A Jobbik egyetért a válságadóval

2010-10-14 18:49
A Jobbik egyetért azzal, hogy a kormány válságadót vessen ki a távközlési és telekommunikációs cégek mellett az energetikai szektor nagyvállalataira és a nagy kereskedelmi láncokra is, de a párt nem tudja, megakadályozza-e a kormány, hogy a cégek a terheiket áthárítsák a fogyasztókra.
"Erős aggodalommal várjuk a válságadók részletes törvényi szabályozását, ugyanis a múltban a nagy multinacionális vállalatok sikeresen érvényesítették érdekeiket a magyar országgyűlésben" - reagált a Jobbik szerda este közleményben a miniszterelnök aznap vázolt akciótervére.
A párt szerint a multinacionális vállalatok éves szinten mintegy 2 ezer milliárd forint profitot vonnak ki a magyar gazdaságból, így kérdéses, hogy "ezt ellensúlyozza-e az a 161 milliárd forint, ami a bejelentett válságadók nyomán folyna be az államkasszába".

A Jobbik szerint még nem teljesen világos, hogy a magánnyugdíj-pénztárakat érintő bejelentés pontosan milyen kormányzati intézkedéseket jelent, de "pozitív várakozásokkal néznek a hétfői részletes miniszterelnöki tájékoztatás elé". Emlékeztettek viszont arra, miszerint a Jobbik már régóta hangsúlyozta a magánnyugdíj-pénztári tagdíjbefizetések állami kezelésbe vételének szükségességét az egyéni számlavezetés megtartása mellett.

Felhívták a figyelmet Orbán Viktor azon szavaira, miszerint olyan kormánya van Magyarországnak, amelynek hónapokkal a megalakulása után is azt az izgalmas kérdést lehet feltenni, hogy mi várható a jövőben. "A Jobbik ezzel szemben úgy látja, hogy egyes káros politikai nyilatkozatok és az adórendszer lényeges elemeit - így például az egykulcsos adó megítélését - érintő gazdaságpolitikai elképzelések ellentmondásossága okozott bizonytalanságot a pénzpiacokon és a magyar emberekben egyaránt" - írták.

Orbán Viktor szerdán a Széll Kálmán Alapítvány budapesti rendezvényén jelentette be, hogy a kormány november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggeszti a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósított összeg átutalását. Közölte azt is, hogy a kabinet további válságadók bevezetését tervezi, amelyet a távközlési, illetve telekommunikációs, az energetikai szektor és a kereskedelmi áruházláncok fizetnek be a költségvetésbe. A kormány felfüggeszti a még meg nem kezdett PPP-beruházások szerződéseit, újakat nem kötnek, a már futó szerződéseket pedig újratárgyalják.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az idén összesen 221 milliárd forintot spórol meg így az állam.

A kormány pénteken tárgyal a második akciótervről, amelyet hétfőn terjesztenek a Ház elé. Az akciótervnek csak néhány pontját ismertette szerdán Orbán Viktor. A második akcióterv szükségességét azzal indokolta, hogy egyszerre kell beindítani a gazdasági növekedést, munkahelyeket teremteni, véget kell vetni a megszorítások politikájának, és ki kell törni az adósságcsapdából.
MTI

A napnál is világosabb, hogy a kormány arra játszik, hogy minél több intézmény nehéz helyzetbe kerüljön. A kórházak egy részére már így is felügyelőket nevezett ki…
Hol van a megígért 60 ezer bölcsődei férőhely? Hol vannak a méltányos bérek?
A Jobbik elnöke Miskolcra látogatott, ahol eljutott a hírhedt Lyukóvölgybe is.
A 21. század legfontosabb hazai sorskérdése az, hogy képesek vagyunk megállítani a demográfiai összeomlást.
Ha már a fideszes politikus a Bibliát nem tiszteli, legalább a törvényeket tisztelje.
Korrupció-stop, lakópark-stop, arrogancia-stop!

2019 április