A Mol részvényekért cserébe orosz kézbe kerül a makói gázmező

2011-06-16 15:06

A Jobbik szerint a magyar állam 500 milliárd forintért IMF-hitelből megvásárolja az eddig orosz kézben lévő Mol-részvényeket, majd ezért cserébe lemondanak a makói gázmezők birtoklásáról és átengedik ezt az orosz Gazpromnak - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Volner János a Jobbik frakcióvezető-helyettese Budapesten.

A jobbikos politikus emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök május 24-én jelentette be: "Magyarország visszaszerezte a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól". A magyar állam 1,88 milliárd euróért vásárolta meg az orosz energetikai cégtől, a Szurgutnyeftyegaztól a Mol-részvényeket. Az állam a korábban felvett IMF-hitelből finanszírozza a pakett megvásárlását, a tranzakciót augusztus 31-ig kell lebonyolítani. Volner János csütörtökön hangsúlyozta: az orosz cég korábban többször is elzárkózott a részvények eladásától és a Jobbik már májusban is azt kérdezte, vajon mivel sikerülhetett meggyőzni őket az üzlet létrejöttéről.

Az ellenzéki politikus szerint a válasz június elején született meg: június 9-én ugyanis szándéknyilatkozatot írt alá a Falcon Oil & Gas Ltd. (Falcon) magyarországi leányvállalata, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. (TXM) a makói termelési engedélyének hatálya alá tartozó, Algyő formáció kitermelésére a szerb Naftna Industrija Srbije (NIS), j.s.c. Novi Saddal.

Volner János emlékeztetett rá: a NIS többségi tulajdonosa a Gazprom orosz vállalat, ezért a Jobbik attól tart, hogy a Mol-részvényekért cserébe az állam lemondott a makói földgáz kitermeléséről és átadta azt orosz kézbe.

A Makói-árokban eddig megvalósult beruházások értéke meghaladja a 300 millió eurót. A több mint 1100 négyzetméteres, háromdimenziós szeizmikus mérés feldolgozása alapján hét kút lemélyítése fejeződött be, melyek közül a Makó-7 jelű 6 086 méteres mélysége országos rekord. A rétegek vizsgálata folyamatban van. A 2007 kezdődött munkában korábban partnerek voltak a Mol és az ExxonMobil is.

MTI – jobbik.hu

Elfogadhatatlan, hogy Mészáros Lőrinc erőművének vezetése tompítani próbálja a történteket.
Bemutatta új szóvivőjét a Jobbik: Farkas Krisztina volt televíziós újságírót.
"Olyan lesz a jövő, amilyen a jelen iskolája"
Egy kiszivárgott kormányzati munkaanyag alapján a körmendi kórház sebészeti osztálya is áldozatául esik a tervezett, reformnak nevezett leépítésnek.

2019 november