A sokszínűség mindannyiunk érdeke

2003-08-15 14:04

[Magyar Nemzet]
Vona Gábor válasza Solymosi Frigyes írására

Solymosi Frigyes írása - amely a Jobbik Magyarországért Mozgalom (Jobbik) párttá alakulásával kapcsolatban született - alapos vitát igényelne, azonban itt és most csak röviden áll módunkban reflektálni. A szerző gondolatait négy fő csoportra lehet osztani, így válaszainkat is ez alapján rendeztük.

1. A Jobbik vezetőit önmegvalósítási szándék és karrierizmus motiválja.
Ez az elképzelés rendszeresen előkerül, mondhatni típusvád. Eszerint a Jobbik vezetői azért hangoskodnak, hogy karriert csináljanak, illetve valamelyik párt (elsősorban a Fidesz) listáján jó helyen landoljanak. Téves gondolatmenet, és általában érzelmi-zsigeri indíttatású. Való igaz, a függetlenség lehetőséget kínál a szereplésre, de ezt hívják-e közéleti karriernek? Ugye nem gondolja senki, hogy azért politizálunk huszonévesen napi huszonnégy órát, hogy kéthetente egyszer egyikünk elmehessen a tévébe? A valódi politikai karrier a közigazgatás sáncai mögött van. A Jobbik pedig saját erejéből kíván odakerülni. Megtehetnénk - valószínűleg nagyon jó eséllyel -, hogy valamelyik parlamenti pártnál próbálkozunk. Biztos befutó hely, egzisztencia, kiszámítható politikai életpálya, megbecsültség, európai (mostanság amerikai) tanulmányutak stb. Ehelyett közösen összedobott telefonszámla, bizonytalanság, politikai margó, állandó kereszttűz, önképzés és munka. Aki számára ez karrierizmus, azt nagyon szívesen várjuk a sorainkba. Ilyenfajta lehetőség van bőven.

2. A Jobbik a Fidesz sikereit akarja lemásolni.
A Jobbik és a Fidesz közötti analógia több okból is helytelen. A Jobbiknak nem kellett többéves tévelygés, hogy rájöjjön, nemzeti-keresztény politikát akar. Amit a Fidesz a politikai érdek szerint ismert meg, azt mi a szüleinktől kaptuk. Ők ilyen idősen kivonultak Trianon hallatán, mi zászlókat küldünk a határontúliaknak, és támogatjuk a dévai szeretetotthont. Célunk a Fidesszel ellentétben nem a csúcs (azaz a karrier), ahogy azt Solymosi Frigyes gondolja, hanem azok képviselete, akiket ma senki sem képvisel. Nem a politikai űrt keressük, ahová benyomulhatunk, hanem a magyarság érdekeit kívánjuk védeni ebben a felbolydult világban.

3. A Jobbik Magyarországért Mozgalom elindulása a 2006-os választásokon megosztja a jobboldalt, így végső soron a baloldalt segíti.
Alapvető tétele a stratégiánknak, hogy egy párt nem tud választást nyerni. A Centrum Párt problémáját talán helyesebb volna a Fidesz vezérkarának címezni, hiszen ha a Fidesz a ledarálás helyett hagyta volna, hogy az MDF beágyazódjon a centrumba, akkor ma nem Medgyessy Péter lenne a miniszterelnök. A Fidesz - Szövetség ide, tagozat oda - középre és jobbra is képtelen terjeszkedni. Azokat szólítja meg, akik már eddig is vele voltak. Ha mellette nem lesz egy centrum pozíciójú és egy markáns, radikális (lásd Jobbik) párt, a jobboldal veszíteni fog. Ilyen konstellációban már kérdéses, hogy ki hajtja a baloldal malmára a vizet. Az önálló Jobbik, vagy a ?belépsz vagy eltűnsz? stratégiájú Fidesz.

4. A Jobbik sokkal többet segítene a jobboldalnak, ha csatlakozna a Fideszhez vagy az MDF-hez.
Ennek két kizáró oka van. Egyrészt alapvető nemzetstratégiai kérdésekben nem értünk egyet a Fideszszel. Mi nemmel szavaztunk az EU-ra, nem támogatjuk az iraki részvételt, a közoktatási törvénnyel kapcsolatban nem csak egy apró aggály merült fel bennünk (mint például Pokorni Zoltánban), a környezetvédelemben szavak helyett valódi tetteket akarunk. A Fidesz polgári párt, amely számára a polgárok jóléte (adócsökkentés, lakáshitel stb.) az elsődleges, a nemzeti érdek másodlagos. A Jobbiknál a sorrend megfordul. Ha kell, hajlandóak vagyunk több adót fizetni, lemondani a lakáshitel kedvezményeiről, de sohasem írnánk alá azt, hogy a magyar föld szabadon áramolható tőke. A másik kizáró ok, hogy a Jobbiknak a múltja és a jelene is tiszta. Sem egykori MSZMP-tagság, sem Soros-ösztöndíj, sem K&H Equities.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom azt kívánja, a Fidesz és az MDF is gyarapodjon, mert ez a jobboldal érdeke. (Sajnos a Solymosi Frigyes által említett erősödő, önálló KDNP-ről mi nem hallottunk.) De biztosak vagyunk benne, hogy százezrek várnak egy olyan pártra, amely végre hitelesen, tisztán, hatékonyan és legfőképp keményen képviseli megtépázott nemzeti érdekeinket. Hogy pedig ők ne válhassanak kaszton kívülivé a harmadik évezredben, az mindannyiunk és a demokrácia érdeke.

Vona Gábor
Jobbik Magyarországért Mozgalom, alelnök

Nem hajlandó sérelemdíjat fizetni a kormány kitartott portálja, a pestisracok. hu a Jobbik két képviselőjének, Gyöngyösi Mártonnak és Z. Kárpát Dánielnek.
Rekordmagas, 60 százalék feletti részvételi arány mellett ismét Budai Lórántot választották Jászberény polgármesterévé.
A bicskei gyermekotthon volt igazgatóját jogerősen 8 év fegyházbüntetésre ítélték gyermekek ellen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és szexuális visszaélés miatt.
A kárpátaljai kisebbségellenes lépések sorába illik, hogy a kijevi kormány szerdán létrehozta az "ukrán államnyelvet felügyelő országos szabványügyi bizottságot".
A Momentumhoz hasonlóan a Jobbikkal sem egyeztetett senki Czeglédy Csaba ügyvédi irodájának erzsébetvárosi és újbudai önkormányzati megbízásával kapcsolatban.
A Jobbik megállítaná az "intézményesített kifosztást"

2019 november