A Jobbik Magyarországért Mozgalom határozott nemet mond a csatlakozásra

2003-07-03 16:03

Érvelésünk "három plusz egy" pilléren nyugszik.

Egyrészt nemet mondunk a konkrét a csatlakozási feltételekre, ahol az egymást követő kormányzatok hol feleslegesen megalázó engedményeket tettek az EU-nak (pl. A Magyarországnál kisebb lélekszámú Portugáliának több képviselője lenne az EU parlamentjében mint nekünk), hol a társadalom többségét megélhetésében veszélyeztető feltételeket fogadtak el (lsd. gázárliberalizálás), hol alapvető nemzetsratégiai szempontokat hagytak figyelmen kívül (földkérdés). Politikusaink és a tárgyalások technikai részét bonyolító diplomáciai, közigazgatási kar végzetesen rossz megállapodást hozott tető alá.

Érvelésünk második eleme az EU jelenlegi működésének és döntési mechanizmusainak kritikája illetve a nemzeti függetlenség előnyeinek ismertetése. Bizonyos tekintetben már ma is az EU tagjai vagyunk. Az országot nemzetközi megállapodások, kölcsönös kötelezetségvállalások, közös intézmények egész sora köti Brüsszelhez. A Phare pénzekre még miniszteri posztot is létesítettünk és jelen vagyunk (igaz szavazati jog nélkül) az EU parlamentjében. A NATO csatlakozás ugyancsak megkérdőjelezhetetlenné teszi elsőszámú politikai és katonai szövetségeseink személyét.

A csatlakozási feltételek elfogadhatatlansága mellett is látnunk és láttatnuk kell, hogy az EU gyökeres reformokra szorul. Minden tagországban alapvető kérdés a pézügyi és a döntéshozatali reform, a nemzeti keretek megmaradása vagy felbomlása. Tudomásul kell vennünk, hogy ezekben a kérdésekben a magyar vélemény ill. érdek, akár tagok vagyunk, akár nem, másodlagos. Az Unió jövőjét azonban csakis egy sikeres reform biztosíthatja, hisz minden elvitatathatatlan érdem és gazdagság mellet a világ egyik leglassabban fejlődő, elöregedő térségéről beszélünk. Ha nem talál az Unió megfelelő válaszokat a nyugati jóléti rendszert érő kihívásokra, akkor az újonnan belépő tagországok fogják finanszírozni az agóniáját és erre az esetre nincsenek ?védzáradékok? a csatlakozási szerződésekben.

A Budapestet és Pest megyét magában foglaló régió most is csak épphogy, 2007-ben pedig már biztosan nem lesz jogosult a struktúrális támogatásra, ami az EU anyagi hozzájárulásának döntő részét jelenti. Ha pedig azért fizetünk Brüsszelnek nem csekély tagsági díjat, hogy a 40%-os csatornázotságú Budapestet és azt a Pest megyét, ahol van olyan település ahova fél óra alatt ér ki a mentő, EU komfornak minősítse, akkor nyugodt lelkiismerettel tehetjük tavasszal a "NEM" szócska mellé a keresztet. Másrészt érdemes átgondolni mindnyájunknak, hogy az általunk választott és a mi szavazatainkért küszködő kormányok döntsenek-e például az energia áráról avagy olyan brüsszeli bürokraták, akiknek tényleg csak statisztikai adat a magyar polgár.

Érvrendszerünk harmadik eleme a Jobbik Magyarországét Mozgalom jövőképe és cselekvési programja. A csatlakozás elutasítása után a magyar diplomáciának új prioritásokat kell kijelölni. Továbbra is cél maradhat egy esetleges uniós csatlakozás, de a sikertelen tárgyalások tapasztalataiból okulva, csakis más országokkal együttesen fellépve számíthatunk eredményre.

A gazdasági integráció és együttmőködés nemcsak az EU, hanem a Balkán illetve a keleti piacok és gazdaságok irányába is lehetőség marad. A régen hangoztatott 'híd' szerep kelet és nyugat között, illetve a mostanság megfogalmazott "közép-európa gazdasági központja" véleményünk szerint csak így valósulhat meg.

A magyar gazdaságot nem fogja sokkolni az uniós csatlakozás elmaradása. Éppen az a hazai piacra termelő kis és középvállalkozói réteg - de ide sorolhatjuk szinte a teljes agráriumot - jut lélegzethez, amely a húzóereje kell legyen a gazdaságnak. Elhibázott az a rendszárváltoztatás utáni gazdaságfilozófia, amely kizárólag a multinacionális cégek magyarországi letelepedésében látta a gazdaság megerősödésének lehetőségét. Ezen változtatni kell, de a jelenlévő külföldi befektetések és a jövőben befektetési lehetőségek szerepét sem szabad alábecsülni. Azonban itt is le kell szögeznünk, hogy kizárólag olyan külföldi vállalatokat szabad előnyhöz juttatni, amely termelést végez, nincs hazai versenytársa, munkakultúrát, technológiát, esetleg kutatás-fejlesztést hoz az országba. Meggyőződésünk és a napi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az értékes, termelő külföldi tőke számára nemhogy vonzóbbak, de éppen ?ellenszenvesebbek? leszünk egy esetleges csatlakozással.

Végül van egy negyedik -igaz nem kézzel fogható- pillére is az elutasítást alátámasztó érvrendszerünknek. Ez nem más, mint a jelenleg uralkodó, hazugságokra épült világrend erkölcsi válsága, a fogyasztói társadalmak lelki üressége, a liberalizmusnak álcázott modern hitetlenség uralma. Amíg ebben a tekintetben nincs változás, nincsen akarat egy lelki újjászületésre, addig nincsen értelme az EU-ban gondolkodni. Egy olyan szövetség, melyet csak és kizárólag a pénz és a gazdasági érdekek kötnek össze, nem lehet hosszú távon életképes, egy ilyen szövetség útja csak a hanyatlás felé vezethet A JMM úgy gondolja, ha sikerül a EU -népszavazás közeledtével a közpénzből folytatott unió népszerősítést megállítani, akkor a magyar társadalom nemet fog mondani az Európai Unióra és igent egy független, büszke Magyarországra.

Ma elhagyhatta a börtönt H. Dezső, az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja.
Csak tavaly több mint 41 ezer tonna külföldi szennyvíziszap került a magyar földbe
Vizi E. Szilveszter ne asszisztáljon a kormány tudományellenes tragédiájához!
A Jobbik a Nemzetbiztonsági Bizottság elé vinné a T-Systems felvásárlásának ügyét.
Újabb településsel erősödött Nógrád megye 2. számú választókerületében a Jobbik szervezettsége.
Folytatódik a Nógrád megyei Jobbik erősödése, ugyanis Rétság és Drégelypalánk után, ezúttal Ludányhalásziban alakult meg a Jobbik helyi szervezete.

2019 július