Szándékosság gyanúja a vörösiszap-katasztrófa hátterében

2011-09-09 13:00

Nem zárható ki, hogy szándékos bűncselekmény, robbantás okozta a tavalyi vörösiszap-katasztrófát - jelentette ki a Kolontár melletti tározó átszakadását vizsgáló parlamenti bizottság jobbikos elnöke, Kepli Lajos szakértői véleményre hivatkozva. Azt, hogy nem véletlen esemény folytán szakadt ki a gátfal, arra alapozzuk, hogy a bizottság egyik anyagszerkezet-fizikus szakértőjének szakvéleménye szerint ütés kellett, hogy a gátfal északi falából egy darab kiszakadjon - ismertette. Hozzátette, kizárták azt a verziót, hogy a szakadáshoz vezető ütést a nagy mennyiségű lúg hullámzása okozta, mint ahogy nem találták bizonyítottnak a Mal Zrt. által is képviselt talajtöréses elképzelést sem.

Kepli Lajos az MTI kérdésére nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, kinek állhatott érdekében a halálos áldozatokat is követelő gátszakadás előidézése, ugyanakkor utalt arra, hogy „vannak érdekes körülmények”, például az, hogy a tározók teljesen megteltek, nem volt arra utaló jel, hogy újak építésébe fogott volna a cég, és „nem tudjuk, hogy ha nem következik be a katasztrófa, akkor néhány hét vagy hónap múlva hová rakták volna a vörösiszapot”.

Kepli azt mondta, mivel szándékos bűncselekmény gyanúja vetődik fel, a jövő héten a Nemzeti Nyomozóiroda illetékes nyomozóival szeretne konzultálni, hogy megerősítést, vagy cáfolatot kapjon az elképzelés megalapozottságáról. A vizsgálóbizottság október 4-ére, a katasztrófa egyéves évfordulójára ígért jelentése emiatt október végére tolódhat.

MTI - jobbik.hu

Három ponton módosítaná a CSOK-kal kapcsolatos szabályozást a Jobbik.
Javasoljuk, kezdjék el bemutatni a valóban a pályája végéhez közeledő Orbán Viktor első beszédeit is, hogy láthassuk, hogyan lett fiatal demokratából kiöregedett bolsevik.
Fejér megyében sem áll meg a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik erősödése.
Gyöngyösi Márton Facebook-bejegyzése.
A főváros költségvetése rendkívül nagy, 114 milliárdos hiánnyal számol.

2019 február