dioxid és kén-monoxid került a levegőbe, ám a mérések azt igazolták, hogy ez nem érte el az egészségre veszélyt jelentő mértéket. Egyes sajtóinformációkkal szemben nem légi jármű okozta a robbanást - közölték a légi forgalom irányítói az MTI-vel. Nincs hadianyag azon a területen, ahol a raktárrobbanás történt - jelentette ki Keller László politikai államtitkár. Kitelepítették a robbanás miatt a környéken élőket - közölte Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere az MTI-vel.

Egy halottja, tíz sérültje van a Pyro-technic Kft. törökbálinti pirotechnikai raktárában történt robbanásnak - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója nagy területen pusztító tüzet látott. Hárman tartózkodtak a Pyro-technic Kft. raktárában a csütörtöki törökbálinti robbanás időpontjában - közölte a cég gazdasági igazgatója, Lengyel Gábor telefonon az MTI-vel.

Mintegy 50 tonnányi pirotechnikai robbanószer volt a törökbálinti raktárban, ahol a robbanás csütörtök délután bekövetkezett - mondta Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese az MTI-nek. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ebből mennyi robbant már fel, de még mindig folyamatosak a detonációk - fűzte hozzá.

A tűzoltók lokalizálták a tüzet a csütörtök délután felrobbant törökbálinti pirotechnikai raktárnál, de két tároló konténert még hűteni kell - közölte Ignácz István, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője az MTI-vel. "Remélem, hogy a konténerek nem gyulladnak fel, és nem robbannak fel" - mondta. Ha felrobbannak, akkor nyilván ismét 500-1000 méteres sugarú körben szóródnak szét a pirotechnikai anyagok - közölte Ignácz István. Elmondta: két embert, akiket a robbanás előtt a raktárnál láttak dolgozni, még keresnek.

Nagy Lajos ezredes, az oltási akció parancsnoka az MTI-nek elmondta: lokalizálták a lángokat; de este kilenc órakor még nem tudta megmondani, milyen további beavatkozásra lesz szükség az éjszaka során.

A helyszínen a tűzoltók arról tájékoztatták az MTI-t, hogy egyelőre azért nem irányítják a fecskendőket a tűzre, mert valószínű, hogy olyan pirotechnikai eszközök vannak a raktár romjai alatt, amelyeknek sajátossága, hogy vízzel érintkezve robbannak. Márpedig ha ez így van - állítják -, úgy előfordulhat, hogy akár napokig is loboghatnak a lángok, amíg valamennyi robbanóeszköz magától el nem ég.

Nagy Lajos elmondta, hogy a füsttel kén-dioxid és kén-monoxid került a levegőbe, ám a mérések azt igazolták, hogy ez nem érte el az egészségre veszélyt jelentő mértéket. A tűz még az esti órákban is égett a romok között, mert - mint az ezredes elmondta - pirotechnikai eszközök mellett műanyag csöveket is tároltak a raktárban. "Jelenleg ezek a műanyagok égnek még, s szakmailag indokolt hagyni, hogy a lángok maguktól hamvadjanak el" - tette hozzá.

Több más épületben is tűz keletkezett, ezeket a lángokat a tűzoltók már eloltották. Az üzemtől mintegy kétszáz méternyire 10-15 lakóépület gyulladt ki, ezeket a lángokat is sikerült elfojtani, de a robbanáskor kirepülő anyagok meggyújtották a közeli bozótost is.

Korábban a robbanás helyszínét az ott dolgozók úgy írták le, hogy az egy több hektáros terület, amelyen 80-100 cégnek van épülete. Mint mondták: a Pyro-technic Kft. üzemében a robbanás következtében az ajtók és az ablakok kirepültek a helyükről, és a tető is beomlott.

A Pyro-technic Kft. márkakereskedője az MTI-vel telefonon azt közölte: az épület "kizárólag raktárként szolgált" - mondta a neve elhallgatását kérő márkakereskedő. "Csak tűzijátékokhoz használatos pirotechnikai eszközök voltak a raktárban" - tette hozzá. Azt nem tudta megmondani, dolgoztak-e emberek a helyszínen.

A cég gazdasági igazgatója, Lengyel Gábor megerősítette, hogy az épület kizárólag raktárként szolgált, s az ott tartózkodókon kívül több dolgozója nem is volt. "Kizárólag tűzijátékok és kis pirotechnikai eszközök voltak a raktárban" - mondta. A cég budapesti bejegyzésű, és Törökbálinton is van telephelye, amely azonban "Magyarország legnagyobb pirotechnikai raktára, tíz tonnás nagyságrendben".

Nincs hadianyag azon a területen, ahol a raktárrobbanás történt - jelentette ki Keller László politikai államtitkár, Budaörs parlamenti képviselője újságíróknak csütörtökön a helyszínen. A Mechanikai Művek egyik részlege korábban hadiüzemként is működött - közölte Keller László, aki korábban a cégnél dolgozott. Elmondta, hogy sikerült felvennie a kapcsolatot azzal a vezetővel, aki annak idején a hadiüzem felszámolásáért volt felelős. Megerősítette azt, hogy a Pyro-technik Kft. anyagain kívül semmiféle hadiüzemi anyag nem található a területen - jelentette ki Keller László. Mindent felszámoltak, a hadiüzemi felszereléseket a környező raktárházakból is kitelepítették, ilyen jellegű veszélynek tehát nincs kitéve a lakosság - tette hozzá.

