Parlamenti Jobbik-demonstráció Erdély autonómiájáért

2005-09-27 06:24

Jobbikos aktivisták egy három méter széles, "Ne legyetek hazaárulók!" feliratú transzparenst lógattak le a parlamenti ülésterem karzatjáról a Románia uniós csatlakozási szerződésével kapcsolatos hétfő esti szavazáskor, hogy felhívják a figyelmet a történelmi lehetőségre: Székelyföld autonómiájának biztosítására. A Fidesz azonban a kormánypártokkal karöltve cserbenhagyta az erdélyi magyarságot.

A váratlan demonstráció keretében egy tíz méteres, nemzeti színű szalag, valamint 386 piros, fehér és zöld színű röplap is hullott a képviselők nyakába, mely felhívta a figyelmet, hogy az EU számos feltételt állított a csatlakozó országok, így Románia elé is; a Jobbik szerint a magyar Parlamentnek is kell szabnia egyet: autonómiát az erdélyi magyarságnak! Az ülésterem karzatjáról a nemzeti párt egyik tagja, Novák Előd magához ragadta a szót. Fennhangon figyelmeztette a honatyákat, hogy a kezükben van Erdély jövője, és lelkiismereti szavazásra kérte őket. Végül az országgyűlés levezető elnökének tisztelettel megköszönve a szót, visszaült helyére. A karzatra felérő kormányőrök ezután elvezették Novákot, aki elmondta: azért kényszerült ilyen eszközökre, mert a Jobbik e nemzetstratégiai kérdésben megfogalmazott álláspontját szinte teljesen agyonhallgatta a média.

A képviselők végül a függetlenek hat ellenszavazata és egy tartózkodása mellett óriási többséggel, 257 igennel Románia uniós integrációjának feltétel nélküli támogatása mellett foglalt állást. Bár a szavazás előtti napokban a Székely Nemzeti Tanács, az erdélyi Magyar Polgári Szövetség és számos közismert személyiség - köztük pl. Jeszenszky Géza volt külügyminiszter - is kérte, hogy csak az erdélyi magyarság kisebbségi jogainak törvényekben való biztosítása esetén járuljanak hozzá a román csatlakozáshoz, a Fideszből mégsem akadt egy képviselő sem, aki nemet mondott volna a nemzeti érdekek feladására. Orbán Viktor nemzetpolitikája tehát színjáték; hangzatos szólamai után most magyarok millióit köpték szembe.

(A Kuruc.hu hírportál tudósítása nyomán: Jobbik Médiaosztály)

Három ponton módosítaná a CSOK-kal kapcsolatos szabályozást a Jobbik.
Javasoljuk, kezdjék el bemutatni a valóban a pályája végéhez közeledő Orbán Viktor első beszédeit is, hogy láthassuk, hogyan lett fiatal demokratából kiöregedett bolsevik.
Fejér megyében sem áll meg a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik erősödése.
Gyöngyösi Márton Facebook-bejegyzése.
A főváros költségvetése rendkívül nagy, 114 milliárdos hiánnyal számol.

2019 február