Egyelőre nincs adat arról, kerültek-e veszélyes anyagok a levegőbe a Törökbálint térségében csütörtökön bekövetkezett robbanás miatt - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. Speciális felderítő járművel végeznek méréseket az üzem területén és a lakóházak környékén - mondta.

A tűzoltók ötven járművel vannak jelen a helyszínen, emellett körülbelül százötvenen dolgoznak a lángok megfékezésén. A tűzoltóság kérésére a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. is bekapcsolódott a mentési munkálatokba: vizet szállít a robbanás helyszínének közelébe - közölte a társaság szóvivője az MTI-vel. "A tűzoltóság öt lajtoskocsit kért az FKF Rt.-től, a járművek nem sokkal este hét óra után indultak el a helyszínre" - mondta Szegedi Péter. A lajtoskocsik egyenként hatezer liter vizet visznek a dombos vidékre, ahol nincs elegendő víz az oltáshoz. A tűzoltóautók és az FKF Rt. lajtoskocsijai váltva hordják a vizet a területre.

Kitelepítették a törökbálinti pirotechnikai raktárban bekövetkezett robbanás miatt a környéken élőket - közölte Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere az MTI-vel. Ez negyven házat érint a környéken, többségében üdülőházakat, amelyekben nyár révén sokan tartózkodtak - tette hozzá.

Barta Ilona, aki a pirotechnikai raktárral szemben lévő képeslap-üzemben dolgozik, az MTI-nek azt mondta, hogy két nagy robbanást hallott, amelyek közül a második "levágta a földre".

A környéken a lakóházak ablakai betörték - mondták el helyi lakosok. Laboranovicsné Rotzo Mónika, aki a Kamaraerdei úton lakik, az MTI-nek azt mondta, hogy a robbanás öt óra után néhány perccel történt. Közölte: az üzem irányából gomolygó füstfelhőt és "kisebb tűzijátékot" látott, színes petárdákkal. Körülbelül húsz percen át robbanások sorozatát lehetett hallani, a detonáció epicentrumából különböző tárgyak repültek a levegőbe - közölte. "Ajtók, ablakok repültek ki a helyükről az üzemben" - mondta Kétyi Lászlóné, a képeslap-üzem üzem vezetője.

1999. december 22-én már volt tűz az ipartelepen, akkor az asztalosüzemben.

Egyes sajtóinformációkkal szemben nem légi jármű okozta a robbanást a törökbálinti pirotechnikai raktárban csütörtök délután - közölték a légi forgalom irányítói az MTI-vel. A kisrepülőgépes tájékoztatást végző Hungarocontrol Rt. által figyelt légi járművek egyike sem zuhant le vagy tűnt el, és problémát sem jeleztek - közölte Hackl Mónika, a cég kommunikációs vezetője az MTI-vel csütörtökön. "Természetesen azokról a gépekről mondhatom ezt, amelyekkel kapcsolatban állunk" - jelentette ki. Elmondta azt is, hogy felvették a kapcsolatot a szerencsétlenség közelében található budaörsi repülőtérrel, ahol szintén nem észleltek ilyen problémát. A magyar légierő parancsnokságának harcálláspontján azt közölték az MTI-vel, hogy nem tudnak semmilyen légi balesetről.

Több koccanásos baleset is történt az M1-es és az M7-es autópályákon csütörtökön a törökbálinti üzemi robbanás következtében - közölte az MTI-vel Lovas Kázmér rendőr alezredes, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat egyik vezetője. Az autópályákon a baleseteket az okozta, hogy a gépjárművezetők a hatalmas füstöt és tüzet figyelték - mondta Lovas Kázmér. Az Útinform ügyeletese az MTI-vel azt közölte, hogy egy koccanás történt, de személyi sérülés nem volt.

Munkavégzés közben elhunyt a TV2 egyik munkatársa, Tuba Sándor; a 33 éves gyártásvezető motorbalesetet szenvedett, amikor a törökbálinti robbanásról készített légi felvételeket szállította a TV2-be - közölte a kereskedelmi csatorna az MTI-vel. Tuba Sándort a TV2 saját halottjának tekinti. A televízió munkatársai gyászolják kollégájukat.
[MTI]

Ajánlott cikkek

"Azt látjuk, hogy a polgárosodás, a valódi kereszténydemokrácia Magyarországon nem alakult ki, ez nem tartozott a Fidesz valódi céljai közé."
A Jobbik úgy tűnt, próbál ideológia-semlegesen politizálni, szimbolikus ügyeket nem felvetni, az Elvi Nyilatkozat viszont egy határozott, mainstream jobbközép deklaráció.
Nemzeti, keresztény, konzervatív, jobbközép pártként, "röviden, magyar néppártként" definiálta a Jobbikot Jakab Péter.
A napokban kiderült, hogy a kormányzat a katás adózást választókat bizonyos értékhatár felett büntetőadóval sújtaná.
Van abban valami tragikus, hogy jelenleg a világon talán Szerbia politikai berendezkedése hasonlít leginkább Magyarországéra.
Adomány: Svájcból szereztek orvosi műszereket, kórházi ágyakat és bútorokat Rig Lajosék.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 július